Έντονο ψηφιακό στίγμα έχει η καθιερωμένη ανασκόπηση της εβδομάδας, από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει στη σχετική ανάρτησή του.
Σε αυτήν αναφέρεται στο ψηφιακό σχολείο και τη νέα δωρεάν ψηφιακή πύλη μέσω της οποίας προσφέρονται ψηφιακές φροντιστιριακές παραδόσεις για μαθητές όλων των τάξεων, ψηφιακά μαθήματα σε μαθητές απομακρυσμένων περιοχών αλλά και ηλεκτρονική πλατφόρμα ενημέρωσης των γονέων για τις επιδόσεις των παιδιών τους και τη σχολική δραστηριότητά τους. «Το ελεύθερο και δωρεάν Ψηφιακό Σχολείο είναι ένα σημαντικό εργαλείο για όλους τους μαθητές. Αποτελεί μια βοήθεια επίσης για τους γονείς καθώς μπορεί να μειώσει τα έξοδά τους σε εξωσχολικά μαθήματα και φροντιστήρια», επισημαίνει ο πρωθυπουργός και με την ευκαιρία εύχεται στους μαθητές και τις μαθήτριες της Γ΄ Λυκείου καλή επιτυχία στις απολυτήρες ενδοσχολικές εξετάσεις που ξεκινούν αύριο.
Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρεται επίσης στο JOBmatch, τη νέα δωρεάν εφαρμογή και πλατφόρμα της ΔΥΠΑ με στόχο την άμεση διασύνδεση των επιχειρήσεων τουρισμού και εστίασης με όσους ψάχνουν δουλειά σε αυτές τις ειδικότητες.
Φεύγοντας από τον τομέα της παιδείας, επόμενο θέμα της ανασκόπησης είναι το πρόγραμμα ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ του υπουργείου Υγείας, το πρόγραμμα δηλαδή των προληπτικών εξετάσεων για το οποίο ο πρωθυπουργός επισημαίνει ότι είναι «μια εμβληματική επένδυση στη δημόσια υγεία που έχει σκοπό να σώσει ζωές! Τι πιο σημαντικό!». Προσθέτει ότι «Τον Ιούνιο αναμένεται να αρχίσουν να αποστέλλονται και τα πρώτα SMS για το πρόγραμμα για την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου, και μέσα στο έτος θα ξεκινήσει και το πρόγραμμα πρόληψης καρδιαγγειακών νοσημάτων», υπογραμμίζοντας ότι η πρόληψη είναι ένα βήμα με τεράστια σημασία για την προστασία της δημόσιας υγείας.
Οι ηλεκτρονικές δημοπρασίες για την παραχώρηση απλής χρήσης αιγιαλού και παραλίας, βάσει του νόμου που ψηφίστηκε πρόσφατα από τη Βουλή είναι το επόμενο θέμα με το οποίο καταπιάνεται ο κ. Μητσοτάκης.
Ακολουθεί το «Σχέδιο Νόμου του υπουργείου Εθνικής 'Αμυνας, που επίσης έχει ψηφιακό πρόσημο, και όταν ολοκληρωθεί η διαβούλευση θα πάρει τον δρόμο για τη Βουλή. Προβλέπει την Ίδρυση Ελληνικού Κέντρου Αμυντικής Καινοτομίας, τη σύσταση Κοινού Σώματος Πληροφορικής στις Ένοπλες Δυνάμεις, την αναβάθμιση των ηλεκτρονικών υπηρεσιών τους και του επιπέδου κυβερνοασφάλειας».
Με την επισήμανση ότι «συνεχίζουμε να διεκδικούμε και να εξασφαλίζουμε επιπλέον ευρωπαϊκούς πόρους για δράσεις υπέρ της κοινωνίας», ο πρωθυπουργός αναφέρεται με λίγα λόγια στις εαρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πορεία της οικονομίας των κρατών-μελών που δημοσιεύτηκαν την περασμένη βδομάδα. «Σύμφωνα με την έκθεση της Κομισιόν, η Ελλάδα βρίσκεται στην 1η θέση στον προβλεπόμενο ρυθμό αύξησης των επενδύσεων (6,7% το 2024 και 8,4% το 2025) με δεύτερη τη Μάλτα σχεδόν 2 μονάδες πίσω, ενώ ο μέσος όρος στην Ευρωζώνη θα είναι σχεδόν μηδενικός το 2024 (0,1%) και μόλις 1,6% το 2025», τονίζει μεταξύ άλλων.
Ο πρωθυπουργός κλείνει τη σημερινή του ανασκόπηση με αναφορά στη «θεαματική βελτίωση στην ποιότητα διακυβέρνησης - τη μεγαλύτερη βελτίωση παγκοσμίως! - που πέτυχε η Ελλάδα την τετραετία 2021-2024. Σύμφωνα με τον ετήσιο έγκυρο δείκτη Chandler Good Governance Index (CGGI), η Ελλάδα κατάφερε να βελτιώσει την κατάταξή της κατά εννέα θέσεις σε βάθος τετραετίας. Η συνοδευτική έκθεση σημειώνει πως ‘η Ελλάδα κερδίζει το έπαθλο για τη μεγαλύτερη συνολική βελτίωση στη βαθμολογία της κατά την τετραετή περίοδο', καθώς κατέγραψε πρόοδο σε 6 από τους 7 πυλώνες κριτηρίων που έχουν να κάνουν με πτυχές της διακυβέρνησης και της οικονομίας».