Με οριακές διαφοροποιήσεις έκλεισαν, απόψε, οι ευρωαγορές, ωθούμενες τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Τα μεγάλα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου σημείωσαν μικτά πρόσημα, καθώς η οικονομία της ευρωζώνης μάχεται με το δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού. Η ΕΚΤ διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια και το έκτακτο πρόγραμμα αγορών ομολόγων για την πανδημία στα 1,35 τρις.
Tη λήψη νέων μέτρων τον Δεκέμβριο για τη στήριξη της οικονομίας της Ευρωζώνης προανήγγειλε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μετά τη σημερινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της, σημειώνοντας ότι οι κίνδυνοι είναι πλέον σαφώς καθοδικοί. «Στο σημερινό περιβάλλον που οι κίνδυνοι είναι ξεκάθαρα καθοδικοί, το Διοικητικό Συμβούλιο θα αξιολογήσει προσεκτικά τις νεότερες πληροφορίες, περιλαμβανομένων της δυναμικής της πανδημίας, των προοπτικών για την κυκλοφορία εμβολίων και της εξέλιξης της συναλλαγματικής ισοτιμίας», αναφέρει η ΕΚΤ στην ανακοίνωσή της, προσθέτοντας ότι οι νέες μακροοικονομικές προβλέψεις τον Δεκέμβριο θα επιτρέψουν μία διεξοδική εκτίμηση των οικονομικών προοπτικών και των κινδύνων. «Στη βάση αυτής της επικαιροποιημένης αξιολόγησης, το Διοικητικό Συμβούλιο θα επανακαθορίσει τα εργαλεία που έχει, με τον κατάλληλο τρόπο, για να ανταποκριθεί στην εξελισσόμενη κατάσταση και να διασφαλίσει ότι οι χρηματοδοτικές συνθήκες παραμένουν ευνοϊκές για τη στήριξη της οικονομικής ανάκαμψης και την αντιμετώπιση του αρνητικού αντίκτυπου της πανδημίας στην προβλεπόμενη πορεία του πληθωρισμού. Αυτό θα ενισχύσει τη σύγκλιση του πληθωρισμού προς τον στόχο του με ένα διατηρήσιμο τρόπο, εναρμονισμένο με τη δέσμευσή του για συμμετρία», τονίζει η ΕΚΤ.
Η πρόεδρος της Κριστίν Λαγκάρντ τόνισε «Η αύξηση των κρουσμάτων covid-19 και η συνακόλουθη εντατικοποίηση των περιοριστικών μέτρων επιβαρύνει τη δραστηριότητα και συνιστά σαφή επιδείνωση των βραχυπρόθεσμων προοπτικών». Η ίδια μιλώντας στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Τράπεζας αποκάλυψε ότι η προοπτική της ευρωπαϊκής οικονομίας έχει επιδεινωθεί καθώς η ανάκαμψη της έχει απολέσει τη δυναμική της. Τα νέα αυτά δεδομένα αναμένεται να ποσοτικοποιηθούν στις προβλέψεις που θα δημοσιοποιήσει η ΕΚΤ τον Δεκέμβριο. Υπό το φως των παραπάνω εξελίξεων, η ΕΚΤ -όπως είπε η ίδια- θα αναπροσαρμόσει όχι μόνο το βεληνεκές των νομισματικών μέτρων που ήδη εφαρμόζει, αλλά και κρίσιμες παραμέτρους αυτών. Στο "οπλοστόσιο" των μέτρων περιλαμβάνονται τα προγράμματα αγοράς ομολόγων που βρίσκονται σε εξέλιξη, καθώς και οι μηχανισμοί παροχής φθηνής ρευστότητας προς τις τράπεζες. Στο πλαίσιο αυτό, οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν ότι είναι πολύ πιθανόν ν΄αυξηθεί το πακέτο των ομολόγων που αγοράζει η ΕΚΤ (μόνον το ύψος του προγράμματος PEPP φθάνει το 1,35 δισ. ευρώ, παράλληλα μέσω του προγράμματος ΑΡΡ η ΕΚΤ αγοράζει κάθε μήνα 140 δισ. ευρώ έως τέλος του έτους) αλλά και να διευρυνθεί το μενού των επιλέξιμων τίτλων. Η επικεφαλής της ΕΚΤ υπογράμμισε για μία ακόμη φορά τη σπουδαία σημασία του νέου Μηχανισμού στήριξης της ΕΕ (επόμενης γενιάς), τονίζοντας ότι είναι αναγκαίο να τεθεί σε λειτουργία χωρίς καθυστερήσεις. Εφόσον τα κεφάλαια διατίθενται για παραγωγικές δημόσιες δαπάνες και συνοδεύονται από διαρθρωτκές μεταρρυθμίσεις που ενισχύουν την παραγωγικότητα, η σχετική πρωτοβουλία της ΕΕ θα συμβάλει σε μια ταχύτερη, ισχυρότερη και πιο ομοιόμορφη ανάκαμψη και θα αυξήσει την ανθεκτικότητα των οικονομιών.
Άλμα 33,1% κατέγραψε το ΑΕΠ των ΗΠΑ, κατά το τρίτο τρίμηνο του 2020, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου της χώρας. Η εν λόγω ανάκαμψη αποτελεί τον πιο γρήγορο ρυθμό από το 1947, όταν και άρχισαν οι καταγραφές από την αμερικανική κυβέρνηση.
Στα εταιρικά αποτελέσματα. η Royal Dutch Shell ανακοίνωσε κέρδη καλύτερα των αναμενόμενων για το τρίτο τρίμηνο. Η ASM International αναθεώρησε ανοδικά τις προβλέψεις της για το τέταρτο τρίμηνο. Η Nokia αναθεώρησε πτωτικά τις προβλέψεις για τα ετήσια κέρδη της.
Στην Ευρωζώνη ανακόπηκε η τάση ανάκαμψης του οικονομικού κλίματος τον Οκτώβριο. Ο δείκτης οικονομικού κλίματος (ESI) διαμορφώθηκε στις 90,9 μονάδες όπως και τον Σεπτέμβριο, ενώ ο δείκτης προσδοκιών (EEI) απασχόλησης μειώθηκε στις 89,8 από τις 91,6 μονάδες, εξαιτίας της πτώσης στην καταναλωτική εμπιστοσύνη και της εμπιστοσύνης στον τομέα των υπηρεσιών, η οποία αντιστάθμισε τη συνεχιζόμενη ανάκαμψη της εμπιστοσύνης στη βιομηχανία, το λιανικό εμπόριο και τις κατασκευές. Μεταξύ των μεγαλύτερων οικονομιών της Ευρωζώνης, ο ESI βελτιώθηκε στη Γερμανία (1,5 μονάδες) και την Ιταλία (1,2), ενώ υποχώρησε σημαντικά στην Ολλανδία (-2.2) και τη Γαλλία (-4,5). Το κλίμα στην Ισπανία παρέμεινε ουσιαστικά σταθερό (-0,2 μονάδες).
Πτώση - ρεκόρ σημείωσε η κατανάλωση των νοικοκυριών στην Ευρωζώνη κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2020, όταν οι χώρες της περιοχής εφάρμοσαν περιοριστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της COVID-19, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat). Συγκεκριμένα, η πραγματική κατά κεφαλήν κατανάλωση των νοικοκυριών στην Ευρωζώνη μειώθηκε 10,7% μετά από τη μείωση 3,3% που είχε σημειώσει στο πρώτο τρίμηνο του έτους. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πτώση από την έναρξη δημοσίευσης των σχετικών χρονολογικών σειρών το 1999. Το πραγματικό κατά κεφαλήν εισόδημα των νοικοκυριών της Ευρωζώνης μειώθηκε κατά 3,2% μετά από την αύξησή του κατά 0,5% στο πρώτο τρίμηνο. Το ακαθάριστο διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών μειώθηκε κατά 3,3%, κυρίως λόγω της σημαντικής μείωσης των μισθών. Το ποσοστό αποταμίευσής τους αυξήθηκε κατά 8 ποσοστιαίες μονάδες έναντι του πρώτου τριμήνου του 2020.
Ο αριθμός των ανέργων στη Γερμανία μειώθηκε πολύ περισσότερο του αναμενόμενου τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα καθώς η αγορά εργασίας στη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία συνέχισε να ανακάμπτει από το πρώτο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού. Το Γραφείο Απασχόλησης ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των ανέργων μειώθηκε κατά 35.000 σε εποχικά προσαρμοσμένους όρους στους 2,863 εκατ. Αναλυτές σε έρευνα του Reuters ανέμεναν μικρότερη μείωση κατά 5.000 ανθρώπους. Το ποσοστό της ανεργίας μειώθηκε στο 6,2% τον Οκτώβριο από το 6,3% ένα μήνα νωρίτερα.
Η Γαλλία θα μπει ξανά σε lockdown τουλάχιστον μέχρι την 1η Δεκεμβρίου, σε μια προσπάθεια να περιορίσει την COVID-19, ενώ ανακοινώθηκε μερικό lockdown σε όλη τη Γερμανία, από Δευτέρα.
Ειδικότερα, ο Stoxx Europe 600 τερμάτισε περίπου στις 341.81 μονάδες, μειωμένος κατά 0.11%.
Ο Euro Stoxx 50 έκλεισε στις 2,957.85 μονάδες, με πτώση 0.19%.
Παράλληλα, ο βρετανικός FTSE 100, όντας σχεδόν αμετάβλητος, άγγιξε τις 5,583.2 μονάδες.
Ο γερμανικός DAX κινήθηκε στις 11,587.9 μονάδες, με άνοδο 0.24%.
Ο γαλλικός CAC 40 έμεινε σχεδόν στα ίδια, ευρισκόμενος στις 4,569.67 μονάδες.
Ο ιταλικός FTSE MIB έφτασε στις 17,872.5 μονάδες, με απώλειες 0.14%.
Κλείνοντας, ο ισπανικός IBEX 35 βρέθηκε στις 6,414 μονάδες, χάνοντας 0.93%.