«Το θέμα αφορά ένα προπέτασμα καπνού γύρω από το τι ακριβώς θα γίνει στο ζήτημα του ασφαλιστικού», δήλωσε ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτής Δυτικής Αττικής, Γιώργος Τσίπρας, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού - Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, «Πρακτορείο 104,9 fm», με αφορμή ορισμένες περιπτώσεις ασφαλισμένων με συντάξεις έως και 24.000 ευρώ μηνιαίως.
«Υπήρχε ρύθμιση γύρω από το ζήτημα αυτό, για να μην υπάρχουν τόσο μεγάλες συντάξεις, την οποία δεν προλάβαμε να εφαρμόσουμε πριν τις εκλογές, αλλά νομίζω ότι η συζήτηση είναι λίγο αποπροσανατολιστική, όπως αντίστοιχα και για τη ΔΕΗ υπάρχουν κάποιοι στρατηγικοί κακοπληρωτές, οι οποίοι το τελευταίο διάστημα αναφέρονται στις τηλεοράσεις. Νομίζω είναι λίγο προπέτασμα καπνού σχετικά με το τι μέλλει γενέσθαι και στο θέμα του ασφαλιστικού στη μία περίπτωση και στο θέμα της ΔΕΗ», σημείωσε ο κ. Τσίπρας.
Διευκρίνισε, δε, ότι οι επίμαχες συντάξεις «δεν δημιουργήθηκαν τώρα, ορισμένες διατηρήθηκαν και υπήρχε ρύθμιση για να αποφευχθούν τα μεγαλύτερα ποσά, όμως, είναι πολύ λίγες οι συντάξεις αυτές», καθώς «σε όλες τις προηγούμενες περικοπές επλήγησαν περισσότερο οι μεγάλες συντάξεις και όχι οι μικρές, στις μικρές περικοπές που κάναμε εμείς από το 2015 και μετά προστατεύσαμε τις μικρότερες και μεσαίες συντάξεις και επλήγησαν οι μεγαλύτερες».
Ερωτηθείς για τη στάση που προτίθεται να τηρήσει η αξιωματική αντιπολίτευση στη Βουλή στις ρυθμίσεις που φέρνει η κυβέρνηση για τις 120 δόσεις και τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, ο κ. Τσίπρας απάντησε: «Και τις δύο ρυθμίσεις τις είχαμε νομοθετήσει τον περασμένο Μάιο, μάλιστα σε ό,τι αφορά τα νομικά πρόσωπα για τις 120 δόσεις η ρύθμιση έγινε περίπου μία εβδομάδα πριν τις εκλογές, είχε προηγηθεί για τα φυσικά πρόσωπα τον Μάιο. Έχουμε μια διεύρυνση, αλλά πρέπει να δούμε ποια είναι αυτή. Για τον μεν ΕΝΦΙΑ, για τις μικρές περιουσίες οι μειώσεις είναι ακριβώς οι ίδιες -κατά τι λιγότερες από ό,τι προέβλεπε η δικιά μας νομοθετική διάταξη του Μαΐου- έχουμε όμως μεγαλύτερες μειώσεις σε μεσαίες και κυρίως έχουμε πολύ μεγάλες μειώσεις στις μεγάλες περιουσίες. Σε ό,τι αφορά τις μεσαίες περιουσίες είναι ένα θετικό μέτρο, όμως σε ό,τι αφορά τις πολύ μεγάλες, οι οποίες αφορούν περίπου το 3,5% των φορολογουμένων, δηλαδή περίπου το 50% του επιπλέον δημοσιονομικού ποσού αφορά ένα 3,5% φορολογουμένων με πολύ μεγάλες περιουσίες, εκει υπάρχει ένα ορισμένο ζήτημα, τι ακριβώς τις χρειαζόμαστε, δηλαδή αν έχουν ανάγκη οι συμπολίτες μας αυτοί για τόσο μεγάλες μειώσεις. Στις 120 δόσεις η διεύρυνση η οποία υπάρχει είναι σχετικά δευτερεύουσας σημασίας, παρότι είναι γενικά σε θετική κατεύθυνση».
Σε ερώτηση σχετικά με την επένδυση στο Ελληνικό και το πώς τη διαχειρίστηκε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ο βουλευτής τόνισε ότι «το θέμα ήταν συνάρτηση δύο παραγόντων, από τη μια μεριά υπήρχαν ορισμένα γραφειοκρατικά εμπόδια, τα οποία δεν μπορούν να ξεπεραστούν από τη μια μέρα στην άλλη και το ίδιο θα αντιμετωπίσει και η νέα κυβέρνηση [...] και από την άλλη μεριά ήταν η στάση του επενδυτή του ίδιου» και «αν αυτή αλλάξει προφανώς θα προχωρήσουν πιο γρήγορα τα πράγματα», όμως, «ένα μεγάλο μέρος της καθυστέρησης επί των ημερών μας οφείλεται στον επενδυτή».
Σχετικά με τη διαδικασία μετασχηματισμού του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας επισήμανε: «Υπάρχει μία μεγάλη απόκλιση ανάμεσα στην εκλογική μας επιρροή, που παραμένει πολύ μεγάλη, και την οργανική σχέση πολιτικής έκφρασης ενός μεγάλου μέρους της κοινωνίας. Αυτή η απόσταση πρέπει να καλυφθεί και αυτό το οποίο πρότεινε ο πρόεδρος είναι ο μετασχηματισμός, η επανίδρυση του κόμματος να γίνει με τρόπο τέτοιο που να εκφραστεί όλος αυτός ο κόσμος. Λιγότερο το βλέπω ως πολιτική μετατόπιση ή στροφή σε καθαρά πολιτικό επίπεδο προς τη Σοσιαλδημοκρατία ή Κεντροαριστερά και περισσότερο άνοιγμα προς την κοινωνία. Η κοινωνία θα καθορίσει και το πολιτικό μας στίγμα [...] Η δική μου γνώμη είναι ότι το συνέδριο θα πρέπει να είναι ιδρυτικό ενός νέου κόμματος, που ταυτόχρονα θα είναι και ο μετασχηματισμός του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα μαζικό λαϊκό κόμμα».