H ερώτηση του…εκατομμυρίου για την κυβέρνηση είναι αν υπάρχει ή θα προκύψει δημοσιονομικός χώρος μέσω του οποίου θα «διασφαλιστούν» τα απαιτούμενα κεφάλαια για την απόδοση πρόσθετων μέτρων στήριξης. Ξεκάθαρη απάντηση, εκ μέρους της κυβέρνησης δεν προκύπτει έως σήμερα, παρά το γεγονός ότι η ενεργειακή ακρίβεια συνεχίζει να ταλανίζει νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ο πληθωρισμός καλπάζει και οι ανατιμήσεις δεν έχουν σταματημό.
Προφανώς το οικονομικό επιτελείο επεξεργάζεται διάφορες προτάσεις, λύσεις και αναλύει τα μακροιοικονομικά δεδομένα που προκύπτουν και τουλάχιστον σ’ ό,τι αφορά στην εκτέλεση του προϋπολογισμού (τετράμηνο 20220, είναι ενθαρρυντικά, καθώς το έλλειμμα είναι πολύ μικρότερο του αρχικού στόχου και τα έσοδα αισθητά περισσότερα από το αναμενόμενο. Παρόλα αυτά, όμως το οικονομικό επιτελείο αποφεύγει να δεσμευτεί από τώρα για νέα μέτρα στήριξης.
Ίσως διότι διαπιστώνει πως ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας, πατάει φρένο και δεν θα τρέξει βάσει προηγουμένων εκτιμήσεων. Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας χαμήλωσε τον πήχη της αύξησης του ΑΕΠ για το 2022, στο 3%, κάτω από τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ, της Τράπεζας της Ελλάδος και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που τοποθετούν ανάμεσα στο 3,5% και στο 3,8%.
Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείο υποστήριξε ότι με τα σημερινά δεδομένα προβλέπεται πρωτογενές έλλειμμα 2% του ΑΕΠ για το 2022. Σ’ό,τι αφορά τα πρόσθετα μέτρα στήριξης το επόμενο διάστημα, ο κ.Σταϊκούρας δεν έλυσε το… γρίφο, εμμένοντας στη βασική γραμμή που έχει υιοθετήσει η κυβέρνηση και σχετίζεται με το ύπαρξη ή όχι του δημοσιονομικού χώρου.
«Με τα σημερινά δεδομένα εξαντλήθηκε ο δημοσιονομικός χώρος για όλο το 2022. Έχουμε, όμως την αίσθηση ότι όπως εκτελείται ο προϋπολογισμός και εξελίσσεται ο τουρισμός, η κυβέρνηση βρίσκει δημοσιονομικό χώρο και στέκεται την κατάλληλη στιγμή κοντά σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις». Ο υπουργός Οικονομικών επισήμανε ότι «έχω την αίσθηση ότι θα βρεθεί ο δημοσιονομικός χώρος, όμως πρέπει παράλληλα να επεκταθεί ο μειωμένος ΦΠΑ σε εστίαση και μεταφορές έως το τέλος του έτους και να καταργηθεί το 2023 η εισφορά αλληλεγγύης για το σύνολο των εργαζομένων και τους συνταξιούχους».
Ερωτηθείς εάν θα υπάρξει επιδότηση στα καύσιμα και τον Ιούλιο, είπε ότι το ισχύον πρόγραμμα ολοκληρώνεται στο τέλος του Ιουνίου και «είναι πολύ πρόωρο» να γίνει τώρα μια παρόμοια συζήτηση.
Για το ηλεκτρικό ρεύμα, ο υπουργός έκανε αναφορά στα μέτρα που έχουν ληφθεί έως τώρα και καλύπτουν το διάστημα έως και τον Ιούνιο. Και πρόσθεσε ότι από τον Ιούλιο και για ένα έτος θα καλύπτεται το 70%- 80% της επιβάρυνσης και θα συνεχιστεί η επιδότηση, προκειμένου το κόστος των λογαριασμών να βρεθεί σε χαμηλό επίπεδο. Το πρόγραμμα αυτό, είπε, έχει συνολικό κόστος 2,2 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 900 εκατ. ευρώ είναι από τον προϋπολογισμό. Ενώ, με στοιχεία της 6ης Μαΐου, η Ελλάδα έχει δαπανήσει διπλάσιους πόρους από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων.