Πολιτική

Γράφεται η τεχνική συμφωνία, κλείνει η διαπραγμάτευση


Το ελληνικό πρόγραμμα θε είναι το βασικό θέμα  στην ατζέντα του Eurogroup  τη Δευτέρα, αλλά οι ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης θα έχουν αυτή τη φορά ευκολότερο έργο: Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα προσέλθει στη συνεδρίαση έχοντας ανά χείρας το χαρτί της τεχνικής συμφωνίας (Staff Level Agreement) με τους Θεσμούς, που θα βεβαιώνει ότι (σχεδόν) όλα τα προαπαιτούμενα έχουν υλοποιηθεί  και οι εκκρεμότητες έκλεισαν. Το  σχέδιο της συμφωνίας  γράφεται από το απόγευμα της Πέμπτης  και σήμερα – ή το αργότερο Κυριακή μεσημέρι – θα είναι έτοιμο προς υπογραφή το τελικό κείμενο.

Τα τελευταία κεφάλαια θα προστεθούν μετά την ολοκλήρωση του σημερινού «μαραθωνίου», που περιλαμβάνει διαδοχικές συναντήσεις  της ελληνικής  διαπραγματευτικής ομάδας με τους εκπροσώπους των Θεσμών. Στις 14:30 έχει προγραμματισθεί να ξεκινήσει η συζήτηση επί των τελικών κειμένων της συμφωνίας, με πρώτο θέμα τα χρηματοπιστωτικά και τις τράπεζες.

Προς διευθέτηση απομένουν ελάχιστα και ήσσονος σημασίας θέματα, τα οποία  είναι μάλλον απίθανο να προκαλέσουν εμπλοκές της τελευταίας στιγμής και να καθυστερήσουν την οριστικοποίηση της συμφωνίας.

 Ποιοί και πόσα

Αντικείμενο περαιτέρω διαπραγμάτευσης  θα αποτελέσει σήμερα το θέμα του μειωμένου συντελεστή στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, καθώς η ελληνική πλευρά επιμένει να παραταθεί για έναν ακόμη χρόνο.

Επί τάπητος και το ζήτημα των προνοιακών και οικογενειακών επιδομάτων, για τα οποία έχει συμφωνηθεί ήδη να αυξηθούν την επόμενη χρονιά κατά 160 εκατ. ευρώ. Η συζήτηση σήμερα  θα αφορά την κατανομή και τα κριτήρια  - σε ποιους θα δίνονται και πόσα. Η κυβέρνηση επιδιώκει έναν διακανονισμό ώστε παράλληλα με τη στήριξη των πολύτεκνων, να ενισχύονται και οικογένειες με ένα και δύο παιδιά.

Το απαιτούμενο ποσό θα εξασφαλισθεί με μειώσεις λειτουργικών δαπανών σε δημόσιες υπηρεσίες.

Τεχνικής φύσεως, χωρίς αριθμητικούς στόχους θα είναι οι συζητήσεις για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, που θα επικεντρωθούν στους πλειστηριασμούς και στις ρυθμίσεις κόκκινων δανείων.

Η συμφωνία για ΔΕΗ

Ένα από τα μεγάλα «αγκάθια» της  τρέχουσας διαπραγμάτευσης ήταν το θέμα της ΔΕΗ και της πώλησης λιγνιτικών μονάδων της.  Το ζήτημα αυτό έκλεισε χθες αργά το βράδυ, με συμφωνία  να πουληθούν σε ιδιώτες τρεις εν λειτουργία ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες (δύο της Μεγαλόπολης και μία στη Μελίτη Φλώρινας), μαζί με παρακείμενα κοιτάσματα λιγνίτη. Θα δοθεί επίσης μία άδεια εγκατάστασης νέας μονάδας που έχει εξασφαλίσει η ΔΕΗ. 

Η συμφωνία προβλέπει ότι οι νέοι ιδιοκτήτες θα αναλάβουν την υποχρέωση να διατηρήσουν το ίδιο προσωπικό – να μην κάνουν απολύσεις.

Ο διαγωνισμός θα γίνει στα μέσα του επομένου έτους. Την επόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσει market test για την αναζήτηση επενδυτικού ενδιαφέροντος από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού.