Πολιτική

Γραφείο Προϋπολογισμού: Πώς θα αντισταθμιστεί η υφεσιακή επίπτωση


...με την αλλαγή του οικονομικού κλίματος και την ολοκλήρωση της αξιολόγησης . "Κλείδι" τα χαμηλότερα πλεονάσματα και η ρύθμιση του χρέους

Έμφαση στη ρύθμιση του χρέους και τα χαμηλά πλεονάσματα δίνει το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους, στην έκθεσή για τον προϋπολογισμό του 2017. «Τους επόμενους μήνες θα αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη σημασία η αναθεώρηση των στόχων για πρωτογενή πλεονάσματα προς τα κάτω και η οριστική "διευθέτηση" του χρέους. Κυβέρνηση και αντιπολίτευση μάλλον συμφωνούν στον στόχο αυτό και έχουν ως σύμμαχο το ΔΝΤ» υπογραμμίζει το Γραφείο Προϋπολογισμού.

«Ο προϋπολογισμός 2017, όπως αποτυπώνεται στην Εισηγητική Έκθεση, έχει βραχυπρόθεσμα υφεσιακές τάσεις, μολονότι η υφεσιακή επίπτωση μπορεί να εξουδετερωθεί με την αλλαγή του οικονομικού κλίματος λόγω ολοκλήρωσης των αξιολογήσεων» επισημαίνεται από το Γραφείο Προϋπολογισμού.

Παράλληλα σημειώνονται και οι προϋποθέσεις για την «επιστροφή μεσοπρόθεσμα στον ενάρετο κύκλο της ανάπτυξης». Οι σπουδαιότερες είναι: «η συνεπής εφαρμογή του νέου προγράμματος στήριξης της ελληνικής οικονομίας, σε συνδυασμό με τη σταδιακή χαλάρωση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων και την πρόοδο στους τομείς της διευθέτησης μη εξυπηρετούμενων δανείων και δομικών αλλαγών, αναμένεται να οδηγήσει στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία».

Το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής αναφέρει επίσης πως μια ειδικότερη πτυχή σε σχέση με τις υφεσιακές επιπτώσεις του Προϋπολογισμού του 2017 είναι το «μείγμα οικονομικής πολιτικής», ήτοι η σχέση κρατικών δαπανών και φόρων. Επί του ζητήματος τονίζει πως ο Προϋπολογισμός του 2017, όπως αποτυπώνεται στην εισηγητική εκθεση, χαρακτηρίζεται από φοροκεντρική λιτότητα που προβλέπεται να δημιουργήσει ένα πρωτογενές πλεόνασμα 2% του ΑΕΠ. Συγκεκριμένα, προβλέπεται για το 2017 οριακή μείωση δαπανών κατά 153,4 εκατ. ευρώ και εκτεταμένη αύξηση εσόδων κατά 2,447 δισ. ευρώ.

«Η συντριπτική υπεροχή της στάθμισης των παρεμβάσεων στα έσοδα σε σχέση με τις συνολικές δημοσιονομικές παρεμβάσεις, δημιουργεί ένα ασφυκτικό περιβάλλον στην υπό ανάκαμψη οικονομία, επιτείνοντας την ύφεση ή περιορίζοντας τις προοπτικές ανάκαμψής της. Το σημαντικότερο είναι ότι οι αυξήσεις φόρων αποθαρρύνουν την εργασία και την επιχειρηματικότητα και επομένως θολώνουν τις προοπτικές ανάκαμψης», αναφέρει με κριτική διάθεση το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής.

Πάντως η έκθεση υπογραμμίζει πως «αντισταθμιστικές ενέργειες» της κυβέρνησης, είναι δυνατόν να περιορίσουν σημαντικά τις υφεσιακές επιπτώσεις της φοροκεντρικής πολιτικής. Οι «ενέργειες» αυτές, σε συνδυασμό μάλιστα με ένα φιλικό προς την ανάπτυξη (και κοινωνικά δίκαιο) σχέδιο περικοπής πρωτογενών δαπανών, μπορεί να οδηγήσουν σε «επεκτατική δημοσιονομική προσαρμογή», κάτι στο οποίο θα βοηθήσουν και οι προβλέψεις για πληρωμές ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου.

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις