Η αντιπολίτευση στη Γουινέα κατήγγειλε χθες Δευτέρα ότι τουλάχιστον ενενήντα άνθρωποι έχουν σκοτωθεί τον τελευταίο χρόνο καταστολής του κινήματος που εκδηλώθηκε εναντίον του προέδρου Άλφα Κοντέ διότι αποφάσισε να διεκδικήσει τρίτη θητεία, όμως η κυβέρνηση χαρακτήρισε τον αριθμό αυτό αβάσιμο.
Έξι ημέρες πριν διεξαχθούν οι εκλογές, το Εθνικό Μέτωπο για την Υπεράσπιση του Συντάγματος (Front national pour la défense de la Constitution, FNDC) έδωσε στη δημοσιότητα κατάλογο με τα θύματα, κατ’ αυτό, της καταστολής του κινήματος αμφισβήτησης, τα οποία ανέρχονται σε 90 από τη 14η Οκτωβρίου 2019, ή 92 αν προστεθούν ακόμη δύο άνθρωποι, που είχαν σκοτωθεί τον Ιούνιο.
Τουλάχιστον 45 έπεσαν νεκροί από σφαίρες, σύμφωνα με το Μέτωπο, στο οποίο συσπειρώνονται πολιτικά κόμματα, συνδικάτα και μέλη της λεγόμενης κοινωνίας των πολιτών.
Από τους 92 νεκρούς, οκτώ δεν έχουν ακόμη αναγνωριστεί ώστε να ταφούν μετά τις ταραχές στην Ενζερεκορέ (νότια) με αφορμή το αμφιλεγόμενο δημοψήφισμα της 22ης Μαρτίου για την αναθεώρηση του Συντάγματος, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Σεκού Κουντουνό, στέλεχος του FNDC.
Ο Κοντέ, που εξελέγη το 2010 και επανεξελέγη το 2015, φρόντισε να εγκριθεί νέο Σύνταγμα, που του επιτρέπει σύμφωνα με τους υποστηρικτές του να διεκδικήσει τρίτη συναπτή θητεία την Κυριακή.
Τον τελευταίο χρόνο, το FNDC οργάνωσε επανειλημμένα κινητοποιήσεις με τη συμμετοχή χιλιάδων ανθρώπων εναντίον της υποψηφιότητας του απερχόμενου προέδρου. Οι διαδηλώσεις κατεστάλησαν πολλές φορές βίαια.
Υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων προσάπτουν στις δυνάμεις ασφαλείας της Γουινέας χρήση υπέρμετρης βίας για χρόνια. Καταγγέλλουν επίσης την πλήρη ατιμωρησία, που έχει μετατραπεί σε κάτι σαν παράδοση στη χώρα.
Τα γεγονότα στη Γουινέα παρουσιάζονται με εντελώς αντιφατικό τρόπο από την αντιπολίτευση και από τις αρχές.
Ο Αλμπέρ Νταματάνγκ Καμαρά, υπουργός Ασφάλειας, αρνήθηκε να συμμετάσχει σε αυτή τη «μακάβρια λογιστική» με σκοπό την «πολιτική εκμετάλλευση».
«Υπήρξαν βίαιοι θάνατοι, για τους οποίους λυπούμαστε» και «εργαζόμαστε ώστε να μην επαναληφθούν» τέτοια γεγονότα, είπε, πάντως «θα με εξέπληττε πολύ αν ήταν 92».
Έκανε λόγο για 42 θανάτους που θα μπορούσαν να συνδέονται με διαδηλώσεις για πολιτικά ζητήματα. Όμως πρόσθεσε ότι δεν μπορούν να αποδοθούν ποινικές ευθύνες στις δυνάμεις ασφαλείας στη βάση «απλών μαρτυριών».
Επαναβεβαίωσε ότι οι αρχές έχουν τη βούληση να ερευνήσουν και να βρουν τους ενόχους και ανέφερε ότι από την 22η Μαρτίου, ένας μαθητής της σχολής της χωροφυλακής και ένας στρατιωτικός αντιμετωπίζουν έρευνες από τη δικαιοσύνη για τις πράξεις τους.
Ωστόσο ο υπουργός επικαλέστηκε την έλλειψη μέσων για τη διεξαγωγή ερευνών στη χώρα του, ενώ κατηγόρησε τους ηγέτες της αντιπολίτευσης ότι υποκινούν τη βία, μολονότι το κίνημα αμφισβήτησης δηλώνει ειρηνικό.
Εκφράζονται φόβοι ότι η ένταση θα κλιμακωθεί καθώς πλησιάζουν οι προεδρικές εκλογές. Το FNDC ανέβαλε για την Παρασκευή μια διαδήλωση που αρχικά προγραμμάτιζε για μεθαύριο Πέμπτη, ημέρα που αναμένεται στην Κονακρί ο βασικός αντίπαλος του Κοντέ, ο Σελού Νταλέν Ντιαλό, σε προεκλογική εκστρατεία στην επαρχία. Αναμένεται να τον υποδεχθούν χιλιάδες οπαδοί του.
Ο Αλμπέρ Νταματάνγκ Καμαρά κατηγόρησε το FNDC ότι έχει «σαφώς» σκοπό να «διαταράξει την εκλογική διαδικασία», ενώ πρόσθεσε πως «είχαμε ανακοινώσει εδώ και πολύ καιρό πως (...) η περίοδος αυτή δεν είναι κατάλληλη για διαδηλώσεις», εν μέσω προεκλογικής περιόδου.
Είπε ακόμη ότι περιμένει οι εκλογές να διεξαχθούν σε κλίμα «ηρεμίας καταρχήν» εξαιτίας της επιλογής του Σελού Νταλέν Ντιαλό και άλλων μελών της αντιπολίτευσης να συμμετάσχουν, παρά τη θέση του FNDC, που πρότεινε αποχή.
Σε κάθε περίπτωση θα αναπτυχθούν δυνάμεις ασφαλείας με «την ελπίδα» ότι δεν θα χρειαστεί να αναλάβουν δράση, ανέφερε ο υπουργός.