Πολιτική

Goldman Sachs: Θα δώσουν κέρδη φέτος οι μετοχές του κλάδου ειδών πολυτελείας


Διψήφια ποσοστιαία άνοδο στις τιμές των μετοχών του ευρωπαϊκού κλάδου ειδών πολυτελείας προβλέπει η Goldman Sachs, αν και η επενδυτική τράπεζα είναι προσεκτική λέγοντας ότι οι πωλήσεις θα παρουσιάσουν επιβράδυνση το 2016.

"Βλέπουμε ότι υπάρχει περιθώριο ανόδου ακόμα και 20% στο τομέα των προϊόντων πολυτελείας μέσα στο 12άμηνο ανέφεραν σε έκθεσή τους οι αναλυτές της Goldman  William Hutchings και Isabel Zhang Zhang.

«Πιστεύουμε ότι ο κλάδος προσφέρεται για επιλεκτικές τοποθετήσεις μετά τη μείωση κατά 15% που σημείωσαν οι μετοχικές αξίες το 2015». Σημειώνεται ότι η απώλεια του πανευρωπαϊκού δείκτη Stoxx Europe 600 ήταν μόνο 1%.

Μια εταιρεία που παρακολουθούν οι αναλυτές είναι η Louis Vuitton η οποία αναβαθμίστηκε από την Goldman που συστήνει τώρα «αγορά» από «ουδετερότητα» που ήταν πριν. Προτείνουμε την αγορά της μεγαλύτερης, πιο διαφοροποιημένης, και καλά διαχειριζόμενης του κλάδου όπως είναι η LVMH, έγραψαν οι αναλυτές. Μια άλλη ενδιαφέρουμε μετοχή θεωρείται η Financiere Richemont που περιλαμβάνει τα εμπορικά σήματα Cartier και Piaget. Επίσης η Kering που περιλαμβάνει τις φίρμες  Gucci και Yves Saint Laurent, δεν έχει τώρα σύσταση «πώληση» αλλά προήχθη στην σε "ουδέτερη".

Η Goldman επισημαίνει τρεις μετοχές για τις υποίες συστήνει «αγορά», καθώς έχουν ουσιαστικά περιθώρια ανόδου. Πρόκειται για την βρετανική Burberry, την ιταλική Salvatore Ferragamo και την γαλλοιταλική Moncler.

Σύμφωνα με τη Goldman, ο κλάδος ειδών πολυτελείας διαπραγματεύεται στο χαμηλότερο ιστορικό premium σε σχέση με την αγορά. Το P/E του κλάδου είναι 17,6 με βάση τα προσδοκώμενα κέρδη. Η τιμές-στόχοι τίθενται σύμφωνα με το σενάριο ότι ο κλάδος διαπραγματεύεται σε 33% premium σε σχέση με το P/E της αγοράς.

Μεταξύ των λόγων που η Goldman βλέπει άνοδο στην αγορά πολυτελών ειδών φέτος είναι η αύξηση των πωλήσεων προς την Κίνα. Η δαπάνη προϊόντων του κλάδου αναμένεται να αυξηθεί 6% ωστόσο αυτό το ποσοστό είναι χαμηλότερο από το 10% που εκτιμάται πως καταγράφηκε το 2015.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, το 6% είναι η χαμηλότερη ετήσια αύξηση των τελευταίων 10 ετών, από τότε δηλαδή που πήρε τα πάνω της η αγορά πολυτελών αγαθών στην Κίνα ενώ η συγκεκριμένη αγορά απευθύνεται σε καταναλωτές με εισόδημα 30-65 χιλ. δολ.

Οι αναλυτές περιμένουν ότι η Κίνα θα συνεισφέρει το 50% της αύξησης των πωλήσεων του κλάδου παγκοσμίως (η παγκόσμια αύξηση εκτιμάται στο 3,4% για το 2016 ενώ ήταν 4% και 5% τα δύο τελευταία χρόνια). Η αύξηση των κερδών ανά μετοχή εκτιμάται στο 8% έναντι 12% των παρελθόντων ετών.