Άμυνα & Διπλωματία

Γνωμοδότηση - κόλαφος της γερμανικής Βουλής για την τουρκολιβυκή συμφωνία


Η οριοθέτηση της ΑΟΖ στην ανατολική Μεσόγειο μπορεί να γίνει μόνο «λαμβάνοντας υπόψη τις θαλάσσιες περιοχές των ελληνικών νησιών και με τη σύμφωνη γνώμη της Ελλάδας, της Κύπρου και ενδεχομένως άλλων μεσογειακών χωρών», αναφέρει η Επιστημονική υπηρεσία της γερμανικής Βουλής.

Η Επιστημονική Υπηρεσία της γερμανικής ομοσπονδιακής Βουλής (Bundestag) χαρακτηρίζει παραβίαση του διεθνούς δικαίου το μνημόνιο κατανόησης που έχουν υπογράψει η Τουρκία με την κυβέρνηση της Τρίπολης και αφορά τη δικαιοδοσία των θαλασσίων ζωνών στην ανατολική Μεσόγειο.

Στη γνωμοδότηση, που παρουσιάζει η ελληνική υπηρεσία της Deutsche Welle, τονίζεται ότι «η οριοθέτηση της ΑΟΖ στην ανατολική Μεσόγειο, έτσι όπως προβλέπεται από το διμερές μνημόνιο, δεν εναρμονίζεται με τις αρχές της ακριβοδίκαιης οριοθέτησης (equitable delimitation, υπό την έννοια του άρθρου 74 της Σύμβασης του Δικαίου Θαλάσσης)».

Η γνωμοδότηση είναι απάντηση σε ερώτημα της βουλευτού της Αριστεράς (Die Linke) Σεβίμ Νταγκντελέν και αναλύει διεξοδικά τη νομική της προσέγγιση σε 18 σελίδες, στις οποίες περιγράφεται η προβληματική υπό το πρίσμα τόσο των διεκδικήσεων της Άγκυρας στο Αιγαίο και στην κυπριακή ΑΟΖ όσο και των νομικών θέσεων της Ελλάδας για το θέμα. Καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το μνημόνιο παραβιάζει το εθιμικό Δίκαιο της Θάλασσας και κατά συνέπεια είναι παράνομο και λειτουργεί σε βάρος τρίτων.

Ειδικότερα αναφέρεται:

«Η θαλάσσια οριοθέτηση των ΑΟΖ των νήσων είναι σε ορισμένες περιπτώσεις πολύπλοκη. Φαίνεται όμως η οριοθέτηση της ΑΟΖ στην ανατολική Μεσόγειο, έτσι όπως προβλέπεται από το διμερές μημόνιο, δεν εναρμονίζεται με τις αρχές της ακριβοδίκαιης οριοθέτησης (equitable delimitation, υπό την έννοια του άρθρου 74 της Σύμβασης του Δικαίου Θαλάσσης)». 

Επίσης, οι νομικοί της Bundestag αναφέρουν ακόμη ότι τυχόν διαπραγμάτευση για την οριοθέτηση της ΑΟΖ στην ανατολική Μεσόγειο μπορεί να γίνει μόνο «λαμβάνοντας υπόψη τις θαλάσσιες περιοχές των ελληνικών νησιών και με τη σύμφωνη γνώμη της Ελλάδας, της Κύπρου και ενδεχομένως άλλων μεσογειακών χωρών».