Διεθνή

Global Times: Η Κίνα θα πρέπει να λάβει μέτρα αυτοάμυνας στον εμπορικό πόλεμο


Να λάβει «μέτρα αυτοάμυνας» η Κίνα απέναντι στους αμερικανικούς δασμούς προσφέροντας επιδοτήσεις σε εταιρίες και βιομηχανίες που ίσως υποστούν ζημίες από τη διαμάχη στο εμπόριο, σύμφωνα με σημερινό άρθρο της κινεζικής ταμπλόιντ εφημερίδας Global Times.

Οι κινεζικές τεχνολογικές επιχειρήσεις, ιδιαίτερα, θα μπορούσαν να υποστούν άδικη μεταχείριση και να «γίνουν τα θύματα του εμπορικού πολέμου του Τραμπ», ανέφερε η εφημερίδα.

Οι ΗΠΑ αναμένεται την Παρασκευή να ανακοινώσουν περιορισμούς στις ξένες επενδύσεις σε αμερικανικές τεχνολογικές εταιρίες και ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι αυτές δεν θα περιοριστούν μόνο στην Κίνα.

Η αμερικανική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η Κινα έχει ιδιοποιηθεί αμερικανική πνευματική ιδιοκτησία μέσω των προϋποθέσεων που ορίζει για τις κοινοπραξίες, αθέμιτων πολιτικών αδειοδότησης και εξαγορών με κρατική υποστήριξη αμερικανικών τεχνολογικών εταιριών, κατηγορίες που η Κίνα απορρίπτει.

Η Κίνα, που έχει δεσμευθεί να ανοίξει περαιτέρω την οικονομία της φέτος, ίσως προσαρμόσει επιπλέον τις πολιτικές της λόγω της οικονομικής αβεβαιότητας που προκαλείται από την διαμάχη στο εμπόριο, σύμφωνα με τους Global Times.

«Η Κίνα μπορεί να προσφέρει επιδοτήσεις εξαγωγών σε κινεζικές εταιρίες στο πλαίσιο του ΠΟΕ (Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου) και να τους παράσχει στήριξη σε επίπεδο πολιτικής», ανέφερε. «Η βιομηχανία υψηλής τεχνολογίας είναι ένας βασικός κλάδος όπου θα πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες για να προστατευθούν οι κινεζικές επιχειρήσεις από την επίθεση που εξαπέλυσε ο Τραμπ».

Η θέση της εφημερίδας δεν αντανακλά απαραίτητα την πολιτική της κινεζικής κυβέρνησης, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ.

Η Κίνα θα αξιολογήσει τον πιθανό αντίκτυπο από τις αναμενόμενους αμερικανικούς επενδυτικούς περιορισμούς σε κινεζικές εταιρίες, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου Εμπορίου.

Το Πεκίνο αναμένεται να εκδώσει μια νέα «αρνητική λίστα» αυτή την εβδομάδα, καθορίζοντας ποιοι κλάδοι είναι ανοικτοί σε ξένους επενδυτές, ποιοι είναι ανοικτοί υπό προϋποθέσεις και ποιοι είναι μη προσβάσιμοι. Η λίστα αυτή καταρτίστηκε για πρώτη φορά το 1995 και έχει αναθεωρηθεί επτά φορές.