Με την ολοκλήρωση του ευρωψηφοδελτίου της ΝΔ άρχισε η γκρίνια στο εσωτερικό του κόμματος για τη σύνθεσή του, η οποία κρίνεται κατώτερη των προσδοκιών. Σύμφωνα με την κριτική θεωρείται αδύναμο σε μιά εκλογική αναμέτρηση που όλοι παραδέχονται ότι το αποτέλεσμά της θα είναι καθοριστικής σημασίας για τις επικείμενες εθνικές εκλογές.
Δύο είναι τα βασικά πεδία της ασκούμενης εσωκομματικής κριτικής προς την ηγεσία:
Πρώτον: το ευρωψηφοδέλτιο θεωρείται αμιγώς κομματικού χαρακτήρα, χωρίς τα πρόσωπα πολιτικού βάρους, που να σηματοδοτούν την τάση διεύρυνσης προς τον κρίσιμο χώρο του Κέντρου. Η απήχηση υποψηφιοτήτων, όπως του πρώην προέδρου της ΝΔ Βαγγέλη Μεϊμαράκη, του πρώην υπουργού Βασίλη Μιχαλολιάκου και της βουλευτού Άννας Μισέλ Ασημακοπούλου εκτιμάται ότι εξαντλείται στο κομματικό ακροατήριο.
Πολιτικοί αναλυτές και κορυφαία κομματικά στελέχη της ΝΔ εκτιμούν ότι οι υποψηφιότητες των προερχόμενων από το «Ποτάμι» Κατερίνας Μάρκου και Γιώργου Αμυρά είναι ανεπαρκείς για το αναγκαίο άνοιγμα στο Κέντρο, αφού εκτός των άλλων είναι προεξοφλημένες (η Κ. Μάρκου είναι από καιρό ενταγμένη στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ και ο Γ. Αμυράς ήταν στη ΝΔ, πριν μεταπηδήσει στο «Ποτάμι»).
Δεύτερον: κρίνονται αδύναμες οι υποψηφιότητες από τους λεγόμενους λαμπερούς χώρους, της τηλεόρασης, των τεχνών, του αθλητισμού, της δημοσιογραφίας κλπ, που ενδείκνυνται για την προσέλκυση «απολιτίκ» ψηφοφόρων. Η ηθοποιός Πέγκυ Σταθακοπούλου, η δημοσιογράφος Βίκυ Φλέσσα και η Ελένη Παναγιωταρέα (κόρη της δημοσιογράφου Άννας Παναγιωταρέα) δεν θεωρείται ότι φέρνουν στο κόμμα «το κάτι παραπάνω». Στο σημείο αυτό εκφράζονται ερωτήματα για τη μη ένταξη στο ευρωψηφοδέλτιο του προβεβλημένου τηλεοπτικού δημοσιογράφου Γιώργου Αυτιά, που έχει σημαντικό «πέρασμα» στις τάξεις των συνταξιούχων.
Εκτός των παραπάνω, ανοιχτές είναι πλέον οι αντιδράσεις για την υποψηφιότητα του καθηγητή Δημήτρη Καιρίδη, λόγω των απόψεων που έχει εκφράσει κατά καιρούς για διάφορα εθνικά θέματα, όπως η αμφισβήτηση της γενοκτονίας των Ποντίων, οι θέσεις του για το Αιγαίο και ότι οι Έλληνες είναι απόγονοι των Οθωμανών.
Η εσωκομματική κριτική συγκλίνει στο ότι η ηγεσία του κόμματος δεν έδωσε την απαιτούμενη σημασία στην κατάρτιση του ευρωψηφοδελτίου, πιθανώς λόγω της πεποίθησής της ότι οι ευρωεκλογές θα συμπέσουν με τις εθνικές εκλογές και συνεπώς θα ήταν υποβαθμισμένη η αξία τους. Επίσης, εκτιμάται ότι οι λιγοστές ισχυρές υποψηφιότητες σχετίζονται με την πρόθεση να ευνοηθεί η επανεκλογή των εν ενεργεία ευρωβουλευτών της ΝΔ (Μαρία Σπυράκη, Θοδωρής Ζαγοράκης, Ελίζα Βόζεμπεργκ, Μανώλης Κεφαλογιάννης και Γιώργος Κύρτσος).
Βεβαίως, επειδή όλα κρίνονται εκ του αποτελέσματος, αν η ΝΔ σημειώσει την ευρεία νίκη που επιδιώκει στις ευρωεκλογές η κριτική θα ξεχαστεί. Όμως σε διαφορετική περίπτωση θα πάρει απρόβλεπτες διαστάσεις.