Οικονομία

Γκεοργκίεβα: Το ΔΝΤ θα υποβαθμίσει τις προβλέψεις για παγκόσμια ανάπτυξη


Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα αναθεωρήσει πτωτικά τις προβλέψεις του για παγκόσμια ανάπτυξη από 2,9% το 2023, όπως ανέφερε σήμερα η γενική διευθύντρια Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, επισημαίνοντας σε ομιλία της πως οι προοπτικές για την παγκόσμια οικονομία σκοτεινιάζουν λόγω των κραδασμών που προκλήθηκαν από την πανδημία COVID-19, την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τις κλιματικές καταστροφές σε όλες τις ηπείρους και θα μπορούσε κάλλιστα να επιδεινωθεί.

Η ίδια ανέφερε: «Βιώνουμε μια θεμελιώδη αλλαγή στην παγκόσμια οικονομία, από έναν κόσμο σχετικής προβλεψιμότητας σε έναν κόσμο με μεγαλύτερη ευθραυστότητα: μεγαλύτερη αβεβαιότητα, μεγαλύτερη οικονομική αστάθεια, γεωπολιτικές αντιπαραθέσεις και πιο συχνές και καταστροφικές φυσικές καταστροφές» και πρόσθεσε πως η παλιά τάξη πραγμάτων, που χαρακτηρίζεται από χαμηλά επιτόκια και χαμηλό πληθωρισμό, δίνει τη θέση της σε μια τάξη στην οποία «κάθε χώρα μπορεί να βγει εκτός τροχιάς πιο εύκολα και πιο συχνά».

Εν συνεχεία, τόνισε ότι όλες οι μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου - Ευρώπη, Κίνα και Ηνωμένες Πολιτείες - επιβραδύνουν τώρα, γεγονός που μειώνει τη ζήτηση για εξαγωγές από αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες χώρες, που ήδη πλήττονται σκληρά από τις υψηλές τιμές των τροφίμων και της ενέργειας.

Παράλληλα, σημείωσε πως το ΔΝΤ θα μειώσει την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη για το 2023 από 2,9%, στην τέταρτη προς τα κάτω αναθεώρησή του φέτος, όταν θα δημοσιεύσει την Παγκόσμια Οικονομική Προοπτική την επόμενη εβδομάδα, συμπληρώνοντας ότι αφήσει αμετάβλητη την τρέχουσα πρόβλεψή του για ανάπτυξη 3,2% το 2022, ενώ δεν έδωσε κανένα αριθμό για τη νέα πρόβλεψη για το 2023.

Σύμφωνα με την Γκεοργκίεβα, το ΔΝΤ εκτιμά ότι οι χώρες που αντιπροσωπεύουν περίπου το ένα τρίτο της παγκόσμιας οικονομίας θα δουν τουλάχιστον δύο διαδοχικά τρίμηνα συρρίκνωσης φέτος ή το επόμενο έτος.

«Και ακόμη και όταν η ανάπτυξη είναι θετική, θα μοιάζει με ύφεση λόγω της συρρίκνωσης των πραγματικών εισοδημάτων και της αύξησης των τιμών», δήλωσε και τόνισε ότι το ΔΝΤ αναμένει ότι η παγκόσμια παραγωγή θα συρρικνωθεί κατά 4 τρισεκατομμύρια δολάρια από τώρα έως το 2026.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ, σύμφωνα με το Reuters, σημείωσε ότι ο πληθωρισμός παραμένει πεισματικά υψηλός, αλλά οι κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να συνεχίσουν να ανταποκρίνονται αποφασιστικά, ακόμη και αν η οικονομία επιβραδύνεται και συμπλήρωσε πως τα δημοσιονομικά μέτρα που λαμβάνονται ως απάντηση στις υψηλές τιμές της ενέργειας θα πρέπει να είναι στοχευμένα και προσωρινά.

Παράλληλα, ζήτησε μεγαλύτερη υποστήριξη για τις αναδυόμενες αγορές και τις αναπτυσσόμενες χώρες, λέοντας ότι τα υψηλά επιτόκια στις προηγμένες οικονομίες και το ισχυρό δολάριο έχουν προκαλέσει εκροές κεφαλαίων και ανέφερε πωςη πιθανότητα εκροών χαρτοφυλακίου έχει ανέλθει στο 40%.

Κλείνοντας, απηύθυνε κάλεσμα στην Κίνα και τους ιδιώτες πιστωτές,, οι οποίοι κατέχουν τη μερίδα του λέοντος του παγκόσμιου χρέους, να αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο διευρυνόμενης κρίσης χρέους στις αναδυόμενες αγορές.

Διαβαστε επισης