Η ισχυρότερη ζήτηση στις υπηρεσίες και η πρόοδος στη μείωση του πληθωρισμού έχουν αυξήσει την πιθανότητα να αποφύγει η παγκόσμια οικονομία την ύφεση, όπως υπογράμμισε η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, προειδοποιώντας παράλληλα ότι παραμένουν πολλά ρίσκα.
Σύμφωνα με το Reuters, η επίκεφαλής του ΔΝΤ σημείωσε ότι τα διαδοχικά σοκ από το 2020 και έπειτα έχουν διαγράψει 3,7 δισ. δολάρια από το παγκόσμιο ΑΕΠ, η παγκόσμια ανάπτυξη παραμένει κάτω από τα προ πανδημίας επίπεδα και ότι οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές της ανάπτυξης έχουν αποδυναμωθεί περαιτέρω.
Ο επίμονος πληθωρισμός σημαίνει ότι τα επιτόκια πρέπει να παραμείνουν ψηλά για μεγαλύτερο διάστημα και ο οικονομικός κατακερματισμός απειλεί να επιφέρει μεγαλύτερο πλήγμα στις αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες οικονομίες, όπως τονίζεται σε κείμενο που προετοίμασε για ομιλία που θα δώσει στο Αμπιτζάν της Ακτής Ελεφαντοστού.
Η Γκεοργκίεβα δήλωσε ότι οι νέες προβλέψεις του ΔΝΤ θα δείξουν μια άνιση και αδύναμη ανάκαμψη, με μεγάλες διαφορές μεταξύ των διάφορων περιοχών στην υφήλιο.
«Η παγκόσμια οικονομία έχει επιδείξει μοναδική ανθεκτικότητα και το πρώτο μισό του 2023 έχει φέρει κάποια καλά νέα, σε μεγάλο βαθμό εξαιτίας της πιο ισχυρής από την αναμενόμενη ζήτησης για υπηρεσίες και της αισθητής προόδου στη μάχη κατά του πληθωρισμού» επισημάνε. «Αυτό αυξάνει την πιθανότητα ομαλής προσγείωσης στην παγκόσμια οικονομία. Αλλά δεν μπορούμε να επαναπαυτούμε» συμπλήρωσε.
Η επικεφαλής του ΔΝΤ τονίζει ότι η παγκόσμια ανάπτυξη παραμένει «σχετικά αδύναμη», αρκετά κάτω από το 3,8% πριν την πανδημία και ότι ο πληθωρισμός πιθανότατα θα παραμείνει πάνω από τον στόχο σε κάποιες χώρες ώς το 2025.
«Η μάχη κατά του πληθωρισμού είναι βασική προτεραιότητα», είπε η ίδια και συμπλήρωσε ότι οι υψηλές τιμές υπονομεύουν την καταναλωτική και επενδυτική εμπιστοσύνη και επιφέρουν μεγαλύτερο πλήγμα στα πιο φτωχά στρώματα.
Εν συνεχεία, προειδοποιεί ότι μια απότομη αναθέρμανση του πληθωρισμού μπορεί να οδηγήσει σε σύσφιξη των χρηματοδοτικών συνθηκών και ότι τα υψηλότερα επιτόκια έχουν αυξήσει το βάρος του χρέους.
Επιβεβλημένες οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στη Γερμανία
Μιλώντας στο CNBC η Γκεοργκίεβα υπογράμμισε πως η Γερμανία πρέπει να εφαρμόσει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις δεδομένων των σημερινών αντίθετων οικονομικών ανέμων που πνέουν στην παγκόσμια οικονομία.
«Αν κοιτάξετε τις πολιτικές αποφάσεις που λαμβάνει η Γερμανία, αυτές αφορούν την προώθηση διαρθρωτικών αλλαγών. Και φυσικά, όπως κάθε άλλη χώρα, οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις είναι απαραίτητες σε αυτόν τον πιο αβέβαιο κόσμο με χαμηλές προοπτικές ανάπτυξης», είπε.
Τα σχόλια έρχονται εν μέσω συζητήσεων για το εάν η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης είναι και πάλι ο «μεγάλος ασθενής της Ευρώπης», με τη Γερμανία να αναμένεται να είναι η μόνη μεγάλη οικονομία που θα συρρικνωθεί το 2023.
Η αυτοκινητοβιομηχανία θα πρέπει να βρεθεί στο επίκεντρο των μεταρρυθμίσεων στη Γερμανία εάν η χώρα θέλει να αυξήσει την παραγωγικότητα, δήλωσε η επικεφαλής του ΔΝΤ.
«Για τη Γερμανία, είναι πολύ ορατή η ανάγκη αναδιάρθρωσης του τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας για αυτήν την οικονομία του αύριο», κατέληξε.