Μετά από έξι εβδομάδες διακυμάνσεων σε πτωτική κατεύθυνση, το ελληνικό χρηματιστήριο βρίσκεται πάλι σε τροχιά ανάκαμψης και οι βασικοί δείκτες κερδίζουν σταδιακά έδαφος με μικρά ασταθή βήματα. Θα συνεχιστεί αυτή η άνοδος;
Οι επενδυτές εμφανίζονται προβληματισμένοι και ο ημερήσιος τζίρος μειώνεται τις τελευταίες μέρες – ένδειξη επιφυλακτικότητας και στάσης αναμονής. Μπορεί να μειωθεί περαιτέρω, όσο μπαίνουμε στην “καρδιά” του καλοκαιριού.
Οι αναλυτές δεν διακινδυνεύουν προβλέψεις για τη βραχυχρόνια πορεία της αγοράς. Είναι όμως κατηγορηματικοί όσον αφορά τις προοπτικές σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα:
- Το χρηματιστήριο θα συνεχίσει να προσφέρει υψηλές αποδόσεις – μεγαλύτερες από οποιαδήποτε άλλη εναλλακτική επενδυτική επιλογή.
Στο ίδιο μήκος κύματος οι εκτιμήσεις διεθνών οίκων, που παρακολουθούν και αναλύουν τα στοιχεία της ελληνικής αγοράς, συγκρίνοντάς τα με τα αντίστοιχα των ευρωπαϊκών και των αναδυόμενων. Ολοι διαπιστώνουν ότι οι μετοχές του ΧΑ είναι “φθηνότερες”, με βάση την κερδοφορία των επιχειρήσεων, τα ανά μετοχή κέρδη (EPS) και τη σχέση τιμής προς λογιστική αξία (P/BV).
Πόσο ακόμη;
Στις αναλύσεις που δημοσιοποιούνται, διαφέρουν μόνον ο βαθμός αισιοδοξίας και οι εκτιμήσεις για το πόσο ψηλά πρέπει να στηθεί ο πήχυς των προβλέψεων – αν λόγου χάρη ο φετινός στόχος για τον ΓΔ είναι οι 1.500 ή οι 1.650 μονάδες.
Προς το παρόν, η πορεία του ΧΑ μπορεί να εξαρτηθεί σε σημαντικό βαθμό από το κλίμα που μπορεί να διαμορφωθεί διεθνώς – ή τουλάχιστον σε ευρωπαϊκό επίπεδο – υπό την επίδραση του αποτελέσματος στον αυριανό δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία. Σημαντικοί εγχώριοι καταλύτες δεν υπάρχουν, πέραν των συνήθων: Πολιτικό κλίμα, επιχειρηματικά deals, εταιρικά κέρδη, διανεμόμενα μερίσματα.
Πολλοί διαχειριστές κεφαλαίων,μικροεπενδυτές και αποταμιευτές παραμένουν επιφυλακτικοί, βλέποντας ότι το ελληνικό χρηματιστήριο έχει σημειώσει σημαντική άνοδο από την αρχή του έτους – και πολύ μεγαλύτερη από τα χαμηλά έτους, με αποτέλεσμα να έχουν δημιουργηθεί κέρδη που κάποια στιγμή πρέπει να “κλειδωθούν”, προκαλώντας πιέσεις στις τιμές.
- Η απόδοση του ΓΔ από την αρχή του έτους είναι11,4%, ενώ ο τραπεζικός έχει ανεβεί 20,3%. Από τα χαμηλά έτους οι αποδόσεις είναι αντίστοιχα +20,3% και 50,8%!
Συγκριτικά επισημαίνεται ότι στο ίδιο χρονικό διάστημα ο DAX στη Φρανκφούρτη έχει σημειώσει άνοδο 11,4%, ενώ ο Dow Jones της Wall Street κερδίζει μόλις 4,5%.
Παραμένουν φθηνότερες
Μήπως λοιπόν έχουν εξαντληθεί τα περιθώρια στην ελληνική αγορά; Δεν υπάρχει ούτε ένας διεθνής οίκος που να υποστηρίζει αυτή την άποψη. Στις αναλύσεις τους κυριαρχεί η εκτίμηση ότι οι ελληνικές μετοχές παραμένουν ελκυστικές και ότι η αυξανόμενη εταιρική κερδοφορία - σε συνδυασμό με την καλή πορεία της ελληνικής οικονομίας - θα οδηγήσει σε περαιτέρω άνοδο των αποτιμήσεων.
Για τις τράπεζες επισημαίνουν επιπλέον ότι έχουν “γυρίσει σελίδα”, μειώνοντας δραστικά τα κόκκινα δάνεια και βελτιώνοντας θεαματικά την αποδοτικότητα τους – τόσο ώστε να είναι σε θέση να διανέμουν από φέτος υψηλά μερίσματα.
Από τα στοιχεία της Factset προκύπτει ότι οι μετοχές του Γενικού Δείκτη βρίσκονται τώρα σε τιμές που αντιστοιχούν κατά μέσο όρο σε 8 φορές τα κέρδη του 2024 και 2025 (Ρ/Ε 8), έναντι 13,5 που είναι ο ευρωπαϊκός μέσος όρος.
Για τις μετοχές που περιλαμβάνονται σε δείκτες MSCI και FTSE η σχέση τιμής προς κέρδη διαμορφώνεται σε 6,7.
“Υποτιμημένες” εμφανίζονται οι ελληνικές μετοχές και με βάση τη σχέση τιμής-εσωτερικής λογιστικής αξίας (P/BV), καθώς και τη σχέση κεφαλαιοποίησης προς λειτουργικά κέρδη. Το discount σ' αυτούς τους δείκτες είναι της τάξεως του 40%.
H HSBC παραθέτει σε ανάλυση της ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο, που συνηγορεί σε περαιτέρω μεγάλη άνοδο των ελληνικών μετοχών και των δεικτών του ΧΑ:
Η μερισματική απόδοση των μετοχών του ΓΔ είναι 5,6% έναντι 4,3% που είναι ο μέσος όρος για τις αναδυόμενες αγορές της περιοχής μας.