Media

Γιατί το Χόλιγουντ σιώπησε ξαφνικά για τον Τραμπ;


Για χρόνια, ο Ντόναλντ Τραμπ υπήρξε βασικό αντικείμενο πολιτικής κριτικής από το Χόλιγουντ. Ομιλίες σε τελετές βραβείων, άρθρα γνώμης και δηλώσεις διάσημων προσωπικοτήτων έκαναν τους celebrities την ανεπίσημη αντιπολίτευση στην προεδρία του. Τώρα, όμως, με την πολιτική του επιστροφή, οι κάποτε φλογεροί επικριτές του φαίνεται να έχουν σιγήσει.

Η περίπτωση του "The Apprentice"

Μια ταινία τόσο επίκαιρη όσο το "The Apprentice" -που διερευνά πώς η σκληροπυρηνική καθοδήγηση του Ρόι Κόουν διαμόρφωσε τον νεαρό Τραμπ- θα έπρεπε να έχει προκαλέσει έντονες συζητήσεις. Αντ' αυτού, έχει συναντήσει εκκωφαντική σιωπή.

Παρά το ότι έχει πάρει βαθμολογία 83% στο Rotten Tomatoes και υποψηφιότητες για Χρυσές Σφαίρες για τους πρωταγωνιστές Τζέρεμι Στρονγκ και Σεμπάστιαν Σταν, οι μεγάλοι διανομείς απέφυγαν την ταινία. Ακόμα και οι άνθρωποι της βιομηχανίας θεάματος φαίνεται να αποφεύγουν τα θέματα που θίγει, όπως επεσήμανε άρθρο του περιοδικού "The Hollywood Reporter" στην έκδοση της 3ης Ιανουαρίου.

Ο Στρονγκ, που υποδύεται τον Κόουν, περιγράφει την υποδοχή ως απογοητευτική: «Η αφήγηση έχει σκοπό να κρατά έναν καθρέφτη στην κοινωνία, όχι να κάνει τους ανθρώπους να νιώθουν άνετα».

Ο Σταν, που υποδύεται τον Τραμπ, εξέφρασε την απογοήτευσή του για την επιλεκτική προσέγγιση της ελευθερίας του λόγου στο Χόλιγουντ: «Δεν πρέπει να θεωρείται φυσιολογικό να αποφεύγουμε θέματα επειδή είναι άβολα».

Από τις φλογερές δηλώσεις στη σιωπή

Η υποχώρηση του Χόλιγουντ από τον δημόσιο διάλογο για τον Τραμπ έρχεται σε έντονη αντίθεση με τη μαχητική στάση που κρατούσε κατά τη διάρκεια της προεδρίας του.

Τότε, η Μέριλ Στριπ καταδίκαζε τον Τραμπ από τη σκηνή των Χρυσών Σφαιρών, ενώ προσωπικότητες όπως ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο και η Τζένιφερ Λόρενς έκαναν πρωτοσέλιδα με την κριτική τους. Σήμερα, αυτή η φωνή αντίστασης μοιάζει να έχει χαθεί.

Γιατί;

  • Επαναπροσδιορισμός μετά την ήττα

Η προεκλογική εκστρατεία του 2024 συνοδεύτηκε από μαζική υποστήριξη στους Δημοκρατικούς από διασημότητες—Τέιλορ Σουίφτ, Όπρα, Τζορτζ Κλούνεϊ—αλλά τα αποτελέσματα άφησαν πολλούς να αμφισβητούν την επιρροή τους. "Αν αυτοί οι πολιτιστικοί θρύλοι δεν κατάφεραν να πείσουν τους ψηφοφόρους, ποια ελπίδα έχουν οι υπόλοιποι;"

  • Φόβος αντιδράσεων

Η ισορροπία δυνάμεων έχει αλλάξει. Η Σίλικον Βάλεϊ πλέον κατέχει περισσότερο πλούτο και επιρροή και ακόμα και οι γίγαντες της τεχνολογίας διστάζουν να αντιπαρατεθούν με τη βάση του Τραμπ. Οι διασημότητες ίσως φοβούνται τις ίδιες οικονομικές ή κοινωνικές συνέπειες.

  • Στρατηγική σιωπή ή κυνισμός;

Ύστερα από χρόνια έντονης αντιπαράθεσης, κάποιοι μπορεί να βλέπουν τη σιωπή ως μια στρατηγική παύση. Άλλοι τη βλέπουν ως κυνισμό - μια βιομηχανία που διστάζει να ρισκάρει να αποξενώσει το κοινό της.

Το ευρύτερο πλαίσιο

Η σιωπή του Χόλιγουντ αντικατοπτρίζει μια ευρύτερη πολιτιστική αλλαγή. Οι celebrities, που κάποτε αποτελούσαν τα προπύργια της φιλελεύθερης αντίστασης, τώρα φαίνεται να διστάζουν να εμπλακούν. Εν τω μεταξύ, συντηρητικές προσωπικότητες όπως ο Τζο Ρόγκαν και ο Μπεν Σαπίρο θριαμβεύουν, στηρίζοντας ανοιχτά τις αξίες του κοινού τους.

Για τους έχοντες διαφορετική άποψη, η απουσία αυτή είναι αισθητή: «Πού είναι η εκπροσώπησή μας; Πού είναι η κινητοποίηση;»

Η υποτονική αντίδραση γεννά ερωτήματα για τον ρόλο του Χόλιγουντ στον ακτιβισμό. Θα πρέπει να ηγείται του δημόσιου διαλόγου, ακόμα κι αν διακινδυνεύει αντιδράσεις; Ή σηματοδοτεί αυτή η σιωπή την απώλεια της πολιτιστικής του ισχύος;

Καμπή ή προσωρινή παύση;

Είναι η σιωπή αυτή μια προσωρινή παύση ή μια μόνιμη αλλαγή; Με την προεδρία Τραμπ το Χόλιγουντ ίσως βρεθεί σε ένα σταυροδρόμι - να αποφασίσει αν θα αναζωπυρώσει τον ακτιβισμό του ή αν θα συνεχίσει την υποχώρησή του.

Προς το παρόν, τα πιο δυνατά σχόλια προέρχονται από ανθρώπους όπως ο Σταν και ο Στρονγκ, που νιώθουν απογοητευμένοι από μια βιομηχανία που φαίνεται να έχει χάσει τη φωνή της.