Εικόνα πλήρους αποτυχίας του τραπεζικού συστήματος αναδύεται από τα ερείπια του εκδοτικού συγκροτήματος Μπόμπολα, η κατάρρευση του οποίου γίνεται αφετηρία νέων διεργασιών και ανακατατάξεων στο χώρο των media, με αναπόφευκτες παρενέργειες και σε πολιτικό επίπεδο. Οι τράπεζες που χορήγησαν την προηγούμενη δεκαετία τεράστια θαλασσοδάνεια στην προβληματική «χάρτινη αυτοκρατορία» του «εθνικού εργολάβου», βγάζουν τώρα στο σφυρί με συνοπτικές διαδικασίες τους τίτλους των εφημερίδων του, για να εισπράξουν κάποια ποσά-ψίχουλα σε σχέση με τις απαιτήσεις τους.
Επιλέγουν μια λύση που συνεπάγεται για τις ίδιες απώλειες άνω των 100 εκατ. ευρώ, ενώ πριν από δύο μήνες είχαν στα χέρια τους προτάσεις για διάσωση του συγκροτήματος με κούρεμα δανείων, διασφάλιση των υπόλοιπων απαιτήσεων τους και πώληση του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών στον Ιβάν Σαββίδη.
Οι διαπραγματεύσεις επί του σχεδίου διάσωσης δεν καρποφόρησαν τότε, προφανώς γιατί οι τραπεζίτες προτίμησαν να «νίψουν τας χείρας» και να μην επωμισθούν την ευθύνη κουρέματος-διαγραφής και αναδιάρθρωσης δανείων. Επικρέμονταν άλλωστε ως δαμόκλειος σπάθη οι προειδοποιήσεις-απειλές του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη, ότι θα θεωρήσει ως προϊόν διαπλοκής και κυβερνητικής παρέμβασης μία διάσωση που θα οδηγούσε το εκδοτικό συγκρότημα Μπόμπολα στα χέρια του Ελληνορώσου επιχειρηματία.
Διαβάστε σχετικά: Συμφωνία Μπόμπολα- Σαββίδη για 51% του «Πήγασου», με κούρεμα δανείων
Ακολούθησε μία άλλη αποτρεπτική εν δυνάμει «απειλή», όταν η οικονομική εισαγγελία ζήτησε την άσκηση ποινικών διώξεων σε βάρος 23 τραπεζικών στελεχών, που εισηγήθηκαν, ενέκριναν ή προσυπέγραψαν παλαιότερα δάνεια 160 εκατ. ευρώ προς το συγκρότημα του «Πήγασου».
Αποποίηση ευθυνών
Υπό το φόβο των ευθυνών και την αιωρούμενη απειλή μελλοντικών διώξεων, οι τραπεζίτες επέλεξαν την πιο «ανώδυνη» για τους ίδιους λύση, αν και αυτή συνεπάγεται πολύ μεγαλύτερη ζημία για τις τράπεζες.
Αφού κατήγγειλαν το κοινοπρακτικό ομολογιακό δάνειο, καθιστώντας άμεσα απαιτητό το ανεξόφλητο υπόλοιπο των 77,9 εκατ. ευρώ, οι τρεις πιστώτριες τράπεζες (Εθνική, Alpha και Πειραιώς) βγάζουν σε πλειστηριασμό τα ενέχυρα που έχουν λάβει: Τίτλους εφημερίδων («Εθνος», «Ημερησία») και ιστοσελίδων, άνευ αξίας μετοχές εταιρειών του εκδοτικού συγκροτήματος και το 50% των μετοχών της υπερχρεωμένης εκτυπωτικής εταιρείας «Ιρις».
Διαβάστε επίσης: Πάνε σε πλειστηριασμό και οι εφημερίδες του Μπόμπολα- Οι τράπεζες κατήγγειλαν τα δάνεια
Ελπίζουν να εισπράξουν ένα πολύ μικρό μέρος της απαίτησης των 77,9 εκατ. ευρώ, καθώς η συνολική τιμή εκκίνησης για όλα τα εκποιούμενα περιουσιακά στοιχεία είναι 4,1(!) εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, ακόμη κι αν υπάρξουν πολλοί υποψήφιοι αγοραστές το τελικό τίμημα δεν πρόκειται να υπερβεί τα 7 εκατ. ευρώ.
Θα ακολουθήσει σε επόμενη φάση η πτώχευση και εκκαθάριση του «Πήγασου» - εταιρείας χόλντινγκ του συγκροτήματος. Το σημαντικότερο περιουσιακό στοιχείο της που μπορεί να εκποιηθεί, είναι το 13,1% των μετοχών του Mega Channel. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μη υποθηκευμένα ακίνητα της έχουν μεταφερθεί σε άλλες εταιρείες του ομίλου Μπόμπολα/«Ελλάκτωρ».
Η διάσωση που δεν έγινε
Εν πάση περιπτώσει, με τη λύση που έχει επιλεγεί και με την ολοκλήρωση της διαδικασίας εκποίησης ενεχύρων και εν συνεχεία εκκαθάρισης του «Πήγασου», οι τράπεζες θα εισπράξουν ελάχιστα και θα αναγκασθούν να διαγράψουν μεγάλο μέρος από τα 140 εκατ. ευρώ των συνολικών απαιτήσεων τους. Στην εισαγγελική πρόταση για δίωξη των τραπεζικών στελεχών που υπέγραψαν τα δάνεια, διατυπώνεται η εκτίμηση ότι θα χάσουν τουλάχιστον 80 εκατ. ευρώ
Ανακύπτει λοιπόν το ερώτημα γιατί οι τράπεζες δεν συναίνεσαν σε μία λύση αναδιάρθρωσης και κουρέματος δανείων, η οποία θα τους απέφερε πολύ περισσότερα – σε μετρητά και σε απαιτήσεις καλυπτόμενες από εγγυήσεις και διασφαλίσεις.
Επισημαίνεται ότι η οικογένεια Μπόμπολα είχε συμφωνήσει να μεταβιβάσει έως 75% του «Πήγασου» στον Ιβάν Σαββίδη, υπό την προϋπόθεση ότι οι τράπεζες θα συναινούσαν σε αναδιάρθρωση και κούρεμα δανείων.
Κατά τις πληροφορίες που είδαν τότε το φως της δημοσιότητας, η συμφωνία προέβλεπε ότι ο ομογενής επιχειρηματίας θα εισέφερε 25 εκατ. ευρώ στον «Πήγασο» για να συνεχισθεί απρόσκοπτα η έκδοση των εντύπων του και θα αναλάμβανε χρέη της τάξεως των 80-90 εκατ. ευρώ, παρέχοντας εγγυήσεις και διασφαλίσεις στις τράπεζες.
Θα πάρουν εφημερίδες χωρίς χρέη
Η καταγγελία των δανειακών συμβάσεων και η εκποίηση των ενεχύρων, εξυπηρετεί βέβαια τον ομογενή επιχειρηματία (και όποιον άλλον υποψήφιο αγοραστή), ο οποίος μπορεί πλέον να πάρει τους τίτλους των «καθαρούς», χωρίς χρέη προς τράπεζες και χωρίς καμία υποχρέωση προς εργαζόμενους – ούτε καν για καταβολή δεδουλευμένων και αποζημιώσεων απόλυσης.
Εκτός πλειστηριασμών μένει το πακέτο μετοχών του Mega Channel (13,1%) που κατέχει ο «Πήγασος». Με αυτό οι τράπεζες κρατούν ουσιαστικά το κλειδί για την τύχη και το ιδιοκτησιακό μέλλον του καναλιού, όπου βρίσκονται εταίροι-αντίπαλοι ο Ιβάν Σαββίδης και ο Βαγγέλης Μαρινάκης, κατέχοντας 20% και 22,3% αντίστοιχα. Οποιος πάρει αυτό το πακέτο, θα εξασφαλίσει ουσιαστικά τον έλεγχο του καναλιού.