Πολιτική

Γιατί οι αγορές αποδέχονται τώρα τον Τραμπ


Οι  αγορές  και οι οικονομικές ελίτ προτιμούσαν Χίλαρι Κλίντον, αλλά και ο Τραμπ δεν είναι τόσο «κακός», όσο τον παρουσίαζαν τα media ώσπου να κλείσουν οι κάλπες. Ο δισεκατομμυριούχος που καρπώθηκε την αντισυστημική ψήφο και κέρδισε το προεδρικό αξίωμα στις ΗΠΑ, δεν πρόκειται να διασαλεύσει την παγκόσμια οικονομική «τάξη», αποφάνθηκαν τα χρηματιστήρια, μόλις ξεπέρασαν το πρώτο σοκ. Η μεταστροφή ήταν εντυπωσιακή: Μέσα σε λίγες ώρες οι αγορές πέρασαν από την απόγνωση στον ενθουσιασμό και από την αναζήτηση ασφαλών καταφυγίων στις ριψοκίνδυνες τοποθετήσεις.

Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και διεθνείς οργανισμοί  βλέπουν έναν κάποιο κίνδυνο στις ακραίες απόψεις του Τραμπ για  το μεταναστευτικό, τις διεθνείς συμφωνίες, τον προστατευτισμό στις διεθνείς εμπορικές συναλλαγές. Οι επενδυτές και οι κερδοσκόποι των αγορών, μετά τον πρώτο αιφνιδιασμό και τις σπασμωδικές αντιδράσεις, είδαν την άλλη όψη του νόμίσματος: Την ουσία της οικονομικής και της φορολογικής πολιτικής που επαγγέλθηκε ο νεοεκλεγείς πρόεδρος.

 Η οποία συμπυκνώνονται σε δύο βασικούς άξονες:

• Δραστική μείωση φόρων στις επιχειρήσεις, στα υψηλά εισοδήματα και στη μεγάλη ακίνητη περιουσία

• Μεγάλες δημόσιες επενδύσεις σε υποδομές, που θα δημιουργήσουν απασχόληση, θα δώσουν κέρδη σε επιχειρήσεις πολλών κλάδων, αλλά θα διευρύνουν τα δημόσια ελλείμματα.

Ποιούς θα ωφελήσει ο Τραμπ

Όπως έχει υποσχεθεί ο Τραμπ, ο συντελεστής φορολόγησης επιχειρηματικών κερδών θα μειωθεί σταδιακά (αλλά πολύ γρήγορα)  από 35% σε 15%, ο ανώτατος φορολογικός συντελεστής για εισοδήματα φυσικών προσώπων θα πέσει από 39,6% στο 33%, ενώ θα καταργηθεί ο φόρος μεγάλης ακίνητης περιουσίας που ισχύει στις ΗΠΑ.

Μείωση φόρων και αύξηση δημοσίων επενδύσεων συνεπάγονται μεγαλύτερα δημόσια ελλείμματα - άρα μεγαλύτερο δανεισμό του κράτους, υψηλότερες αποδόσεις ομολόγων, μεγαλύτερα κέρδη τραπεζών και επενδυτικών χαρτοφυλακίων

 Ωφελημένες από την πολιτική χαμηλών φόρων -μεγάλων επενδύσεων θα είναι κατά πρώτο λόγο οι επιχειρήσεις που πραγματοποιούν μεγάλο μέρος του κύκλου εργασιών τους στην αμερικανική αγορά, οι μεγάλες κατασκευαστικές και τεχνολογικές εταιρείες που αναλαμβάνουν δημόσια έργα ή προμηθεύουν εξοπλισμό – καθώς και οι ανώτερες εισοδηματικές τάξεις που θα πληρώνουν λιγότερους φόρους.

Το ριμπάουντ στη wall Street

Δικαιολογημένα λοιπόν αναθερμάνθηκε ξαφνικά το αγοραστικό ενδιαφέρον για τις μετοχές αμερικανικών εταιρειών και οι δείκτες της Wall Street ανέκαμψαν, κλείνοντας κοντά σε ιστορικά υψηλά: Ο Dow Jones έκλεισε με κέρδη 1,4% στις 18.589 μονάδες,  ο S&P πήγε +1,11% στις 2.163 μονάδες, ο δείκτης Nasdaq +1,13% στις 5.251 μονάδες. Το πρωι πριν ανοίξει η Wall Street και μόλις είχε οριστικοποιηθεί η νίκη του Τραμπ, τα futures του Dow Jones  έχαναν 800 μονάδες προμηνύοντας πτώση 4,5% ,  ενώ ο S&P υποχωρούσε κατά 5%.

 Η εντυπωσιακή μεταστροφή αποδόθηκε και στο «συμφιλιωτικό» πνεύμα των πρώτων δηλώσεων του νεοεκλεγέντος προέδρου, που έδειξαν ότι δεν θα υπάρξουν προβλήματα και εμπλοκές στη διαδικασία μεταβίβασης της εξουσίας.

 Ειχε προηγηθεί όμως  μία ναάλογη μεταστροφή – ανάκαμψη στις ευρωπαίκές αγορές, που ξεκίνησαν με -3% και κάλυψαν γρήγορα τις απώλειες, περνώντας σε θετικό πρόσημο. Ηταν το αποτέλεσμα μιας θυχραιμότερης θεώρησης-αξιολόγησης των νέων δεδομένων που διαμορφώνονται με την επικράτηση του Τραμπ 

Η προοπτική των μειωμένων φόρων και οι προσδοκίες εφαρμογής αναπτυξιακών πολιτικών με δημόσιες επενδύσεις και χαμηλά επιτόκια, δημιούργησε ξαφνικά προσδοκίες που άλλαξαν το αρνητικό κλίμα στις αγορές.

Η άνοδος του δολαρίου

Ενδεικτικό των εκτιμήσεων που κυριάρχησαν για τις προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας και των επιχειρήσεων, είναι το γεγονός ότι αν και αναμένται πλεον ότι η Fed δεν θα προχωρήσει σε αύξηση επιτοκίων τον Δεκέμβριο, το δολάριο ενισχύθηκε έναντι όλων των βασικών νομισμάτων (πλην βρετανικής λίρας).

Μικρή άνοδο σημείωσαν επίσης οι τιμές του αργού πετρελαίου, ενώ ψαλιδίστηκαν  σταδιακά τα κέρδη του χρυσού και των ομολόγων, όπου συνέρρεαν τις πρώτες ώρες τα «ανησυχούντα» κεφάλαια.