Πολιτική

Γιατί ο Πούτιν στρέφει το ενδιαφέρον του στο Βορά


Η Ρωσία στρέφει το ενδιαφέρον της προς το Βορά. Η Αρκτική βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της τόσο για τα τεράστια ενεργειακά αποθέματα που κρύβει όσο και την δυνατότητα που προσφέρουν τα αρκτικά παράκτια ύδατα της χώρας να εξελιχθούν  σε έναν σοβαρό εμπορικό ναυτιλιακό δίαυλο για τα φορτηγά πλοία που διέρχονται από την Ασία προς την Ευρώπη.

Τα τεράστια αποθέματα των φυσικών πόρων της περιοχής αντιπροσωπεύουν ήδη περίπου το ένα πέμπτο του ΑΕΠ της Ρωσίας και μπορεί στο μέλλον να αυξήσουν την συμμετοχή τους στην ρωσική οικονομία. Τα τελευταία χρόνια, η ρωσική κυβέρνηση έχει προσπαθήσει ώστε να καταστεί η διαδρομή της Βόρειας Θάλασσας ένα παγκόσμιο σημαντικό ναυτιλιακό κέντρο. Επιχείρημα, η σύντμηση του χρόνου της διαδρομής Ευρώπης Ασίας. Η χρήση αυτής της διαδρομής εκτιμάται ότι μειώνει την απόσταση της διαδρομής Κίνας-Ολλανδίας κατά 2.400 ναυτικά μίλια.

Αυτό σημαίνει περίπου 12 μέρες λιγότερο ταξίδι σε σύγκριση με την διαδρομή  μέσω της διώρυγας του Σουέζ. Αυτό περιορίζει το κόστος αφού  μειώνει ς την κατανάλωση καυσίμων και παρακάμπτει τις ανησυχίες για πειρατεία κατά μήκος του Κέρατος της Αφρικής.

Τα επιχειρήματα αυτά μπορεί να εμφανίζονται ως ιδανικά αλλά αυτό δεν αντανακλά την πραγματικότητα. Η διαδρομή μπορεί να έχει απρόβλεπτες καθυστερήσεις λόγω καιρού, υψηλότερα ασφάλιστρα, περιορισμούς σχετικά με το μέγεθος των πλοίων, μια έλλειψη επαρκών επισκευαστικών εγκαταστάσεων και μονάδων αντιμετώπισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης . Και παρ’ όλο που η διαδρομή δεν απαιτεί την χρήση παγοθραυστικών πλοίων υπό ιδανικές συνθήκες, οι υπηρεσίες αυτές θα μπορούσαν να καταλήξουν να κοστίζουν εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια όταν είναι απαραίτητες. Ο πολιτικός κίνδυνος είναι επίσης ένα ζήτημα, καθώς η Ρωσία και άλλες χώρες -κυρίως οι Ηνωμένες Πολιτείες- δεν συμφωνούν με το ότι η διαδρομή είναι μέρος των εσωτερικών υδάτων της Ρωσίας  και επομένως διέπονται από εγχώριους νόμους που μπορούν να επιβληθούν κατά ξένων πλοίων μονομερώς.

Και φυσικά υπάρχει και η  κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου η οποία έχει κάνει οικονομικά ανέφικτα πολλά προγραμματισμένα στο παρελθόν αρκτικά έργα. Ως εκ τούτου, το τι θα σημαίνει η ανάπτυξη της Αρκτικής για την παγκόσμια οικονομία καθώς και για την θέση της Ρωσίας μέσα σε αυτήν, παραμένει αβέβαιο.

Πηγή:premium.paratiritis.gr

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις