Υγεία

Γιατί φθάσαμε στο νέο γενικό lockdown-Έσχατο ακραίο μέτρο


«Ένα καθολικό lockdown αποτελεί το ύστατο βήμα, που θα πλήγωνε την οικονομία και την κοινωνία, ναρκοθετώντας παράλληλα την επόμενη μέρα της χώρας σε πολλούς τομείς». Αυτό τόνιζε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης 5 μόλις μέρες πριν (31/10), ανακοινώνοντας το μερικό lockdown (σε εστίαση ψυχαγωγία κλπ) και ξορκίζοντας το καθολικό, που σήμερα υποχρεώνεται να θέσει σε εφαρμογή εσπευσμένα από το Σάββατο (7/11) και για τουλάχιστον τρείς εβδομάδες.  

Ακόμα και χθες (4/11) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας διαβεβαίωνε ότι η κυβέρνηση δεν προσανατολιζόταν σε άμεσο lockdown στην Αττική (αυτό ήταν το σενάριο, που εξεταζόταν τότε) για να διαψευστεί παταγωδώς λίγες ώρες αργότερα

Είναι φανερό ότι οι κυβερνητικές εκτιμήσεις, για την ένταση του δεύτερου κύματος κορονοϊού στη χώρα μας ήταν άστοχες και σήμερα η κυβέρνηση αναγκάζεται να χρησιμοποιήσει άρον άρον το ύστατο και πιό δραστικό όπλο κατά του κορονοϊού, το γενικό lockdown, προκειμένου να μην καταρρεύσει το δημόσιο σύστημα υγείας, το οποίο είναι στα όριά του. Ένα όπλο όμως που θα έχει τεράστιες επιπτώσεις στην ήδη γονατισμένη ελληνική οικονομία, στις επιχειρήσεις, που βρίσκονται στην «εντατική» και στα πολύπαθα νοικοκυριά.  

Η απόφαση για το γενικό lockdown 

H απόφαση για το επώδυνο γενικό lockdown ελήφθη κατά τη χθεσινή (4/11) σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό μετά από σχετική εισήγηση των λοιμωξιολόγων. 

Κατά τη σύσκεψη διαπιστώθηκε ότι τις τελευταίες μέρες παρά τα μέτρα παρατηρήθηκε εκθετική αύξηση κρουσμάτων σε ολόκληρη τη χώρα, με αποτέλεσμα την τεράστια πίεση στο σύστημα υγείας. Για αυτό οι ειδικοί ανέφεραν «πως δεν μπορούμε να περιμένουμε και να εκτιμηθεί η πορεία του ιού σε δύο εβδομάδες, καθώς μπορεί η κατάσταση να ξεφύγει εντελώς».

Στο επίκεντρο της χθεσινής μαραθώνιας σύσκεψης τέθηκε η ασφυκτική πλέον πίεση του συστήματος υγείας.  Είναι χαρακτηριστικό πως η Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, που επικαλείται η «Καθημερινή», δεν είναι απλά στα όριά της, αλλά αντιμετωπίζει κίνδυνο «ιταλοποίησης» του περασμένου Μαρτίου. Συνεπώς, ήδη το σύστημα υγείας της Αθήνας πιέζεται από την κατάσταση στη Θεσσαλονίκη, με αποτέλεσμα η παραμικρή αύξηση στην Αττική, που αναμενόταν ούτως ή άλλως τις επόμενες ημέρες, να λειτουργούσε ως ντόμινο και το σύστημα υγείας να κατέρρεε, με απρόβλεπτες συνέπειες για όλη τη χώρα. 

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αρχική σκέψη ήταν να υπάρξει lockdown μόνο στην Αττική που θα συνοδευόταν βεβαίως από απαγόρευση μετακίνησης από και προς τον νομό, ώστε να αποφευχθεί η μετακίνηση ενόψει του Σαββατοκύριακου και να γλιτώσουμε φαινόμενα τύπου Σερρών, όπου μεταφερόταν ολόκληρη η Θεσσαλονίκη. Το σενάριο δεν προκρίθηκε, καθώς θεωρήθηκε πως θα στείλει λάθος μήνυμα στις περιοχές που δεν θα μπουν σε lockdown, όπου επίσης τις τελευταίες ημέρες υπήρχε εκθετική αύξηση. Για παράδειγμα, η Πελοπόννησος είναι όλη κίτρινη, άρα εάν δεν υπάρξει γενικό lockdown τα εστιατόρια θα λειτουργούσαν κανονικά, ενώ θα επιτρεπόταν και η μετακίνηση από νομό σε νομό, κάτι που εντός των επόμενων ημερών είναι βέβαιο πως θα δημιουργούσε και εκεί ζήτημα, μετακυλίοντας το πρόβλημα πάλι προς το κεντρικό σύστημα υγείας, στην Αθήνα. 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα