Αγορές

Γιατί έμεινε όρθιο το ΧΑ στη διεθνή καταιγίδα


Με ασυνήθιστη ψυχραιμία υποδέχθηκε σήμερα η χρηματιστηριακή αγορά τη νέα διεθνή καταιγίδα που ξέσπασε διεθνώς, μετά την αιφνίδια επιδείνωση των σινοαμερικανικών σχέσεων, ενώ έκαναν αισθητή την παρουσία τους ξένα επενδυτικά χαρτοφυλάκια, που βρήκαν ευκαιρία για «ψάρεμα» ποιοτικών ελληνικών μετοχών στα ρηχά.

Σε προηγούμενες φάσεις διεθνούς χρηματιστηριακής αναταραχής, το Χρηματιστήριο της Αθήνας έδινε την εικόνα αδύναμου κρίκου και ο Γενικός Δείκτης ήταν πάντα στις πρώτες θέσεις της διεθνούς κατάταξης με βάση τις ημερήσιες απώλειες.

Αντίθετα, σήμερα ο Δείκτης, ενώ υποχώρησε ως τις 645 μονάδες ενδοσυνεδριακά, βρήκε δυνάμεις με την υποστήριξη ξένων αγοραστών για να κλείσει πάνω από το σημαντικό όριο των 650 μονάδων (στις 652,04), με την ημερήσια πτώση να περιορίζεται στο 0,74%, την ώρα που ο γερμανικός DAX έκλεισε με πτώση 3,44%, ενώ στις πρώτες ώρες συναλλαγών ο S&P 500 υποχωρούσε κατά 2%.

Πίσω από αυτή την αισθητά βελτιωμένη συμπεριφορά της αγοράς βρίσκονται οι επιλεκτικές τοποθετήσεις που έγιναν κυρίως από ξένα χαρτοφυλάκια, που είδαν στη σημερινή αναταραχή ευκαιρίες για αγορές και όχι άλλη μια αφορμή περιορισμού τις έκθεσης σε ελληνικές μετοχές (risk off).

Η μετοχή της Τρ. Πειραιώς, κατ’ εξοχήν υποτιμημένη μεταξύ των τίτλων του τραπεζικού κλάδου, έκλεισε με άνοδο 2,32%. Με θετικό πρόσημο έκλεισε και η μετοχή της Eurobank (0,18%), ενώ η Εθνική έκλεισε χωρίς μεταβολή, παρότι ενδοσυνεδριακά υποχωρούσε αρκετά. Με συναλλαγές μεγάλης αξίας (6,7 εκατ. ευρώ), ο τίτλος του ΟΤΕ, ιδιαίτερα προσφιλής στα ξένα χαρτοφυλάκια, πέρασε από την πτώση στην άνοδο κατά 0,64%. Κατά 0,63% ενισχύθηκε η μετοχή των ΕΛΠΕ.

Την ίδια στιγμή, εξίσου καλή ήταν η συμπεριφορά των ομολόγων, που έχουν κερδίσει αρκετό έδαφος το τελευταίο διάστημα. Από το 4,687% που είχε ανεβεί η απόδοση του 10ετούς στις 20 Νοεμβρίου, σήμερα διαμορφώθηκε σε 4,242%.

Διπλή ώθηση

Το χρηματιστήριο φαίνεται ότι μπαίνει σε ανοδικό κανάλι, μετά τη μεγάλη «ταλαιπωρία» του Νοεμβρίου, που συνδέθηκε κυρίως με τις εκροές 200 εκατ. ευρώ λόγω του rebalancing του δείκτη MSCI.

Με τις τιμές να παραμένουν σε πολύ ελκυστικά επίπεδα, τις προσδοκίες των ξένων επενδυτών τροφοδοτούν κυρίως δύο παράγοντες:

  1. Η μεγάλη κινητοποίηση των αρχών για την ενεργοποίηση σχεδίων υποστήριξης των τραπεζών, στην προσπάθειά τους να μειώσουν δραστικά τα «κόκκινα» δάνεια, θεωρείται από τους επενδυτές βέβαιο ότι τελικά θα αποδώσει κάποια αποτελέσματα και θα περιορίσει σοβαρά το ρίσκο των τραπεζικών μετοχών, θεραπεύοντας τη βασική αδυναμία της αγοράς, που εντοπίζεται στον τραπεζικό κλάδο.
  2.  Οι προετοιμασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη για την έξοδο της χώρας στην αγορά ομόλογων στις αρχές του 2019 θα επαναφέρουν την Ελλάδα στο διεθνή επενδυτικό χάρτη. Θα ανανεωθεί λοιπόν το ενδιαφέρον μεγάλων τραπεζών και επενδυτικών οίκων, την ώρα που η επιβεβαίωση όλων των προβλέψεων για τα δημοσιονομικά και την οικονομική ανάπτυξη σταθεροποιεί το μακροοικονομικό περιβάλλον και περιορίζει τις ανησυχίες που υπήρχαν το φθινόπωρο για την κατεύθυνση της οικονομικής πολιτικής μετά το τέλος του προγράμματος.

Με αυτά τα δεδομένα, ένα year-end rally φαίνεται ότι είναι το πιθανότερο σενάριο για τις χρηματιστηριακές εξελίξεις του Δεκεμβρίου, ώστε να καλυφθεί και ένα ποσοστό των ζημιών που έχουν εγγράψει τα επενδυτικά χαρτοφυλάκια μέσα στο δύσκολο τρέχον έτος.

Διαβαστε επισης