Η πώληση των F-16V στην Τουρκία από τις ΗΠΑ δεν ήταν «κεραυνός εν αιθρία». Το θέμα είχε τεθεί επανειλημμένως στις συναντήσεις Ερντογάν-Μπάιντεν. Το γεγονός ότι η Άγκυρα θα λάβει τα αεροσκάφη αυτά σε χρόνο μεταγενέστερο από την Ελλάδα, αλλάζει τα γεωπολιτικά δεδομένα στον τομέα των εξοπλισμών. Δεν αλλάζει όμως τους τωρινούς συσχετισμούς στρατιωτικής ισχύος μεταξύ των δύο χωρών.
Η υπεροπλία που διαθέτει τώρα η Ελλάδα στον αέρα, θα διατηρηθεί μετά τις παραδόσεις των F-16V και των F-35. Η Τουρκία θα βρίσκεται και πάλι ένα βήμα πίσω.
Αυτή φαίνεται ότι είναι και η επιδίωξη της Ουάσιγκτον. Θέλει να ικανοποιήσει κατά κάποιο τρόπο την Τουρκία - ή τουλάχιστον να μην τη δυσαρεστήσει πολύ, χωρίς να ανατρέψει υφιστάμενες ισορροπίες και συσχετισμού.
Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΚΑΡΔΑΜΠΙΚΗ
Όσο το ελληνικό και άλλα συμμαχικά λόμπι καθυστερούσαν το τουρκικό αίτημα, αντίστοιχα λόμπι της Άγκυρας και άλλων συμμαχικών προς αυτή δυνάμεων προωθούσαν την αγορά/εκσυγχρονισμό των μαχητικών.
Η τουρκική πλευρά διαπραγματεύονταν όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα με την κατασκευάστρια εταιρία Lockheed Martin την αγορά 40 και των εκσυγχρονισμό άλλων 80 F-16, προφανώς με την άδεια της αμερικανικής κυβέρνησης. Για να υποχωρήσει ο Τζο Μπάιντεν και να αποδεχθεί τοαίτημα τουΕρντογάν, προφανώς οι Τούρκοι προέβησαν σε υποχωρήσεις που δεν έχουν γίνει γνωστές.
Τώρα όλα θα κριθούν στο Κογκρέσο όπου αρκετοί γερουσιαστές και βουλευτές είναι αντίθετοι στην πώληση νέων οπλικών συστημάτων στην Τουρκία για λόγους που ξεκινούν από τις προκλήσεις και αμφισβητήσεις στο Αιγαίο, μέχρι τα ανθρώπινα δικαιώματα στο εσωτερικό της γειτονικής χώρας.
Το επιχειρησιακό κομμάτι
Η τουρκική πολεμική αεροπορία διαθέτει μόνο αμερικανικής κατασκευής μαχητικά και αναγκαστικά θα στραφεί ξανά στις ΗΠΑ, με όποια επιχειρήματα και αν τα «παζαρεύει» δημοσίως. Στην περίπτωση που δεν έπαιρνε τα F-16, μοναδική λύση για την Άγκυρα θα ήταν να στραφεί στη Βρετανία και στα Eurofighter που ετοιμάζεται να αποσύρει το Λονδίνο.
Παράλληλα, η Τουρκία φέρεται πλέον να «ακολουθεί» την Ελλάδα στις αγορά σύγχρονων οπλικών συστημάτων, καθώς η ελληνική πολεμική αεροπορία έχει Rafale και F-16V που η τουρκική πολεμική αεροπορία δεν έχει.
Επίσης, συμφωνα με την αμερικανική προεδρία ,η Ελλάδα μπορε;i να αγοράσει άμεσα F-35, τη στιγμή που η Τουρκία είναι εκτός προγράμματος του μαχητικού πέμπτης γενιάς.
Έτσι αλλάζει ριζικά η αεροπορική υπεροχή σε επίπεδο εξοπλισμών στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο. Dιότι οι μόνες χώρες που (θα) έχουν μαχητικά πέμπτης γενιάς θα είναι η Ελλάδα (από το 2027 αν προχωρήσει άμεσα) και το Ισραήλ.
H αλλαγή στην αμερικανική πολιτική
Η εξέλιξη στην πώληση οπλικών συστημάτων στην Ελλάδα και την Τουρκία, δείχνει αλλαγή στάσης των ΗΠΑ, γεγονός που αποδεικνύεται και από τις δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων, οι οποίοι το επισημαίνουν σε κάθε επίπεδο.
Η Ουάσιγκτον φαίνεται πως βλέπει επιφυλακτικά τις τουρκικές ενέργειες και ειδικά τη σχέση της Άγκυρας με τη Μόσχα, με αιχμή του δόρατος την αγορά των S-400. Yπάρχει και η άλλη άποψη, που εστιάζει στην πολιτική του Ερντογάν και θεωρεί ότι στη μετά-Ερντογάν εποχή, η Τουρκία θα «επιστρέψει» στη Δύση.
Η διελκυστίνδα ανάμεσα σε αυτές τις δύο τάσεις στα θεσμικά όργανα των ΗΠΑ θα κρίνει και τη μελλονική σχέση Ουάσιγκτον-Αγκυρας, που έχει ως βασικό πρόσημο τα οπλικά συστήματα και την παροχή τεχνογνωσίας στην Τουρκία, η οποία επιθυμεί διακαώς να τη χρησιμοποιήσει για την εγχώρια κατασκευή οπλικών συστημάτων.