Για τον κίνδυνο να επαναληφθεί το προσφυγικό κύμα του 2015 προειδοποιεί για μία ακόμη φορά ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ και τονίζει την ανάγκη να δοθεί μεγαλύτερη στήριξη στις χώρες στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μαζί του συντάσσεται και ο ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για θέματα Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος μεταξύ άλλων επισημαίνει ότι χάρη και στη Γερμανία, έχει σημειωθεί πρόοδος στο ζήτημα της κατανομής των προσφύγων μεταξύ των χωρών της ΕΕ.
«Πρέπει να βοηθήσουμε περισσότερο τους ευρωπαίους εταίρους μας στον έλεγχο των εξωτερικών συνόρων. Τους έχουμε αφήσει πολύ καιρό μόνους», δηλώνει ο κ. Ζεεχόφερ σε συνέντευξή του στην Bild am Sonntag και προειδοποιεί ότι, «αν δεν το κάνουμε, θα ζήσουμε ένα προσφυγικό κύμα όπως του 2015 - ίσως και μεγαλύτερο». Ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών προσθέτει ακόμη ότι μαζί με τη νέα πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φιν ντερ Λάιεν θα καταβληθεί προσπάθεια να μην φθάσουμε σε αυτό το σημείο, ενώ, με το βλέμμα κυρίως στην εσωτερική του αντιπολίτευση στη Γερμανία, σπεύδει να διευκρινίσει ότι έχει την πλήρη στήριξη της Καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ.
Οι αντιδράσεις στο σχέδιο του κ. Ζεεχόφερ, σύμφωνα με το οποίο η Γερμανία θα δέχεται έναν στους τέσσερις ανθρώπους που διασώζονται στα νερά της κεντρικής Μεσογείου, προέρχονται κυρίως από τους Φιλελευθέρους (FDP) και την Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD), οι οποίοι υποστηρίζουν ότι έτσι ενθαρρύνονται όλο και περισσότεροι να ξεκινήσουν ένα τέτοιο ταξίδι. Ακόμη όμως και στο δικό του κόμμα εκφράζονται αντιρρήσεις: «Το C στο όνομά μας, μάς καλεί να διασώζουμε ανθρώπους που βρίσκονται σε κίνδυνο στην θάλασσα», δηλώνει ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας CDU/CSU Ραλφ Μπρινκχάους, αναφερόμενος στον χριστιανικό χαρακτήρα του κόμματός του. «Ποιο μήνυμα όμως στέλνουμε», συνεχίζει, «εάν παίρνουμε το 25% όσων διασώζονται; Αυτό ήταν μια πρωτοβουλία του υπουργού Εσωτερικών, όχι της Κ.Ο. Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών. Θα μελετήσουμε προσεκτικά το σχέδιο του κ. Ζεεχόφερ».
Ο κ. Αβραμόπουλος από την πλευρά του απορρίπτει αυτή την κριτική. «Έχω διαφορετική άποψη. Η επεξεργασία κανόνων για την αποβίβαση δεν πρέπει να θεωρείται αποκομμένη από τις άλλες προσπάθειες», δηλώνει ο Επίτροπος στις εφημερίδες του ομίλου Funke και προσθέτει ότι πρωταρχικός στόχος είναι η μείωση των παράτυπων αφίξεων, η αντιμετώπιση των διακινητών και η διευκόλυνση της επιστροφής παράτυπων μεταναστών - «και επίσης το να σώζουμε ζωές και να ανοίγουμε νόμιμους δρόμους για όσους έχουν ανάγκη προστασίας». Λύσεις κατά περίπτωση για την διάσωση στη θάλασσα δεν είναι βιώσιμες, τονίζει ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος ωστόσο επισημαίνει ότι έχει σημειωθεί πρόοδος στο ζήτημα της κατανομής και χάρη στην Γερμανία, η οποία έδωσε ώθηση στην συγκεκριμένη συζήτηση. Εμφανίζεται μάλιστα αισιόδοξος σε ό,τι αφορά το Συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ την Τρίτη, καθώς, όπως λέει, «όλο και περισσότερα κράτη αναγνωρίζουν ότι πρέπει να υπάρξουν μετρήσιμες, καθορισμένες με προθεσμίες ρυθμίσεις για την υποδοχή προσφύγων που σώθηκαν στη θάλασσα, μετά την αποβίβασή τους από τα πλοία», ενώ τονίζει ότι ακόμη και αν υπάρξει συμφωνία την Τρίτη, η δουλειά δεν έχει τελειώσει: «Εξακολουθούμε να χρειαζόμαστε μακροπρόθεσμα ένα μεταρρυθμισμένο, κοινό ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου», διευκρινίζει, αλλά δηλώνει χαρούμενος που σε αυτή την προσπάθεια έχει την στήριξη της Γερμανίας. «Η Γερμανία διαδραμάτισε πάντα έναν κεντρικό ρόλο για την Ευρώπη και για την αλληλεγγύη», προσθέτει.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Bild, η αναχώρηση του κ. Ζεεχόφερ από την Αθήνα την Παρασκευή το βράδυ πραγματοποιήθηκε με καθυστέρηση άνω των τριών ωρών, λόγω βλάβης στο κυβερνητικό αεροσκάφος του, τύπου Α319.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα, η Lufthansa, η οποία είναι υπεύθυνη για την τεχνική συντήρηση των κυβερνητικών αεροσκαφών, για λόγους ασφαλείας έστειλε άμεσα στην Αθήνα από την Κολωνία το απαραίτητο ανταλλακτικό, με το επίσης κυβερνητικό αεροσκάφος Global 5000. Το αεροσκάφος του κ. Ζεεχόφερ επισκευάστηκε και απογειώθηκε στις 23:45 με προορισμό το Μόναχο, τόπο κατοικίας του υπουργού Εσωτερικών.
Κατά την διάρκεια της αναμονής, η γερμανική αντιπροσωπεία, προσκεκλημένη του κ. Αβραμόπουλου, επισκέφθηκε εκτός προγράμματος ψαροταβέρνα στην Αθήνα. «Η βλάβη του αεροσκάφους ήταν ενοχλητική. Αλλά έτσι η μέρα τελείωσε σε μια φιλική ατμόσφαιρα», δήλωσε ο κ. Ζεεχόφερ στην Bild am Sonntag.