Χωρίς λεωφορεία παραμένει η συμπρωτεύουσα για έκτη μέρα. Οι εργαζόμενοι του ΟΑΣΘ συνεχίζουν την επίσχεση εργασίας που ξεκίνησαν στις 17 Σεπτεμβρίου, προκαλώντας κυκλοφοριακό κομφούζιο στους δρόμους της Θεσσαλονίκης.
Ο πρόεδρος του συνδικάτου, Δημήτρης Τσερμενίδης διευκρίνισε στο ΑΠΕ, ότι σε καθημερινή βάση οι εργαζόμενοι στον ΟΑΣΘ θα επανακαθορίζουν τη στάση τους κατόπιν συνεδριάσεων. 'Όπως επισήμανε χαρακτηριστικά "οποτεδήποτε και οποιαδήποτε ώρα εντός του 24ωρου αποφασίσει ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Χρήστος Σπίρτζης, να κάνει κίνηση για την καταβολή των δεδουλευμένων μας", ο ίδιος θα συγκαλέσει έκτακτη συνεδρίαση των εργαζομένων για να καθορίσουν εκ νέου τη στάση τους.
Στο πλαίσιο αυτό, επανέλαβε ότι ο κ. Σπίρτζης δεν τήρησε την υπόσχεση που τους έδωσε χθες στη συνάντησή που είχαν, ότι δηλαδή θα καταβάλει σήμερα ο ίδιος στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς τα δεδουλευμένα του Ιουλίου, ύψους περίπου 3 εκατ. ευρώ. «Δεν έχουμε πάρει τίποτα» σημείωσε.
Σχολιάζοντας την απόφαση του δικαστηρίου (σ.σ. για τα ασφαλιστικά μέτρα ενάντια στην επίσχεση, που είχε ζητήσει η διοίκηση του ΟΑΣΘ), ο κ. Τσερμενίδης τόνισε: «δεν χαιρόμαστε που το δικαστήριο μας δικαίωσε. Θέλω να βγάλω τα λεωφορεία στους δρόμους, αλλά δεν γίνεται να μας εμπαίζουν ούτε το υπουργείο, ούτε η διοίκηση του ΟΑΣΘ».
Αποφασισμένος να χρησιμοποιήσει όλα τα ένδικα μέσα, προκειμένου να σταματήσει η επίσχεση εργασίας στον ΟΑΣΘ, δήλωσε ο πρόεδρος του οργανισμού, Χρήστος Στεφανίδης μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. "Θα συσκεφθούμε με τους νομικούς μας συμβούλους και θα δούμε πώς θα κινηθούμε", σημείωσε.
Υπενθυμίζεται ότι το Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης απέρριψε χθε το αίτημα για έκδοση προσωρινής διαταγής, στο πλαίσιο των ασφαλιστικών μέτρων που υπέβαλε ο ΟΑΣΘ κατά της επίσχεσης εργασίας.
Η αίτηση των ασφαλιστικών μέτρων συζητήθηκε στο Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, ενώπιον της Προέδρου Υπηρεσίας, με τη διαδικασία της προσωρινής διαταγής. Το σκεπτικό της απορριπτικής απόφασης δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής γνωστό, κάτι που εκτιμάται πως θα συμβεί μέσα στο επόμενο 24ωρο, όμως, σύμφωνα με δικαστικές πηγές, εδράζεται "κυρίως σε λόγους νομικούς" παρά ουσιαστικούς.
Νομικός εκπρόσωπος των εργαζομένων, μιλώντας σε δημοσιογράφους, εξέφρασε την άποψη ότι το θέμα της επίσχεσης και εάν αυτή είναι παράνομη και καταχρηστική θα έπρεπε να κριθεί από το Μονομελές Πρωτοδικείο με τη διαδικασία των εργατικών διαφορών. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι τα ασφαλιστικά μέτρα αφορούσαν μόνο τα μέλη της διοίκησης του συνδικάτου των εργαζομένων του ΟΑΣΘ κι όχι το σύνολο των 2300 εργαζομένων, κάτι που, σύμφωνα με τους νομικούς εκπροσώπους της διοίκησης του Οργανισμού, έγινε για πρακτικούς λόγους και για την οικονομία του χρόνου.
Κατά τη συζήτηση που προηγήθηκε, ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού, Ανδρέας Ζερβούλιας, επισήμανε τη μη βιωσιμότητα του ΟΑΣΘ σε περίπτωση που δεν δώσει χρήματα το Δημόσιο. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στον ΟΑΣΘ, Δημήτρης Τσερμενίδης, ανέφερε ότι οι εργαζόμενοι έγιναν "μπαλάκι μεταξύ εργοδοσίας και κυβέρνησης" κι ό,τι είναι απλήρωτοι τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Πρόσθετη παρέμβαση έκανε διά εκπροσώπου του ο Δήμος Θεσσαλονίκης, σημειώνοντας ότι με την επίσχεση εργασίας θίγονται τα συμφέροντα του κοινωνικού συνόλου.