Άμυνα & Διπλωματία

Για άδειες εποχικής εργασίας και απευθείας επιστροφές συζήτησε ο Ν. Μηταράκης με τον ΥΠΕΞ του Μπανγκλαντές


Η χορήγηση αδειών εποχικής εργασίας σε πολίτες Μπανγκλαντές και η ενίσχυση της συνεργασίας Ελλάδας και Μπανγκλαντές αναφορικά με τις απευθείας επιστροφές όσων εισέρχονται ή διαμένουν παρατύπως στην Ελλάδα, τέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη, με τον υπουργό Εξωτερικών του Μπανγκλαντές Αμπντούλ Μόμεν και τον υπουργό Αποδήμων και Εργαζομένων στο Εξωτερικό Ίμραν 'Αχμαντ.

Έπειτα από την επίσκεψή του στο Πακιστάν ο κ. Μηταράκης βρίσκεται στο Μπανγκλαντές με βασικό στόχο, όπως αναφέρεται σε σχετικό δελτίο τύπου του ελληνικού υπουργείου, «την προώθηση ενός νέου μοντέλου συνεργασίας με χώρες προέλευσης μεταναστών, όπως είναι το Μπανγκλαντές, η οποία εστιάζει, αφενός στην παροχή δυνατοτήτων νόμιμης μετανάστευσης και ειδικότερα σε τομείς εποχικής εργασίας και, αφετέρου, στην από κοινού καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης και των δικτύων λαθροδιακινητών».

Ο Έλληνας υπουργός συνυπέγραψε με τους δύο υπουργούς του Μπανγκλαντές διμερές Μνημόνιο Κατανόησης, ενώ όπως επισημαίνεται στο ίδιο δελτίο τύπου, με τη σύναψη διμερών συμφωνιών η Ελλάδα στοχεύει «στην καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης και στην κάλυψη αναγκών της ελληνικής οικονομίας με εποχικούς εργαζόμενους, αποφεύγοντας τη μόνιμη παραμονή στη χώρα μας».

Με τις συμφωνίες αυτές, διευκρινίζεται ότι τίθενται συγκεκριμένα όρια διαμενόντων σε συνάφεια με την εθνική μεταναστευτική πολιτική, δεν επιβαρύνονται κοινωνικές δομές με μέλη οικογένειας ούτε προβλέπεται μακροχρόνια παραμονή, ενώ η παραμονή συνδέεται υποχρεωτικά με συγκεκριμένη θέση εργασίας, που πρέπει να έχει συμφωνηθεί πριν από την άφιξη του πολίτη τρίτης χώρας.

Το Μνημόνιο Κατανόησης που υπογράφηκε με τον Μπανγκλαντές αφορά, σύμφωνα με το ελληνικό υπουργείο, στη διμερή συνεργασία για την επανεισδοχή πολιτών της χώρας από την Ελλάδα. Σημειώνεται ότι πλέον η διαδικασία απευθείας επιστροφών προς τον Μπανγκλαντές, κατόπιν αιτήματος της Ελλάδας, γίνεται πιο άμεση και έχει έναν άρρηκτα δεσμευτικό χαρακτήρα.

Επίσης, μεταβατικά θα δοθεί η δυνατότητα σε 15.000 πολίτες Μπανγκλαντές που σήμερα διαμένουν στην Ελλάδα να ενταχθούν στο καθεστώς των αδειών εποχικής εργασίας και στην περίπτωση αυτή θα μπορούν να παραμένουν στη χώρα έως εννιά μήνες ανά έτος, ακολουθώντας τις διαδικασίες που προβλέπονται γι' αυτή την άδεια παραμονής. Επιπλέον, θα διατεθούν 4.000 άδειες ανά έτος μέσα σε χρονικό ορίζοντα πενταετίας σε πολίτες Μπανγκλαντές που έχουν νέα σύμβαση εποχικής εργασίας με εργοδότες στην Ελλάδα. Διευκρινίζεται ότι η εν λόγω άδεια δεν οδηγεί σε καθεστώς μόνιμης παραμονής ούτε δίνει δικαίωμα μετέπειτα πρόσβασης σε ιθαγένεια και δεν επιτρέπει την οικογενειακή επανένωση.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, οι άδειες διαμονής σε ισχύ πολιτών από το Πακιστάν αγγίζουν τις 26.367 (3,8% επί του συνόλου) και από το Μπανγκλαντές 12.495 (1,8% επί του συνόλου).

Σε επίπεδο αιτήσεων διεθνούς προστασίας, σε πρώτο βαθμό εκκρεμεί η αίτηση 2.271 ανθρώπων από το Πακιστάν και 3.170 από το Μπανγκλαντές, ενώ σε δεύτερο βαθμό 1.122 από το Πακιστάν και 368 από το Μπανγκλαντές.