Τα δίνει... όλα το υπουργείο Υποδομών στους εργολάβους για να αποφύγει ένα «μπλακάουτ» στα δημόσια έργα, εξαιτίας των μεγάλων ανατιμήσεων στα υλικά κατασκευής και τα καύσιμα. Σε σημερινή συνάντηση με εκπροσώπους των εργοληπτικών εταιρειών, ο Κώστας Καραμανλής υποσχέθηκε όχι μόνο να καλύψει ο προϋπολογισμός όλες τις ανατιμήσεις, αλλά και να δοθεί ειδικό πριμ στις εταιρείες που θα παραδώσουν τα έργα χωρίς καθυστερήσεις.
Το ζήτημα του «φουσκωμένου» κόστους κατασκευής στα δημόσια έργα όλων των κατηγοριών, από τα μεγαλύτερα μέχρι τα τοπικά, είχε προκαλέσει σοβαρή αντιπαράθεση της κυβέρνησης με τις τεχνικές εταιρείες, που κατά κανόνα «χτυπάνε» τα έργα με μεγάλες εκπτώσεις και αδυνατούν να τα εκτελέσουν χωρίς ζημιές με τις πολύ αυξημένες τιμές των υλικών και των καυσίμων.
Ο άμεσος κίνδυνος που αντιμετώπιζε η κυβέρνηση ήταν όχι μόνο να «παγώσουν» επ' αόριστον οι εργασίες στα περισσότερα εργοτάξια της χώρας, αλλά ακόμη και να κινηθούν δικαστικά εταιρείες για να λυθούν οι συμβάσεις κατασκευής με το Δημόσιο ή φορείς της αυτοδιοίκησης. Σε αυτήν περίπτωση θα επρόκειτο για μια πρωτοφανή, χαοτική κατάσταση στο κύκλωμα των δημοσίων έργων, με επιπτώσεις και στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας.
Από την άλλη πλευρά, η κυβέρνηση στάθμιζε το οικονομικό κόστος των παρεμβάσεων για την αποκατάσταση των προβλημάτων στα δημόσια έργα, με το υπουργείο Οικονομικών να έχει διατυπώσει αρκετές επιφυλάξεις τις τελευταίες εβδομάδες. Πάντως, φαίνεται να έχει βρεθεί μια συμφωνία, παρότι η επιβάρυνση του προϋπολογισμού θα είναι σημαντική.
Όλα τα αιτήματα ικανοποιούνται
Έτσι, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υποδομών υποσχέθηκε σήμερα στους εκπροσώπους των τεχνικών εταιρειών ότι θα ικανοποιήσει ουσιαστικά όλα τα αιτήματά τους. Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο, ο κ. Καραμανλής ενημέρωσε τους εκπροσώπους των εταιρειών ότι άμεσα προωθείται διπλό πακέτο παρεμβάσεων: τέσσερις θεσμικές για τη συνέχιση των έργων και μια τεχνικής φύσεως, με επιμήκυνση προθεσμιών.
Ειδικότερα, η προθεσμία εκτέλεσης των έργων επιμηκύνεται έως και κατά 6 μήνες, όπως ζητούσαν οι εργολήπτες, προκειμένου να αντιμετωπίσουν καλύτερα τις μεγάλες αυξήσεις στα υλικά, χωρίς να κινδυνεύουν να βρεθούν εκτεθειμένοι στις συμβατικές συνέπειες της καθυστερημένης παράδοσης.
Πέραν αυτού του βασικού αιτήματος, ικανοποιούνται άλλα τέσσερα:
- Πολύ σύντομα θα εκδοθούν οι συντελεστές αναθεώρησης των προϋπολογισμών για τα έργα, που θα καλύψουν όλες τις ανατιμήσεις μέχρι αυτό το χρονικό σημείο. Το υπουργείο υπόσχεται ότι οι νέοι συντελεστές θα εκδοθούν μέσα στον Μάιο.
- Τα υλικά που έχουν πάρει τις μεγαλύτερες αυξήσεις, λόγω της ανόδου των τιμών του πετρελαίου, όπως είναι η άσφαλτος, το PVC και το πολυαιθυλένιο θα πάψουν να τιμολογούνται προϋπολογιστικά, αλλά με απολογιστικό τρόπο, ώστε να καλύπτονται όλες οι αυξήσεις.
- Για να αντιμετωπισθούν καλύτερα οι ανατιμήσεις, θα ενεργοποιηθεί άμεσα η επιτροπή διαπίστωσης τιμών δημοσίων έργων.
- Το σημαντικότερο, ίσως, για να δοθεί ένα κίνητρο στις εταιρείες να λειτουργήσουν κανονικά τα εργοτάξια και να παραδώσουν τα έργα στην ώρα τους, είναι ότι το υπουργείο θα θεσπίσει ακόμη και ειδικό πριμ για την έγκαιρη ολοκλήρωση έργων. Δεν έχει διευκρινισθεί ακόμη πώς θα υπολογίζεται το πριμ, αλλά δόθηκαν διαβεβαιώσεις ότι θα είναι αρκετά... δελεαστικό.
Οι αντιδράσεις των εργολάβων και το «πάγωμα» έργων
Το υπουργείο θέλει να κλείσει με αυτές τις κινήσεις την αντιπαράθεση που είχε ξεσπάσει με τις εργοληπτικές εταιρείες και να σταματήσει το ντόμινο καθυστερήσεων, ιδιαίτερα σε έργα των δημοτικών αρχών.
Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τεχνικών Εταρειών (ΣΑΤΕ) καταφέρθηκε πρόσφατα, με ψήφισμα που ενέκρινε ομόφωνα η συνέλευσή του, εναντίον του υπουργείου Υποδομών. Μεταξύ άλλων, κατηγόρησε το υπουργείο ότι δεν έχει προχωρήσει σε καμία από τις ενέργειες που έχουν προτείνει ο ΣΑΤΕ και άλλες Εργοληπτικές Οργανώσεις ως άμεσης απόδοσης, δεν έχει εκδώσει κατευθυντήριες οδηγίες προς τις υπηρεσίες του αλλά και στις υπόλοιπες Αναθέτουσες Αρχές για την αντιμετώπιση των ακραίων ανατιμήσεων στα υλικά, δεν έχει λάβει καμία δέσμευση για ταχεία νομοθετική παρέμβαση εξεύρεσης λύσης με στόχο την υλοποίηση συμβάσεων έργων που το Κράτος, σε όλες τις εκφάνσεις του, έχει υπογράψει.
Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) έχει ανακοινώσει ότι διακόπτονται σημαντικά έργα στους δήμους λόγω των ανατιμήσεων στα υλικά. Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου, με επιστολή του στον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή, έχει επισημάνει τις επιπτώσεις που έχει η εκτίναξη του κόστους κατασκευής στην ομαλή υλοποίηση των έργων υποδομών που εκτελούνται ή πρόκειται να εκτελεστούν στο επόμενο διάστημα.
«Σήμερα έχουν σταματήσει να υλοποιούνται πολλά έργα ύδρευσης και αποχέτευσης με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Φιλόδημος, εξαιτίας της μεγάλης αύξησης στις τιμές των σωληνώσεων PVC, που ξεπερνά το 100%. Αντίστοιχο πρόβλημα δημιουργείται στην υλοποίηση έργων που αφορούν νέες κτιριακές υποδομές και μεταλλικά κτίρια, λόγω της αύξησης των τιμών χάλυβα - οικοδομικού σιδήρου άνω του 100%. Στα δε έργα ασφαλτόστρωσης, όπου το κόστος της ασφάλτου έχει αυξηθεί κατά 200%, το πρόβλημα είναι ακόμη μεγαλύτερο», σημείωνε στην επιστολή του ο κ. Παπαστεργίου.
Και καλούσε το υπουργείο Υποδομών «να προχωρήσει άμεσα στην έκδοση απόφασης, που θα προβλέπει νέες, ρεαλιστικές αναθεωρήσεις τιμών, για όλες τις εργασίες που αφορούν την εκτέλεση δημόσιων έργων. Επίσης, προς την κατεύθυνση αυτή είναι αναγκαίο να ληφθεί μέριμνα ώστε το αναθεωρημένο προς τα πάνω κόστος, να καλυφθεί από τα προγράμματα που χρηματοδοτούν τα έργα των Δήμων μας». Και σημείωνε ότι θα πρέπει «να υπάρξει και νομοθετική ρύθμιση για παράταση των προθεσμιών όλων των συμβάσεων δημόσιων έργων».