Το Ηλιακό μας Σύστημα σχηματίστηκε πριν από περίπου 4,6 δισεκατομμύρια χρόνια. Στα πρώιμα στάδιά του, ο Ήλιος, οι πλανήτες και τα φεγγάρια σχηματίστηκαν για πρώτη φορά και "εγκαταστάθηκαν" γρήγορα στις σχετικές θέσεις που γνωρίζουμε σήμερα. Οκτώ πλανήτες προέκυψαν από μια γιγάντια πρόσκρουση που δημιούργησε και τη Σελήνη της Γης.
Αλλά ο ίδιος ο πλανήτης μας, η Γη, έχει υποστεί ένα αξιοσημείωτο σύνολο μετασχηματισμών, που τον καθιστούν μετά βίας αναγνωρίσιμο σε κάποιον που θα τον είχε δει πριν από περίπου 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια.
Ακολουθούν οι πιο αξιοσημείωτες, εντυπωσιακές αλλαγές που έχουν συμβεί στη Γη κατά το πέρασμα του κοσμικού χρόνου, από την αρχή της μέχρι τώρα.
- Ατμοσφαιρική σύνθεση
Από νωρίς κυριαρχούσε το υδρογόνο και το ήλιο. Οι ηφαιστειακές και βιολογικές δραστηριότητες ήταν μεταμορφωτικές. Σήμερα, η ατμόσφαιρά μας αζώτου/οξυγόνου έχει νύξεις νερού, αργού και διοξειδίου του άνθρακα.
- Τεκτονική πλακών
Η πρώιμη Γη ήταν πλούσια σε λάβα, διέθετε ελάχιστα διαφοροποιημένα εσωτερικά στρώματα. Με έντονες ενεργειακές κλίσεις, κινητή λιθόσφαιρα και υγρό νερό, η τεκτονική των πλακών είναι αναμφισβήτητη σήμερα.
- Διάρκεια ημέρας
Στην αρχαιότητα, η Γη περιστρεφόταν 360° σε μόλις 6-8 ώρες. Ο χρόνος που χρειάζεται μια «ημέρα» επιμηκύνεται συνεχώς, σε ~24 ώρες σήμερα.
- Απόσταση από τη Σελήνη
Κατά τον αρχικό σχηματισμό, η Σελήνη ήταν μόλις 24.000 χιλιόμετρα μακριά. Το παλιρροιακό φρενάρισμα προκαλεί υπερσπείρα, οδηγώντας στη σύγχρονη απόστασή του 384.000 km.
- Συχνότητα συγκρούσεων
Στα προϊστορικά (γήινα) χρόνια οι συγκρούσεις ήταν πανταχού παρούσες σε όλο το Ηλιακό Σύστημα. Τα δεδομένα του Άρη και της Σελήνης δείχνουν ότι έχει γίνει μια απίστευτη μείωση στις συγκρούσεις που προκαλούν κρατήρες.
- Παρουσία ζωής
Αρχικά, η Γη ήταν εντελώς ακατοίκητη. Για 3,8+ δισεκατομμύρια χρόνια, ωστόσο, η ζωή έχει μεταμορφώσει τη βιόσφαιρα της Γης.
- Επίδραση του Ήλιου
Η ηλιακή φωτεινότητα έχει αυξηθεί κατά 40% τα τελευταία 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια. Σε άλλα 1-2 δισεκατομμύρια χρόνια, οι ωκεανοί της Γης θα βράσουν ασυνήθιστα.