Να μην κινηθεί ποινική διαδικασία σε άλλες χώρες παρά μόνο στην Γερμανία για το «πειραγμένο» λογισμικό της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας Volkswagen αξίωσαν οι Γερμανοί εισαγγελείς σε συνάντηση που είχαν για το θέμα με συναδέλφους τους από 18 χώρες στη Χάγη.
Σύμφωνα με τους Γερμανούς εισαγγελείς, οι δικογραφίες που έχουν σχηματιστεί από τις άλλες χώρες θα πρέπει να αποσταλούν σ’ αυτούς γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα υπάρξει «επικάλυψη του αξιοποίνου».
Ωστόσο, στη συνάντηση που έγινε στο πλαίσιο της Eurojust, οι Έλληνες εισαγγελείς Ελένη Τουλουπάκη και Χρ. Τζούρας, αντέδρασαν σ’ ένα τέτοιο ενδεχόμενο επικαλούμενοι την κακή εμπειρία από την υπόθεση της Siemens, όπου τα κακουργήματα μετατράπηκαν σε πλημμελήματα και με δεδομένο ότι στη Γερμανία για την υπόθεση Volkswagen προβλέπεται μόνο η επιβολή χρηματικής ποινής και όχι ποινικές κυρώσεις.
Την ίδια άποψη εξέφρασαν και οι εισαγγελικοί λειτουργοί από διάφορες χώρες όπως, ΗΠΑ, Πορτογαλία, Ισπανία , Ιταλία και Γαλλία. Το ραντεβού μεταξύ των εισαγγελικών λειτουργών θα επαναληφθεί προκειμένου οι Γερμανοί να εκθέσουν τα επιχειρήματα τους ενώ η Ελλάδα πρόκειται να συνεργαστεί στενά με την Ιταλία και τη Γαλλία για την ανταλλαγή στοιχείων και την παροχή τεχνογνωσίας που θα διευκολύνουν την πορεία της έρευνας
Πάντως, η έρευνα για την συγκεκριμένη υπόθεση βρίσκεται σε εξέλιξη στη χώρα μας από τον περασμένο Σεπτέμβριο με στόχο να διερευνηθούν ενδεχόμενες αξιόποινες πράξεις ακόμη και σε βαθμό κακουργήματος όπως της απάτης σε βάρος του Δημοσίου που συνδέεται με απώλεια για τα δημόσια ταμεία μεγάλων χρηματικών ποσών από τα τέλη ταξινόμησης. . Η έρευνα εκτείνεται από το 2011 και μετά ενώ δεν αποκλείεται να διευρυνθεί χρονικά. Σύμφωνα με πληροφορίες, συμμετοχή στο σκάνδαλο εκπομπής ρύπων της VW φέρεται να έχει και η BOSH για το επίμαχο λογισμικό.