Αγορές

Γερμανικός τυφώνας - Βούλιαξαν οι τραπεζικές μετοχές!


Καταιγίδα σαρώνει πάλι το χρηματιστήριο, καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για τις επιπτώσεις που θα έχει το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών στη διαχείριση του ελληνικού προβλήματος, στην έκβαση της αξιολόγησης και στις συζητήσεις για ελάφρυνση χρέους. Επανέρχεται στο προσκήνιο η σεναριολογία για τους ελέγχους που ζητά το ΔΝΤ στις ελληνικές τράπεζες, εγείροντας εμμέσως θέμα ανακεφαλαιοποίησης. Το χαμηλό βαρομετρικό που διαμορφώνεται πλήττει πρωτίστως τις τραπεζικές μετοχές. Κατά 11,76% υποχώρησε σήμερα ο κλαδικός τους δείκτης. Δραματική επιδείνωση κλίματος στην αγορά, φόβοι για ντόμινο.

Πιέσεις εκδηλώνονται και στην αγορά ελληνικών κρατικών ομολόγων, όπου οι αποδόσεις ανεβαίνουν (οι τιμές υποχωρούν), μετά από δύο μήνες σταθεροποίησης. Κατά 12 μονάδες βάσης ανέβηκε η απόδοση του  διετούς, +8 μ.β. του 10ετούς. Σε ανοδική τροχιά και οι αποδόσεις κρατικών χρεογράφων της ευρωπαϊκής περιφέρειας.

"Ξεπαγώνουν" το Grexit

Καταλύτης το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών, που οδηγεί στη συγκρότηση κυβερνητικού σχήματος με συμμετοχή του νέοφιλελεύθερου FDP, το οποίο  τάσσεται υπέρ του Grexit, αντιτίθεται στα σχέδια ρύθμισης-ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, είναι υπέρμαχος της σκληρής λιτότητας και τηρεί επίσης σκληρή στάση στο προσφυγικό- μεταναστευτικό.

Διεθνείς οίκοι όπως η Morgan Stanley έσπευσαν ήδη να επισημάνουν σε εκθέσεις τους ότι η παρουσία του FDP στην κυβέρνηση θα έχει πολύ μεγαλύτερο αντίκτυπο στην Ευρωζώνη απ' ό,τι στη Γερμανία. Για την Ελλάδα εκτιμούν ότι πολλαπλασιάζονται πλέον τα εμπόδια στην προσπάθεια ελάφρυνσης χρέους και ότι θα "ξεπαγώσει" το θέμα του Grexit - ιδιαίτερα αν ο Σόιμπλε αναγκασθεί να παραχωρήσει το χαρτοφυλάκιο του ΥΠΟΙΚ σε στέλεχος του FDP.

ΔΝΤ και τράπεζες

Πηγή αβεβαιότητας για την αγορά  αποτελούν επίσης οι διαπραγματεύσεις για την τρίτη αξιολόγηση, όπου υπεισέρχονται οι απαιτήσεις του ΔΝΤ για έλεγχο ποιότητας ενεργητικού στις ελληνικές τράπεζες. Με την επικείμενη κυβερνητική αλλαγή στο Βερολίνο οι συζητήσεις για το θέμα αυτό μπορεί να πάρουν νέα τροπή και η στάση των Ευρωπαίων να διαφοροποιηθεί.

«Λάδι στη φωτιά» των ανησυχιών έριξε σήμερα μία αποστροφή του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος μετά τη συνάντηση του με τον Διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα, φέρεται να είπε ότι «αν επιλυθεί το θέμα των κόκκινων δανείων, δεν θα υπάρχει ζήτημα με τις ελληνικές τράπεζες».
 
Η φράση θα μπορούσε να είναι καθησυχαστικά, αλλά ερμηνεύθηκε… ανάποδα:  Οτι εάν οι τράπεζες δεν τα καταφέρουν πολύ καλά  στη διαχείριση των κόκκινων δανείων, προφανώς θα υπάρξει πρόβλημα – και οι Ευρωπαίοι που απορρίπτουν τώρα τις απαιτήσεις του ΔΝΤ για ελέγχους, ενδέχεται να ενδώσουν και να τις υιοθετήσουν.
 Ενδειξη αρνητικών «διαθέσεων» της αγοράς αποτελεί και το γεγονός ότι αγνοήθηκαν παντελώς οι δηλώσεις Ντάισελμπλουμ για καθαρή έξοδο της Ελλάδας από το μνημόνιο, χωρίς επιτήρηση και χωρίς πρόσθετα μέτρα ή ειδικούς όρους.

Ευκαιρία για επιθετικούς κερδοσκόπους

Στο χρηματιστήριο το βραχυχρόνιο ρίσκο αυξάνεται  και τα ξένα χαρτοφυλάκια  επιχειρούν να περιορίσουν τον ανειλημμένο κίνδυνο, με ρευστοποιήσεις που σπρώχνουν χαμηλότερα τις τιμές των μετοχών και τους δείκτες. Παράλληλα, επιθετικοί παίκτες προσπαθούν να αξιοποιήσουν τη συγκυρία για υποτιμητική κερδοσκοπία, συνδυάζοντας  κινήσεις σε μετοχές και Παράγωγα.

Σε όλη τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης οι βασικοί δείκτες κινήθηκαν πτωτικά, με συνεώς διευρυνόμενες απώλειες. O Γενικός Δείκτης πήγε -4,50% και τερμάτισε -4,06% στις 742,49 μονάδες. Βρίσκεται πλέον στην περιοχή του πρόσφατου χαμηλού, η οποία μπορεί να λειτουργήσει ως βραχυχρόνια στήριξη. Όλα τα σενάρια για τη συνέχεια είναι πλέον ανοιχτά, χωρίς να αποκλείεται ανοδική τεχνική αντίδραση.

Ο FT25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης έχασε 4,35%, στις 1.956,85 μονάδες.

Κλίμα μικροπανικού προδίδει η εικόνα στο τραπεζικό ταμπλό: Ο κλαδικός δείκτης πήγε -13,45% και έκλεσει με απώλειες 11,76%.  Πειραιώς και Eurobank -15,5%, Attica bank -13,2%, Εθνική -11,9%, Alpha Bank -8,3%.

Στα εμποροβιομηχανικά blue chips με θετικό πρόσημο μόνον ο Σαράντης (+1,4%) και ο ΟΛΠ (+0,2%).
 Σε βαθύ κόκκινο Βιοχάλκο -5,4%, ΔΕΗ -4,8%, ΑΔΜΗΕ -4,6%, Ελλάκτωρ -4%, Lamda -3%.