Οικονομία

Γερμανικός «πάγος» στο αίτημα για το πλεόνασμα!


Ορατός γίνεται πλέον ο κίνδυνος να μπλοκάρουν οι Γερμανοί το ελληνικό αίτημα για μείωση του στόχου για το πλεόνασμα τη διετία 2021 – 2022 από το 3,5% στο 2,5% του ΑΕΠ, κάτι που θα περιόριζε ασφυκτικά τα περιθώρια της κυβέρνησης να υλοποιήσει τις υποσχέσεις της για μεγάλες ελαφρύνσεις φόρων σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, προανήγγειλε (μιλώντας στο γερμανικό περιοδικό Spiegel) ότι θα επισκεφθεί την Γερμανία ως το τέλος Μαρτίου και έκανε μια πρώτη προσπάθεια να «επικοινωνήσει» το ελληνικό αίτημα για τη χαλάρωση των δημοσιονομικών στόχων στη γερμανική κοινή γνώμη, τονίζοντας ιδιαίτερα ότι η βελτίωση της ανάπτυξης και η μείωση του κόστους χρηματοδότησης αφήνουν περιθώριο για αλλαγή του στόχου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Σταϊκούρας επιδιώκει μια συνάντηση με τον Γερμανό ομόλογό του, Όλαφ Σολτς, όπου θα του παρουσιάσει την πρόοδο που θα έχει σημειωθεί μετά και την ολοκλήρωση της πέμπτης αξιολόγησης και τα επιχειρήματα της κυβέρνησης για τη μείωση του δημοσιονομικού στόχου, επιδιώκοντας να εξασφαλίσει μια δέσμευση ότι το αίτημα θα βρει υποστήριξη από το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών στο τέλος του χρόνου, οπότε αναμένεται, καλώς εχόντων των πραγμάτων, να περάσει από τη γερμανική Βουλή για έγκριση.

Όμως, όπως έχει γράψει ήδη το Σin, το Βερολίνο «βάζει πάγο» στο ελληνικό αίτημα για το πλεόνασμα, ενώ οι πολιτικές συνθήκες που είναι δύσκολες εδώ και πολλούς μήνες, τώρα έχουν γίνει σχεδόν απαγορευτικές για την εισαγωγή του θέματος στην Bundestag.

Τις τελευταίες ημέρες ξέσπασε σοβαρή κρίση στους κόλπους των Χριστιανοδημοκρατών, μετά τη σκανδαλώδη τοπική συνεργασία στην Θουριγγία με την ακροδεξιά του AfD, που «έκαψε» το «καλό χαρτί» της Μέρκελ για τη διαδοχή της, δηλαδή την υπουργό Άμυνας Άνεγκρετ Κραμπ – Καρενμπάουερ. Έτσι, έχει αρχίσει πλέον η κούρσα διαδοχής της Μέρκελ, η οποία αποσύρεται το αργότερο το 2021, και οι πολιτικές συνθήκες που διαμορφώνονται στη γερμανική πολιτική σκηνή είναι «εκρηκτικές».

Επιπλέον, ο σοβαρός κίνδυνος για την Ελλάδα και, ευρύτερα, την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι να χάσει τον έλεγχο του παιχνιδιού η Άνγκελα Μέρκελ και να μετατοπισθεί το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα σε πιο δεξιές θέσεις, σε μια προσπάθεια να σταματήσει την ανοδική δυναμική του AfD. Κάτι τέτοιο θα σήμαινε ότι αιτήματα για οικονομικές διευκολύνσεις από τη γερμανική Βουλή στην Ελλάδα θα είχαν πολύ λίγες πιθανότητες να «περπατήσουν».

Η Αθήνα δεν έχει περιθώρια, παρ' όλα αυτά να εγκαταλείψει την προσπάθεια για χαλάρωση της δημοσιονομικής πειθαρχίας, καθώς σε αυτή βασίζεται όλο το οικοδόμημα των πρόσθετων ελαφρύνσεων και παροχών που έχει οικοδομηθεί από την αρχή της θητείας της.  Η τελευταία ελπίδα για να περάσει το αίτημα από τη Βουλή είναι να συμφωνήσουν να το υποστηρίξουν ισχυρά ο Όλαφ Σολτς και η καγκελάριος Μέρκελ.

Προς το παρόν, πάντως, οι Γερμανοί απλώς κερδίζουν χρόνο, μεταθέτοντας πλέον την εξέταση του αιτήματος σε οριακό χρονικό σημείο, δηλαδή το φθινόπωρο, όταν θα εξετασθεί και ο προϋπολογισμός του 2021, με την ελπίδα ότι έως τότε θα έχει ηρεμήσει το πολιτικό σκηνικό. Στην πραγματικότητα, η ελληνική κυβέρνηση το μόνο που μπορεί να κάνει ως τότε είναι να παίρνει «άριστα» στις αξιολογήσεις από τους Θεσμούς και να ελπίζει ότι θα τελειώσει η θύελλα στη γερμανική πολιτική ζωή.