Εξανεμίζονται οι ελπίδες της κυβέρνησης να διευθετηθεί στην παρούσα φάση η εκκρεμότητα με τα «παγωμένα» βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, καθώς όλα δείχνουν ότι η παρελκυστική τακτική της Γερμανίας στις διαβουλεύσεις στο Euro Working Group αποσκοπεί στη μεταφορά του θέματος στο Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο... διάλογος του παραλόγου που έγινε τα τελευταία 24ωρα για την «επιστολή μετανοίας», όπως χαρακτηρίσθηκε από πολλούς, που ζητήθηκε από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, είναι πολύ αμφίβολο αν θα καταλήξει σύντομα σε κάποιου είδους συμφωνία.
Τα στελέχη του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών «μυρίσθηκαν παγίδα» στη διαδικασία, καθώς, όπως λένε, εάν έστελναν μια επιστολή «εν κενώ», όποιες διαβεβαιώσεις και αν αυτή διελάμβανε θα μπορούσαν να κριθούν ως ανεπαρκείς από την Γερμανία και τους συμμάχους της και να αρχίσει νέος γύρος συζητήσεων με άγνωστη κατάληξη, όπου θα εμφανιζόταν η Ελλάδα να σύρεται για να ικανοποιήσει πιθανές και απίθανες απαιτήσεις.
Έτσι, ζητήθηκε να σταλεί πρώτα από το Euro Working Group μια επιστολή, που θα διευκρινίζει τα θέματα στα οποία θα έπρεπε να τοποθετηθεί η Αθήνα. Η επιστολή εστάλη το μεσημέρι της Πέμπτης παρόλα αυτά ομως τα χρονικά περιθώρια είναι πλέον ασφυκτικά, καθώς υπάρχουν οι αργίες των εορτών. Επιπλέον, το ελληνικό κείμενο μπορεί να προσκρούσει σε νέες ενστάσεις της Γερμανίας, η οποία έχει στόχο να μεταφερθεί στο επίπεδο των υπουργών Οικονομικών, που έχουν προγραμματισμένη συνεδρίαση στις 26 Ιανουαρίου. Διαβάστε: Στα χέρια του Τσακαλώτου η επιστολή του ESM
Εν πάση περιπτώσει, όλα δείχνουν ότι η όλη συζήτηση για το έκτακτο βοήθημα στους χαμηλοσυνταξιούχους δεν γίνεται -τουλάχιστον από την πλευρά του Βερολίνου- με την πρόθεση να διευθετηθεί το θέμα, αλλά αποτελεί μια πρόφαση για να μείνουν «παγωμένα» μέχρι νεοτέρας τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.
Έμεινε "θαμμένη" η έκθεση του ΔΝΤ
Όσοι αναζητούν τους λόγους που οδηγούν τον Β. Σόιμπλε σε αυτή την παρελκυστική τακτική, τη στιγμή μάλιστα που και με τη δική του ψήφο εγκρίθηκε στις 5 Δεκεμβρίου το «πακέτο» των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, κοιτούν προς την... άλλη άκρη του Ατλαντικού.
Όπως έχει αποκαλύψει το sofokleouin, πριν από τα Χριστούγεννα αναμενόταν να εγκριθεί από το Συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου η έκθεση του άρθρου IV για την Ελλάδα και να δοθεί, ακολούθως, στη δημοσιότητα το πλήρες κείμενό της, στο οποίο θα εντασσόταν και η έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους (DSA).
Σύμφωνα με όσα είχε αναγγείλει στις 8 Δεκεμβρίου ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις, το DSA θα δινόταν στη δημοσιότητα το αμέσως επόμενο διάστημα. Δεν είχε προσδιορίσει την ημερομηνία συνεδρίασης του Συμβουλίου για την έγκριση της έκθεσης, πληροφορίες όμως ανέφεραν ότι η πιθανότερη ημερομηνία ήταν η 22α Δεκεμβρίου.
Η δημοσιοποίηση της έκθεσης του Ταμείου θα έφερνε σε πολύ δυσχερή θέση τον Β. Σόιμπλε, αφού αναμενόταν να επιβεβαιώσει ότι, ακόμη και μετά την έγκριση των βραχυπρόθεσμων μέτρων, το ελληνικό χρέος παραμένει «εξαιρετικά μη βιώσιμο».
Κατά συνέπεια, η έκθεση θα έδινε τέλος σε κάθε προσδοκία του Βερολίνου για συμμετοχή του Ταμείου στο πρόγραμμα, χωρίς να συζητηθούν τώρα και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, και ο κ. Σόιμπλε θα βρισκόταν στο Eurogroup, στις 26 Ιανουαρίου, μπροστά σε νέα πίεση για να υποχωρήσει και να ανοίξει τώρα η συζήτηση για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα.
Με το μπλοκάρισμα των μέτρων για το χρέος, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών επιτυγχάνει ένα σημαντικό τακτικό στόχο: το ΔΝΤ δεν μπορεί να δημοσιεύσει την έκθεση βιωσιμότητας, αφού τυπικά παραμένουν σε αναστολή τα μέτρα. Αν το θέμα «συρθεί» ως το Eurogroup, ο Β. Σόιμπλε θα έχει μεγαλύτερα περιθώρια να στρέψει τη συζήτηση στην «ασυνέπεια» της ελληνικής πλευράς και να προκαλέσει νέα αναβολή στο κλείσιμο της αξιολόγησης, αποφεύγοντας τις πιέσεις του Ταμείου για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα.