Σε στενό γερμανικό κορσέ θα μείνουν μέχρι και το 2022 οι ελληνικές κυβερνήσεις, αν εγκριθεί, την 21η Ιουνίου, ένας από τους βασικούς όρους που προτείνει η Γερμανία, προκειμένου να συναινέσει στην εφαρμογή του σημαντικότερου μεσοπρόθεσμου μέτρου για το χρέος.
Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, το Βερολίνο είναι εντελώς άκαμπτο στην πρότασή του για ένα νέο είδος conditionality, βάσει του οποίου δεν δίνονται δόσεις δανείου ως επιβράβευση για τήρηση των όρων του μνημονίου, αλλά θα συνδεθεί η ελάφρυνση του χρέους με την εκπλήρωση των δημοσιονομικών στόχων.
Ειδικότερα, η γερμανική πλευρά επιμένει ότι θα πρέπει η επιμήκυνση της περιόδου χάριτος των δανείων του δεύτερου μνημονίου (130 δισ. ευρώ) να τεθεί υπό αίρεση: δηλαδή, να αναφερθεί ρητά στη συμφωνία για την ελάφρυνση χρέους ότι αυτή εγκρίνεται μεν από σήμερα, αλλά θα ενεργοποιηθεί από το 2023, μόνο εφόσον η Ελλάδα έχει εκπληρώσει την υποχρέωσή της για ετήσια πλεονάσματα τουλάχιστον 3,5%. Σε αντίθετη περίπτωση, η επιμήκυνση αυτοδικαίως θα ακυρώνεται!
Πρόκειται για έναν όρο που βρίσκει αντίθετο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, καθώς εισάγει αβεβαιότητα στην επιμήκυνση της περιόδου χάριτος και θα υποχρεώσει την αγορά ομολόγων να επιβάλει ένα πρόσθετο ασφάλιστρο κινδύνου στα ελληνικά ομόλογα, για να καλύπτεται ο κίνδυνος να υποχρεωθεί η χώρα να πληρώνει από το 2023 και μετά τους δυσβάστακτους τόκους των δανείων του δεύτερου μνημονίου, κάτι που θα εκτόξευε στα ύψη τις χρηματοδοτικές ανάγκες, πολύ πάνω από το ανώτατο όριο που έχει θέσει το ΔΝΤ (15% του ΑΕΠ).
Σύμφωνα με πληροφορίες, η αποτυχία των συνομιλιών και στο περιθώριο του G7 για το ελληνικό χρέος συνδέεται κυρίως με την επιμονή της Γερμανίας σε αυτό τον όρο.
Για το θέμα του ελληνικού χρέους, αναμένεται να συζητήσουν αυτή την εβδομάδα οι υπουργοί Οικονομικών Γαλλίας και Γερμανίας στο Παρίσι, ενώ είναι προγραμματισμένη παρουσίαση στο Euro Working Group της νέας μελέτης βιωσιμότητας του χρέους, που έχει καταρτίσει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας.
Από τις τελευταίες δηλώσεις αξιωματούχων του ESM, αλλά και του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Όλαφ Σολτς, έχει ουσιαστικά προαναγγελθεί ότι η έκθεση βιωσιμότητας από τον ESM θα έχει… ροζ αποχρώσεις, δηλαδή θα είναι πρωτοφανώς αισιόδοξη για τη βιωσιμότητα του χρέους, υποδεικνύοντας την ανάγκη περιορισμένων παρεμβάσεων.