Πολιτική

Γερμανικό ΥΠΟΙΚ: Δεν ετοιμάζεται καμία ελάφρυνση χρέους


Το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας, έσπευσε να διαψεύσει τα όσα γράφτηκαν περί ελάφρυνσης χρέους και ειδικότερα από την εφημέριδα Handelsblatt που αναφέρει πως οι θεσμοί ετοιμάζουν πακέτο για την ελάφρυνση του χρέους.

"Καμία ελάφρυνση χρέους δεν ετοιμάζεται", αναφέρει χαρακτηριστικά το γερμανικό ΥΠΟΙΚ σε ανακοίνωσή του, σύμφωνα με το Reuters. Μάλιστα το Βερολίνο υπογραμμίζει πως η εφαρμογή των συμφωνηθέντων μεταρρυθμίσεων από την πλευρά της Ελλάδας θα βοηθήσει στο να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους.

"Όσον αφορά τα πιθανά μέτρα για το χρέος, καταλήξαμε σε μια ξεκάθαρη συμφωνία στο Eurogroup, τον Μάιο του 2016. Σύμφωνα με αυτήν, μετά την πλήρη εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής, θα εξεταστεί κατά πόσο τα μέτρα για το χρέος είναι αναγκαία. Αυτό εξακολουθεί να ισχύει", καταλήγει το γερμανικό ΥΠΟΙΚ. 

Νωρίτερα, σύμφωνα με το Capital.gr, η Handelsblatt ανέφερε:

Πακέτο για την ελάφρυνση του χρέους ετοιμάζουν οι διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα), σύμφωνα με την Handelsblatt που επικαλείται πηγές, οι οποίες έχουν δει την πρόταση.  

Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα, κεντρικό σημείο της πρότασης είναι μία ανταλλαγή χρέους, κατά την οποία ο ESM θα εξαγόραζε 13 δισ. ευρώ από δάνεια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) στην Ελλάδα που λήγουν το 2019 ή και αργότερα, χρησιμοποιώντας κεφάλαια του ελληνικού προγράμματος διάσωσης, τα οποία έχουν μείνει αναξιοποίητα. Ο ESM θα προσέφερε χαμηλότερα επιτόκια και μεγαλύτερη διάρκεια, παρέχοντας σημαντική ελάφρυνση στην Αθήνα. 

Σε πρώτο στάδιο, η γερμανική κυβέρνηση δεν είναι αντίθετη με την ιδέα, σύμφωνα με πληροφόρηση της Handelsblatt. Το Βερολίνο εξετάζει την εν λόγω πρόταση ως μία επιλογή ανάμεσα σε διάφορες εναλλακτικές, αλλά η απόφαση δεν θα ληφθεί μέχρι να λήξει το τρέχον πρόγραμμα, δηλαδή στα μέσα του 2018. 

Προς το παρόν, όπως σημειώνεται, το Βερολίνο θέλει να επικεντρωθεί στο τρέχον πρόγραμμα διάσωσης και στις συνθήκες, τις οποίες η Ελλάδα καλείται να εφαρμόσει, σύμφωνα με γερμανικές κυβερνητικές πηγές που επικαλείται η εφημερίδα. 

Άλλωστε, οι διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας εξετάζουν και άλλα μέτρα. Μία επιλογή είναι η επιμήκυνση λήξης του ελληνικού χρέους κατά 10 - 15 χρόνια. Η ΕΚΤ και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες των χωρών της Ευρωζώνης θα μπορούσαν επίσης να επιστρέψουν στην Αθήνα τα κέρδη που έχουν αποκομίσει από τα ελληνικά ομόλογα. 

Η εφημερίδα αναφέρεται και στην ξεκάθαρη στάση του ΔΝΤ, σχετικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, προκειμένου να συνεχίσει να συμμετέχει στο πρόγραμμα. Σύμφωνα με πληροφορίες της Handelsblatt, το Ταμείο εξετάζει το ενδεχόμενο να προσφέρει πακέτο βοήθειας στην Ελλάδα με διάρκεια ενός έτους.