Οριστικό είναι το γερμανικό όχι στην έκδοση των corona bonds. «Κατά την άποψη της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, η συζήτηση θα πρέπει να επικεντρωθεί στη χρήση εργαλείων με τα οποία να μπορούν να εφαρμοστούν γρήγορα λύσεις», αναφέρεται σε προπαρασκευαστικό έγγραφο του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Οικονομικών για την τηλεδιάσκεψη, όπως γράφει το περιοδικό Spiegel στη νέα του έκδοση. Αυτό δεν σημαίνει ευρωομόλογα, αφού θα χρειάζονταν δύο χρόνια για την εφαρμογή τους με όλες τις νομικές αλλαγές οι οποίες απαιτούνται.
«Τα εργαλεία του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) προσφέρονται για την παρούσα κρίση», συνεχίζει το έγγραφο. Μια λεγόμενη προληπτική πιστωτική γραμμή του ΕΜΣ «θα μπορούσε να συμβάλει στη σταθεροποίηση της πρόσβασης των μεμονωμένων κρατών μελών της Ευρωζώνης στην αγορά, προκειμένου να διατηρηθεί η χρηματοπιστωτική σταθερότητα της νομισματικής ένωσης. Ο ΕΜΣ δεν χρειάζεται νέα εργαλεία» τονίζεται στο έγγραφο.
«Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση είναι επίσης διατεθειμένη να αυξήσει τα κεφάλαια του ΕΜΣ, εάν τα κεφάλαιά της δεν επαρκούν στην τρέχουσα κρίση», αναφέρει επίσης το «Spiegel», επικαλούμενο άλλες, δικές του πληροφορίες. «Αυτό θα μπορούσε να συμβεί εάν η Ισπανία και η Ιταλία χρειάζονταν ταυτόχρονα βοήθεια. Υπό συζήτηση είναι ο διπλασιασμός των κεφαλαίων του ΕΜΣ. Αυτό θα απαιτούσε αύξηση κεφαλαίου του ΕΜΣ και η Γερμανία θα επιβαρυνόταν με 22 δισεκατομμύρια ευρώ».
Όλαφ Σολτς: Άμεσα τα δάνεια από τον ESM, δεν χρειαζόμαστε την Τρόικα
Για άμεση παροχή των δανείων από τον ESM στα κράτη που χρειάζονται βοήθεια, λόγω της κρίσης του κορονοϊού, χωρίς μακροχρόνιες επισκέψεις από την Τρόικα, έκανε λόγο ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς , όπως μεταδίδει το Reuters. Η Γερμανία αναζητά εναλλακτικούς τρόπους, μέσω του ESM, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κρίση, καθώς εμφανίζεται ανυποχώρητη στη θέση της και απορρίπτει την έκδοση corona bonds που ζητούν εννέα χώρες της Ευρωζώνης.
«Τα κράτη της Ευρωζώνης που χρειάζονται βοήθεια, πρέπει να την λάβουν άμεσα και να μην υποβληθούν σε μακροχρόνιες επισκέψεις από αξιωματούχους που θα προτείνουν διάφορες πολιτικές, όπως συνέβαινε κατά την περίοδο της κρίσης χρέους», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας στον ραδιοτηλεοπτικό σταθμό ARD.
Ο Σολτς δήλωσε πεπεισμένος πως ο ESM διαθέτει τα κατάλληλα εργαλεία για να χρησιμοποιηθούν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η οποία έχει πλήξει σκληρά χώρες της ευρωζώνης όπως η Ιταλία και η Ισπανία. «Έχουμε τη δυνατότητα να πούμε πως μπορούμε να κάνουμε κάτι προληπτικά», τόνισε, προσθέτοντας πως οποιαδήποτε τέτοια ενέργεια θα πρέπει να συνοδεύεται από κανόνες, όμως πρέπει οι κανόνες αυτοί να αρμόζουν στην τρέχουσα κατάσταση, στην οποία οι πόροι απαιτούνται για την υγεία και για τη διασφάλιση θέσεων εργασίας. «Από τη δική μου άποψη, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να διασφαλιστεί πως αν μια χώρα πει πως θέλει να χρησιμοποιήσει αυτούς τους πόρους, δεν θα υπάρξουν ένας σωρός επιτρόπων που πάνε εκεί και πρώτα περνάνε εβδομάδες συζητώντας μαζί τους ως προς το πώς θα πρέπει να αλλάξουν τις πολιτικές τους τα επόμενα χρόνια», τόνισε ο γερμανός υπουργός.
«Δεν χρειαζόμαστε μια Τρόικα να έρθει και να κάνει προτάσεις για το μέλλον, όπως έχουμε δει σε άλλες χώρες», τόνισε ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ, με το Reuters να επικαλείται την ελληνική διάσωση ως παράδειγμα.