Οικονομία

Γερμανικό μαρκάρισμα για τις συντάξεις!


Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται από κυβέρνηση και οικονομικούς παράγοντες η επίσκεψη του Mr Bundesbank, Γιενς Βάιντμαν, την Πέμπτη στην Αθήνα, καθώς όλα δείχνουν ότι το γερμανικό… μαρκάρισμα στην κυβέρνηση για την οικονομική πολιτική της μεταμνημονιακής περιόδου γίνεται πιο στενό.

Η κυβέρνηση προσβλέπει στη σχετικά ανεκτική στάση της Κομισιόν, έναντι της προωθούμενης αναστολής της εφαρμογής των μειώσεων στις συντάξεις, που είναι προγραμματισμένες μέσα στο εκλογικό έτος 2019, αλλά φαίνεται ότι η γερμανική κυβέρνηση δεν θα είναι εξίσου ανεκτική σε αλλαγή των συμφωνηθέντων.

Ο επικεφαλής της Bundesbank έρχεται ως προσκεκλημένος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και οι τοποθετήσεις του αναμένονται με ενδιαφέρον, καθώς εκπροσωπεί το… βαθύ γερμανικό οικονομικό κατεστημένο, που υιοθετεί πάντα πολύ αυστηρή στάση έναντι της Ελλάδας.

Ο Βάιντμαν, άλλωστε, όπως επισημαίνουν τραπεζικοί παράγοντες, δεν έχει σοβαρούς λόγους να υιοθετήσει μια ήπια, διπλωματική προσέγγιση.

Η Άνγκελα Μέρκελ, σύμφωνα με γερμανικά δημοσιεύματα, δεν σκοπεύει να αναλώσει πολιτικό κεφάλαιο για να προωθήσει τον άλλοτε στενό συνεργάτη της στη θέση του Μάριο Ντράγκι στην ΕΚΤ, καθώς ενδιαφέρεται περισσότερο να υποστηρίξει μια γερμανική υποψηφιότητα για τη θέση του προέδρου της Κομισιόν, αφού το μεταναστευτικό βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του γερμανικού ενδιαφέροντος.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, ο Βάιντμαν πρόκειται να επαινέσει την Ελλάδα για τις ως τώρα προσπάθειες στις μεταρρυθμίσεις, αλλά θα υπογραμμίσει ότι η προσήλωση στα συμφωνηθέντα είναι απαράβατος όρος για να γίνει η χώρα δεκτή από τις αγορές.

Άλλωστε, εξίσου αυστηρή γραμμή ακολουθήσε και ο υπουργός Οικονομικών, Όλαφ Σολτς. Αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν υπάρχει ενημέρωση του Eurogroup περί σχεδιασμού αναβολής ή ματαίωσης της μείωσης συντάξεων χαρακτήρισε (μιλώντας στα «Νέα») «εικασίες» όσα ακούγονται για τις προθέσεις της κυβέρνησης.

Και προειδοποίησε να μην παραβιαστούν όσα συμφωνήθηκαν για τις συντάξεις, τα πρωτογενή πλεονάσματα και το ρόλο του ΔΝΤ στο μηχανισμό της μεταμνημονιακής επιτήρησης της Ελλάδας.

«Οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Αποτελούν τη βάση, ώστε επενδυτές και επιχειρηματίες να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη στην Ελλάδα και να επενδύσουν στη χώρα. Είναι σημαντικές, προκειμένου να μπει η χώρα σε πορεία βιώσιμης ανάπτυξης και να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους».

Το πολιτικό περιβάλλον στην Γερμανία αρχίζει να βαραίνει, σε σχέση με την Ελλάδα και αυτό προδιαθέτει για σκλήρυνση της στάσης της κυβέρνησης.

Σημερινό δημοσίευμα της συντηρητικής “Bild” καλεί την κυβέρνηση να μην επιστρέψει στην Ελλάδα τα κέρδη που είχε η Bundesbank από τα ελληνικά ομόλογα, ύψους σχεδόν 3 δισ. ευρώ. Με βάση τη συμφωνία στο Eurogroup αυτό θα μπορούσε να συμβεί αν διαπιστωνόταν ότι η Ελλάδα δεν εφαρμόζει τα συμφωνηθέντα.

Το μεγάλο ερώτημα είναι σε ποιο βαθμό το στενό γερμανικό «μαρκάρισμα» στην Αθήνα θα μετουσιωθεί σε άσκηση πιέσεων μέσω του Eurogroup.

Την Πέμπτη, ίσως ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών στο Euro Working Group να δώσει τα πρώτα δείγματα γραφής της πολιτικής που θα ακολουθήσει το Βερολίνο.

Οι τεχνοκράτες του Eurogroup θα συνεδριάσουν για να συζητήσουν διαδικαστικά θέματα, σε σχέση με την επίσκεψη των στελεχών της Κομισιόν στην Αθήνα, στις 10 Σεπτεμβρίου, όπου θα γίνει και ο πρώτος μεταμνημονιακός έλεγχος, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού εξαμήνου, που ειδικά για την περίπτωση της Ελλάδας θα είναι ευρωπαϊκό τρίμηνο (τέσσερις έλεγχοι ετησίως).

Ο Γερμανός εκπρόσωπος στο EWG δεν έχει πολλά περιθώρια για παρεμβάσεις μείζονος πολιτικής σημασίας, αφού η συζήτηση θα αφορά τις διαδικασίες ελέγχου, αλλά εκτιμάται ότι θα μπορούσε να επιχειρήσει να επηρεάσει την Κομισιόν στην κατεύθυνση της άσκησης αυστηρότερου ελέγχου, ιδιαίτερα για τη μείζονα, συμφωνημένη παρέμβαση του 2019, δηλαδή τη μείωση των συντάξεων.

Διαβαστε επισης