Διεθνή

Γερμανικά ΜΜΕ για Ουκρανία: Επιστροφή στον Ψυχρό Πόλεμο


Οι κυρώσεις της Δύσης απέναντι στη Ρωσία δεν αρκούν, υποστηρίζει η Frankfurter Rundschau: «Κατ΄αυτόν τον τρόπο οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους δεν θα εξαναγκάσουν τον αυταρχικό Βλάντιμιρ Πούτιν να υποχωρήσει. Θα επιμείνει στην προσπάθειά του να αποκαταστήσει τον χώρο επιρροής της Σοβιετικής Ένωσης, αγνοώντας τα συμφέροντα ασφαλείας άλλων χωρών, όχι μόνο της Ουκρανίας. Γι αυτό οι υπεύθυνοι στην Ουάσιγκτον, στις Βρυξέλλες, στο Βερολίνο και σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες θα πρέπει να απαντήσουν σε δυσάρεστα ερωτήματα και να εκστομίσουν οδυνηρές αλήθειες.

Για παράδειγμα: Πώς μπορούν να τιμωρήσουν τη Ρωσία, χωρίς να ζημιωθούν οι ίδιοι;». «Η Ευρώπη πρέπει να αμυνθεί» αναφέρει σε βιντεοσκοπημένο σχόλιο το Spiegel Online, που επισημαίνει: «Αυτό που διακυβεύεται είναι η ειρήνη στην Ευρώπη, είναι η Ευρώπη όπως την ξέρουμε από το 1990 και μετά. Προφανώς ο Βλάντιμιρ Πούτιν είναι διατεθειμένος να τα διακινδυνεύσει όλα αυτά, προκειμένου να ικανοποιήσει το πάθος του για την εξουσία». «Η ώρα της αλληλεγγύης με την Ουκρανία» είναι ο τίτλος σε πρωτοσέλιδο σχόλιο της εφημερίδας Tageszeitung (TAZ), που προειδοποιεί ότι «ο δήθεν εμφύλιος πόλεμος στην Ουκρανία είναι μία πρωτόγονα καμουφλαρισμένη επιθετική εκστρατεία της Ρωσίας απέναντι στην γειτονική χώρα, την οποία πρόθυμα υποστηρίζουν οι αυτονομιστές, μαριονέτες του Κερμλίνου». 

«Ιστορική τομή για την Ευρώπη» είναι ο τίτλος σε σχόλιο της οικονομικής επιθεώρησης Handelsblatt, που αναφέρει, μεταξύ άλλων: «Οι ΗΠΑ και η ΕΕ αντέδρασαν αμέσως στην παραβίαση του διεθνούς δικαίου από την πλευρά της Μόσχας, επιβάλλοντας σκληρές κυρώσεις. Η Δύση δεν έχει άλλη επιλογή, εάν θέλει να αντιμετωπίσει την ιμπεριαλιστική ισχύ του Πούτιν με αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητα. Σε αντίθεση με όσα ο ίδιος ισχυρίζεται, το ζήτημα για τον επικεφαλής του Κρεμλίνου δεν είναι μόνο να αποτρέψει μία ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ στο απώτερο μέλλον. Ο Πούτιν θέλει να τερματίσει την συνολική πορεία των οικονομικών και κοινωνικών μεταρρυθμίσεων στην ανατολική Ευρώπη. Δεν αντέχει να βλέπει μπροστά στην πόρτα του δημοκρατικές χώρες που ευημερούν». Τέλος, αναφερόμενος στην τελευταία τηλεοπτική ομιλία του ρώσου προέδρου, ο αρθρογράφος σημειώνει: «Πολλά θυμίζουν Ψυχρό Πόλεμο αυτές τις μέρες. Ο Καρλ Μαρξ έλεγε ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται, αρχικά ως τραγωδία και στη συνέχεια ως φάρσα. Με την οργισμένη ομιλία του ο Πούτιν έχει αντιστρέψει αυτή τη σειρά».

Οι οικονομικές συνέπειες της  κρίσης στην Ουκρανία

Η κρίση στην Ουκρανία έχει και οικονομικές συνέπειες, για όλους τους εμπλεκόμενους. «Το ουκρανικό νόμισμα συνθλίβεται» είναι ο τίτλος ανάλυσης στις οικονομικές σελίδες της Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), η οποία επισημαίνει: «Στις αρχές Νοεμβρίου, πριν αρχίσει η Ρωσία να εκτοξεύει τις απειλές της, ένα δολάριο στοίχιζε 26,05 ουκρανικές γρίβνες. Έκτοτε (η γρίβνα) έχει χάσει το 11% της αξίας της, παρότι η κεντρική τράπεζα της Ουκρανίας στηρίζει ενεργά την ισοτιμία της. Μόνο την περασμένη εβδομάδα είχε διαθέσει στην αγορά συναλλάγματος μισό δισεκατομμύριο από τα αποθέματά της, συνολικού ύψους 27,7 δις δολαρίων. Στο μεταξύ η κυβέρνηση του Κιέβου υπολογίζει το κόστος που συνεπάγεται η στρατιωτική κλιμάκωση σε δύο έως τρία δις δολάρια κάθε μήνα. ‘Το ποσό συνεκτιμά τις επενδύσεις που ακυρώνονται, την αύξηση του πληθωρισμού, τις απώλειες στον τουρισμό και τη μείωση των αεροπορικών δρομολογίων' λέει ο αναπληρωτής διευθυντής της Προεδρείας Ροστίσλαβ Σούρμα».

Πηγή DW

Διαβαστε επισης