Ελλάδα

Γερμανικά ΜΜΕ: Εκτός ελέγχου οι πυρκαγιές στην Ελλάδα


«Ήταν μία καταστροφή» είναι ο τίτλος στο ρεπορτάζ του πρώτου καναλιού της γερμανικής τηλεόρασης (ARD). Η ανταποκρίτρια του δικτύου συνομιλεί με έναν 26χρονο από τη Βαυαρία, ο οποίος έκανε διακοπές στη Ρόδο με τη σύντροφό του και περιγράφει τα όσα έγιναν μόλις δόθηκε εντολή εκκένωσης του ξενοδοχείου: «Ήρθαμε σε ένα σημείο όπου βρίσκονταν περίπου χίλια άτομα. Μας έφεραν στην παραλία και μας είπαν ότι θα έρθει ένα πλοίο. Ήταν μία καταστροφή. Επικρατούσε πανικός, τα παιδιά ούρλιαζαν, φοβόντουσαν. Και όλοι ήθελαν να μπουν σε αυτό το πλοίο».

Στη συνέχεια το ζευγάρι μεταφέρθηκε σε σχολείο, όπου πέρασε τη νύχτα και κοιμήθηκε στο πάτωμα. «Είναι πολύ άσχημη η κατάσταση», λέει ο νεαρός. «Ντους δεν υπάρχουν, τουαλέτες υπάρχουν, αλλά δεν λειτουργεί το καζανάκι. Δεν υπάρχει νερό, πρέπει να πλενόμαστε με πόσιμο νερό». Η ανταποκρίτρια της ARD εξηγεί ότι «καθώς βρίσκεται στο απόγειό της η τουριστική σεζόν, τα ξενοδοχεία δεν έχουν ελεύθερα δωμάτια και οι αρχές αναγκάστηκαν να οργανώσουν μία πρόχειρη διαμονή σε σχολεία, κλειστά γυμναστήρια και πλοία». 

Η εφημερίδα Kölner Stadt-Anzeiger μίλησε με ένα ζευγάρι από την Κολωνία που έκανε διακοπές στο Γεννάδι της Ρόδου, είχε δικό του αυτοκίνητο και κατάφερε να απομακρυνθεί εγκαίρως. «'Οι ισχυροί άνεμοι αλλάζουν δραματικά την κατάσταση', λένε και οι δύο στον Kölner Stadt-Anzeiger. Αναφέρουν ότι στο σπίτι που είχαν νοικιάσει είχε διακοπή ρεύματος, αλλά και νερού. Μεγάλο μέρος του νησιού παραμένει χωρίς ρεύμα, καθώς η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού για προληπτικούς λόγους έχει θέσει εκτός λειτουργίας τον σταθμό παραγωγής στο νότιο τμήμα του νησιού».

«Η Ρόδος στις φλόγες»

«Η Ρόδος στις φλόγες» είναι ο τίτλος της Süddeutsche Zeitung. «Για χιλιάδες τουρίστες στη Ρόδο οι διακοπές έγιναν εφιάλτης», σημειώνει η εφημερίδα Die Welt. «Η Πυροσβεστική δίνει μάχη σε τρία μέτωπα, στη Γερμανία επιστρέφουν οι πρώτοι παραθεριστές«, γράφει Focus Online. «Εκτός ελέγχου οι πυρκαγιές στη Ρόδο» αναφέρει η ελβετική εφημερίδα Neue Zürcher Zeitung (NZZ). «Η Ρόδος στις φλόγες, επιστροφή από την κόλαση των διακοπών μας», είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της Bild, η οποία εκθειάζει τις προσπάθειες των κατοίκων να σβήσουν την πυρκαγιά. «Οι ρεπόρτερ της Bild συνοδεύουν τους ήρωες, που δίνουν μάχη με τις φλόγες όλο το 24ωρο» είναι ο τίτλος στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας.

Η εφημερίδα Tagesspiegel του Βερολίνου σημειώνει: «Το Σάββατο οι διακοπές στη Ρόδο έγινεν εφιάλτης για χιλιάδες τουρίστες. Πυρκαγιές είχαν ξεσπάσει εδώ και ημέρες σε κεντρικές περιοχές του νησιού με πυκνή βλάστηση, η πυροσβεστική είχε θέσει τις φλόγες υπό τον έλεγχό της. Όμως ξαφνικά, το απόγευμα του Σαββάτου άλλαξε η διεύθυνση των ούτως ή άλλως ισχυρών ανέμων, με τις φλόγες να κατευθύνονται προς τα τουριστικά προπύργια και τους οικισμούς στις νότιες και νοτιοανατολικές περιοχές του νησιού». 

Κλιματική αλλαγή και εξάρτηση από τον τουρισμό 

«Όχι πανικός, τα πάντα είναι εκτός ελέγχου» είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της  Tageszeitung (TAZ) για τις πυρκαγιές, με μία δόση κριτικής για το γεγονός ότι συνεχίζονται οι τουριστικές αφίξεις στη Ρόδο. Η εφημερίδα σημειώνει ότι «πολλές περιοχές της Ελλάδας έχουν παραδοθεί στις φλόγες, εδώ και ημέρες, ενώ μόνο στη Ρόδο απομακρύνθηκαν περίπου 19.000 άνθρωποι. Την ίδια στιγμή συνεχίζονται οι αφίξεις τουριστικών πτήσεων στο αεροδρόμιο». Σε ανταπόκριση από την Αθήνα η εφημερίδα κάνει λόγο για τη «μεγαλύτερη επιχείρηση εκκένωσης στην ιστορία της Ελλάδας» και σημειώνει ότι «στις παραλίες του νησιού εκτυλίχθηκαν δραματικές σκηνές. Ήδη από το Σάββατο χιλιάδες τουρίστες, αλλά και κάτοικοι, αναγκάστηκαν να τραπούν σε φυγή μπροστά στις φλόγες».

 Σε σχόλιό του, ο ανταποκριτής της εφημερίδας στην Αθήνα τονίζει ότι «για πρώτη φορά οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής πλήττουν με μεγάλη ορμή την καρδιά του ελληνικού τουρισμού και μάλιστα στο απόγειο της σεζόν», ενώ εκτιμά ότι χρειάζονται «νέες ιδέες» στην τουριστική πολιτική. Όπως επισημαίνει: «Καμία άλλη χώρα στην Ευρώπη δεν εξαρτάται τόσο πολύ από τον τουρισμό. Οι συναλλαγές με τους παραθεριστές συνεισφέρουν το ένα τέταρτο του ελληνικού ΑΕΠ. Αποδεικνύεται τώρα καταστροφικό για την Ελλάδα το γεγονός ότι περίπου 60% του συνολικού τζίρου από τον τουρισμό γίνεται τον Ιούνιο, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο και αυτό σε μόνο πέντε από τις 13 περιφέρειες της χώρας».

«Είναι απλά παράλογο να αρνείται κανείς την κλιματική αλλαγή, η οποία συνεχώς επιδεινώνεται» τονίζει ο ανταποκριτής της TAZ. «Το έχει αντιληφθεί αυτό και ο συντηρητικός πρωθυπουργός στην Αθήνα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Έχει ιδρύσει ένα ξεχωριστό υπουργείο Κλιματικής Αλλαγής, του οποίου προΐσταται ο μέχρι πρότινος υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας. Είναι ένα θετικό πρώτο βήμα. Παράλληλα όμως απαιτείται ένας επανασχεδιασμός του τουριστικού προϊόντος».

Πηγή DW

Διαβαστε επισης