Ελλάδα

Γερμανία: Συντομότερη καραντίνα προσεχώς


Στη σκιά της μετάλλαξης Όμικρονκαι με τα κρούσματα κορωνοϊού να ξεπερνούν τις 64.000 μόλις μέσα στο τελευταίο εικοσιτετράωρο, συνεδριάζουν αύριο ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς και ο υπουργός Υγείας Καρλ Λάουτερμπαχ με τους πρωθυπουργούς των γερμανικών κρατιδίων. Στο επίκεντρο αναμένεται να βρεθεί το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων για την αντιμετώπιση της έξαρσης της πανδημίας, με τον υπουργό Υγείας να δείχνει έτοιμος να προτείνει αυστηρότερους περιορισμούς στις επαφές.

Τις τελευταίες ώρες το θέμα που συζητείται έντονα, προκαλώντας έκπληξη σε πολλούς λόγω της εικόνας που εμφανίζει η πανδημία, είναι η συντόμευση της καραντίνας, τόσο για τον γενικό πληθυσμό όσο και για συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων.

Ο Γερμανός υπουργός Υγείας αναμένεται να παρουσιάσει έγγραφο που έχει επεξεργαστεί μαζί με το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ, σύμφωνα με το οποίο προτείνεται μεταξύ άλλων για τον γενικό πληθυσμό μείωση της καραντίνας από δέκα ημέρες σε επτά, για όσους έχουν νοσήσει ή έχουν έρθει σε επαφή με άτομα που έχουν προσβληθεί από τη μετάλλαξη Όμικρον και προσκομίζουν αρνητικό τεστ PCR ή αρνητικό τεστ αντισωμάτων.

Μια τέτοια απόφαση βασίζεται σε επιστημονικά δεδομένα, σύμφωνα με τα οποία η μετάλλαξη Όμικρον εμφανίζεται με ηπιότερα συμπτώματα. Σύμφωνα με την πρόταση Λάουτερμπαχ δεν αποκλείεται ακόμη συντομότερη καραντίνα πέντε ημερών για μαθητές και επτά ημερών για όσους έχουν κάνει ήδη την τρίτη δόση του εμβολίου ή έχουν κάνει πρόσφατα τη δεύτερη δόση - πάντα μετά από προσκόμιση αρνητικού τεστ PCR.

Η πρόταση Λάουτερμπαχ περιλαμβάνει όμως και ειδική μνεία για συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων: όσοι εργάζονται σε κρίσιμους τομείς για τη λειτουργία του κράτους,όπως ο τομέας της υγείας και της περίθαλψης,ο τομέας της ενέργειας αλλά και τα σώματα ασφαλείας ή η πυροσβεστική, θα μπορούν πιθανώς μελλοντικά να βγαίνουν από την καραντίνα, εάν έχουν νοσήσει, σε επτά ημέρες κι αν έχουν έρθει σε επαφή με κρούσμα σε πέντες ημέρες μετά από αρνητικό τεστ PCR. Προϋπόθεση είναι επίσης να παραμένουν ασυμπτωματικοί για 48 ώρες.

Στο μεταξύ ήδη υπάρχουν αντιδράσεις στην πρόταση αυτή, με πολλούς να τη θεωρούν βεβιασμένη ή παρακινδυνευμένη. Ο πρωθυπουργός της Σαξονίας Μίχαελ Κρέτσμερ μιλώντας στις εφημερίδες του Ομίλου Funke χαρακτήρισε τη συζήτηση «υπερβολικά μονόπλευρη» λέγοντας επίσης ότι «η μετάλλαξη Όμικρον είναι εξαιρετικά επικίνδυνη, ειδικά για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί. Για τον λόγο αυτόν δεν συντρέχει λόγος για μείωση του χρόνου καραντίνας». Κλείνοντας, τόνισε ότι οι πολιτικοί «δεν θα πρέπει να επιχειρούν να επιβάλουν τη βούλησή τους στον ιό» αλλά ότι «η ιατρική αναγκαιότητα είναι αυτή που θα πρέπει να καθοδηγεί, εάν θέλουμε να επιβιώσουμε από αυτή την πανδημία.»

πηγή: DW.COM

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα