Διεθνή

Γερμανία: Σοβαρή η ενδοκυβερνητική κρίση λόγω μεταναστευτικού


Σε σοβαρή ενδοκυβερνητική κρίση εξελίσσεται η διαμάχη της Καγκελαρίου 'Αγγελα Μέρκελ με τον υπουργό Εσωτερικών και Αρχηγό των Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) Χορστ Ζεεχόφερ για την διαχείριση του μεταναστευτικού προβλήματος. Η μετωπική σύγκρουση των δύο ηγετών της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU) απειλεί όχι μόνο την κυβερνητική προσφυγική πολιτική, αλλά και την ίδια την σταθερότητα της κυβέρνησης.

Στη βάση της διαφωνίας βρίσκεται η πρόταση του υπουργού Εσωτερικών για απαγόρευση εισόδου στην Γερμανία μεταναστών οι οποίοι έχουν περάσει προηγουμένως από άλλη χώρα της Ε.Ε. και μεταναστών των οποίων η αίτηση ασύλου έχει ήδη απορριφθεί σε άλλη κοινοτική χώρα. Η αλλαγή πολιτικής περιλαμβανόταν στο «masterplan» που επρόκειτο να παρουσιάσει ο κ. Ζεεχόφερ την περασμένη Τρίτη και το οποίο τελικά ακυρώθηκε «λόγω εσωτερικής διαφωνίας» στην κυβέρνηση.

Η κυρία Μέρκελ όλο αυτό το διάστημα, χωρίς απαραίτητα να απορρίπτει την ουσία της πρότασης Ζεεχόφερ, τάσσεται εμφατικά υπέρ της διαμόρφωσης κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής ασύλου και στην αντιπαράθεση με τον υπουργό της έχει ζητήσει περιθώριο μέχρι την Σύνοδο Κορυφής στο τέλος του μήνα, όπου θα προσπαθήσει να εξασφαλίσει μια ομόφωνη απόφαση των εταίρων. Από την πλευρά του ο κ. Ζεεχόφερ προτίμησε να δώσει τελεσίγραφο στην Καγκελάριο, απειλώντας την, εάν μέχρι τη Δευτέρα δεν έχει υποχωρήσει, να προχωρήσει μόνος του, κάνοντας χρήση του λεγόμενου «υπουργικού προνομίου», στην εφαρμογή της πρότασής του, δηλαδή, ως αρμόδιος υπουργός, να δώσει εντολή στην ομοσπονδιακή αστυνομία να εμποδίζει την είσοδο στα σύνορα. Σε αυτή την περίπτωση, σύμφωνα με τους περισσότερους αναλυτές, η 'Αγγελα Μέρκελ θα αναγκαστεί να ζητήσει την παραίτησή του, με άγνωστες συνέπειες για το μέλλον της κυβέρνησης. Αν η CSU αποχωρήσει από την κυβέρνηση, το πιθανότερο θα είναι να προκηρυχθούν νέες εκλογές, ενδεχομένως και χωρίς την κυρία Μέρκελ επικεφαλής του ψηφοδελτίου του CDU.

Μέχρι τότε, η ανταλλαγή απειλών μεταξύ στελεχών των δύο κομμάτων συνεχίζεται και κλιμακώνεται επικίνδυνα, ενώ οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες των δύο κομμάτων συνεδρίασαν για πρώτη φορά χωριστά.

«Μπονζάι-Τραμπ» αποκάλεσε τον κ. Ζεεχόφερ η Αρχηγός του συγκυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) Αντρέα Νάλες, αναφερόμενη στην προσπάθεια του υπουργού Εσωτερικών να εφαρμόσει το «Πρώτα η Γερμανία», κατά το «Πρώτα η Αμερική» του αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

«Η διακυβέρνηση της χώρας γίνεται σε πραγματικές συνθήκες, δεν είναι επεισόδιο του Game of Thrones», είπε χαρακτηριστικά ο Αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς (SPD), ενώ ο υπουργός Οικονομίας και στενός συνεργάτης της Καγκελαρίου Πέτερ Αλτμάιερ (CDU) προσπάθησε να υποβαθμίσει το θέμα τονίζοντας ότι «δεν πρέπει να επιτρέψουμε το ζήτημα του ασύλoυ να μονοπωλήσει την συζήτηση, καθώς υπάρχουν και άλλα σοβαρά ζητήματα, όπως η ψηφιακή μετάβαση».

Από την πλευρά του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU), η γενική γραμματέας Ανέτε Κραμπ Καρεμπάουερ, σε επιστολή της προς τα μέλη, επιχειρεί να εξηγήσει ότι η Καγκελάριος προσπαθεί να λάβει αποφάσεις για το καλό όλης της Ευρώπης, σε συνεννόηση με τους εταίρους. «Μας παρουσιάζει σαν επαρχιακούς κόμητες», ήταν η οργισμένη απάντηση του Χορστ Ζεεχόφερ, ο οποίος φαίνεται να δέχεται ισχυρή πίεση από το κόμμα του για να κρατήσει σκληρή στάση, ενόψει και των εκλογών στην Βαυαρία το φθινόπωρο. Στις ομοσπονδιακές εκλογές του 2017 η CSU έχασε για πρώτη φορά την απόλυτη πλειοψηφία στο κρατίδιο, περιοριζόμενη στο 38%, με την Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) να ξεπερνά το 12%.

Την ίδια ώρα σε δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για λογαριασμό του πρώτου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, το 86% των ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ της άμεσης απέλασης όσων μεταναστών απορρίπτεται η αίτηση ασύλου, ενώ το 62% θεωρεί σωστό να μην επιτρέπεται η είσοδος στη χώρα μεταναστών χωρίς έγγραφα ή μεταναστών που έχουν προηγουμένως περάσει από άλλη χώρα της Ε.Ε.

Στην διαμόρφωση της κοινής γνώμης έχει αναμφισβήτητα διαδραματίσει σοβαρό ρόλο τόσο οι αποκαλύψεις ότι υπάλληλοι της Υπηρεσίας Ασύλου και Μετανάστευσης (BAMF) στην Βρέμη «πωλούσαν» άσυλο σε άτομα τα οποία των οποίων οι αιτήσεις είχαν απορριφθεί σε άλλα κρατίδια και θα έπρεπε να απελαθούν, αλλά και το έγκλημα με θύμα ένα 14χρονο κορίτσι που βιάστηκε και στραγγαλίστηκε από νεαρό Ιρακινό, του οποίου η αίτηση ασύλου είχε απορριφθεί.

Ενδεικτικό της έντασης που επικρατεί στο Βερολίνο είναι η αμηχανία που προκάλεσε ανάρτηση στο Twitter, η οποία αναφερόταν σε αποχώρηση του Χορστ Ζεεχόφερ από την κυβέρνηση και φαινόταν να έχει γίνει από τον τηλεοπτικό σταθμό «Hessischer Rundfunk». Όπως αποδείχθηκε αργότερα, την ανάρτηση είχε κάνει το σατιρικό, γνωστό για τις φάρσες του, περιοδικό Titanic.

πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Διαβαστε επισης