Η Γερμανία θα διασφαλίσει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα παγώσει τα περιουσιακά στοιχεία όσων είναι υπεύθυνοι για τη βίαιη καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στο Ιράν και θα απαγορεύσει την είσοδό τους στην ΕΕ, όπως δήλωσε σήμερα η Γερμανίδα υπουργός των Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ σε μία γερμανική κυριακάτικη εφημερίδα.
Η Γερμανία, η Γαλλία, η Δανία, η Ισπανία, η Ιταλία και η Δημοκρατία της Τσεχίας έχουν καταθέσει 16 προτάσεις για την επιβολή νέων ευρωπαϊκών κυρώσεων στο Ιράν, σχετικά με τη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων που προκλήθηκαν από το θάνατο μιας νεαρής κοπέλας, ενώ αυτή είχε συλληφθεί, όπως δήλωσε μία πηγή του γερμανικού υπουργείου των Εξωτερικών την προηγούμενη εβδομάδα.
Οι χώρες που προτείνουν τις κυρώσεις περιμένουν από τους Ευρωπαίους υπουργούς των Εξωτερικών να αποφασίσουν για αυτές, στη διάσκεψη τους, που θα πραγματοποιηθεί στις 17 Οκτωβρίου, χωρίς να αναμένεται κάποια αντίσταση από τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της ΕΕ.
Οι διαδηλώσεις επικεντρώθηκαν αρχικά στα δικαιώματα των γυναικών, ενώ εξελίχθηκαν στη μεγαλύτερη εκδήλωση των αντιδράσεων κατά των ιρανικών αρχών εδώ και χρόνια, με μερικούς να καλούν για τον τερματισμό της διακυβέρνησης από τους ισλαμιστές κληρικούς, που κυβερνούν για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των τεσσάρων δεκαετιών.
Το Σάββατο, φοιτήτριες στην Τεχεράνη φώναζαν “άντε χάσου” καθώς ο Ιρανός πρόεδρος Εμπραχίμ Ραΐσι επισκέπτονταν τις εγκαταστάσεις του πανεπιστημίου τους, καταδικάζοντας τους διαδηλωτές που εξοργίστηκαν από το θάνατο μιας νεαρής γυναίκας που είχε συλληφθεί από τις αρχές, όπως έγινε γνωστό από βίντεο που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
“Αυτοί που χτυπούν γυναίκες και κορίτσια στο δρόμο, που απαγάγουν, που αυθαίρετα φυλακίζουν και καταδικάζουν σε θάνατο ανθρώπους που επιθυμούν τίποτα περισσότερο από το να ζήσουν ελεύθεροι, στέκονται στη λάθος μεριά της ιστορίας”, δήλωσε η Μπέρμποκ στην κυριακάτικη εφημερίδα “Bild am Sonntag”.
“Σε αυτούς τους ανθρώπους στο Ιράν λέμε: στεκόμαστε στο πλευρό σας και θα συνεχίσουμε να το πράττουμε”, διαβεβαίωσε η ίδια.
Η Μπέρμποκ έχει υποσχεθεί την υλοποίηση μιας φεμινιστικής εξωτερικής πολιτικής, ενώ δέχεται κριτική στο εσωτερικό της Γερμανίας για μία αρχικά αθόρυβη αντίδρασή της στις διαδηλώσεις.