Πολιτική

Γερμανία όπως Δανία - Ελβετία: Θα κατάσχει τιμαλφή προσφύγων


Στο δρόμο που χάραξαν η Δανία και η Ελβετία στην αμφιλεγόμενη πρακτική της για τους αυτοχρηματοδοτούμενους πρόσφυγες βαδίζει τώρα και η Γερμανία. Όσοι πρόσφυγες καταφτάνουν στη χώρα θα παραδίδουν στις αρχές τα κοσμήματα και τα μετρητά που έχουν μαζί τους, προκειμένου να χρηματοδοτήσουν την παραμονή τους.

Οι αρχές της Βαυαρίας, όπου εισέρχεται μεγάλος αριθμός προσφύγων από την Αυστρία, έχουν αρχίσει ήδη να εφαρμόζουν το μέτρο που καταγγέλλεται και προκαλεί αντιδράσεις διεθνώς, σύμφωνα με δημοσίευμα του βρετανικού Independent.

Κατά τον Βαυαρό υπουργό Εσωτερικών Γιόακιμ Χέρμαν ο,τιδήποτε έχει αξία μεγαλύτερη από 750 ευρώ μπορεί να κατάσχεται νόμιμα από το κράτος. Στη γειτονική Βάδη-Βυρτεμβέργη, οι αιτούντες άσυλο μπορούν μόνο να έχουν στην κατοχή τους χρήματα και τιμαλφή αξίας 350 ευρώ.

Ο Άινταν Όζογκουζ, επίτροπος ενσωμάτωσης της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, δήλωσε στην εφημερίδα Bild ότι οι αρχές εφαρμόζουν την ομοσπονδιακή νομοθεσία που ορίζει ότι οι πρόσφυγες πρέπει να χρηματοδοτήσουν πρώτα με ίδια μέσα την παραμονή τους πριν λάβουν κρατική βοήθεια.

Ανάλογες πολιτικές έχουν ξεσηκώσει οργή σε άλλες χώρες της Ευρώπης, όμως έγιναν δεκτές χωρίς ιδιαίτερη αντίδραση στη Γερμανία, όπου τα πρόσφατα γεγονότα στην Κολωνία μετέβαλαν τη στάση έναντι του 1,1 εκατ. προσφύγων που δέχθηκε η χώρα πέρυσι και έσφιξαν περαιτέρω τον κλοιό γύρω από την πολιτική των ανοιχτών συνόρων της Άνγκελα Μέρκελ.

Πάντως, η Ούλα Γέλπκε, βουλευτής του αριστερού Die Linke, επέκρινε ως «υπερβολικό» το μέτρο της κατάσχεσης τιμαλφών και χρημάτων από τους πρόσφυγες, τονίζοντας ότι «όσοι αιτούνται άσυλο ασκούν θεμελιώδες δικαίωμα».

 Τον περασμένο Δεκέμβριο κοινοβούλιο της Δανίας πέρασε νόμο για την κατάσχεση των κοσμημάτων των προσφύγων προκειμένου «να τα βγάλουν πέρα». Ο νόμος εξαιρεί από τη διάταξη βέρες και αρραβώνες, ρολόγια και κινητά τηλέφωνα. Όλα τα άλλα αντικείμενα αξίας άνω των 300 ευρώ θα κατάσχονται από την κυβέρνηση.

Όσο αφορά την Ελβετία οι πρόσφυγες που έχουν κερδίσει το δικαίωμα να διαμένουν και να εργάζονται στην Ελβετία υποχρεούνται να παραδίδουν το 10% των αποδοχών τους  έως και 10 χρόνια μέχρι να επιστρέψουν 15.000 ελβετικά φράγκα, σύμφωνα με την έκθεση.