Οικονομία

Γερμανία: Μάχη για το ΥΠΟΙΚ - Η έκβασή της ενδιαφέρει και την Ελλάδα


Ενώ συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των τριών κομμάτων που θα συμμετέχουν στη νέα γερμανική κυβέρνηση, σφοδρή μάχη διεξάγεται στα παρασκήνια για το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο θα δοθεί σε στέλεχος των Πρασίνων ή Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP).

Η έκβαση της μάχης ενδιαφέρει ιδιαίτερα τις Βρυξέλλες αλλά και όλες τις χώρες της ΕΕ, ιδιαίτερα τις μεσογειακές και την Ελλλάδα που έχουν ελλειμματικούς προϋπολογισμούς: Αν το χαρτοφυλάκιο που κατείχε παλαιότερα ο Σόιμπλε ανατεθεί  στους νεοφιλελεύθερους του FDP, θα ενταθούν οι πιέσεις για επιστροφή στους κανόνες της αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας. Χώρες όπως η Ελλάδα θα "υποφέρουν", προκειμένου να επιτύχουν πρωτογενή πλεονάσματα, πριν ακόμη βγούν οριστικά από την κρίση που προκάλεσε η πανδημία κορονοϊού.

«Είναι ένα καταστροφικό σενάριο για τις χώρες του μεσογειακού νότου», εκτιμά σε ανάλυση της η γερμανική εφημερίδα «Freitag». Οι Σοσιαλδημοκράτες που θα ηγούνται του νέου κυβερνητικού σχήματος και ο νέος καγκελάριος Σολτς, προτιμούν στο τιμόνι του ΥΠΟΙΚ έναν εκπρόσωπο των Πρασίνων, για να έχουν μεγαλύτερα περιθώρια άσκησης επεκτατικής οικονομικής πολιτικής, με αυξημένες κρατικές δαπάνες για κοινωνική πολιτική, επενδύσεις και ανάπτυξη

Η γερμανική εφημερίδα επισημαίνει ότι «το FDP και οι Πράσινοι μοιάζουν κατά κάποιο τρόπο ως κόμματα: Και τα δύο αγωνίζονται να κερδίσουν τις ψήφους των νέων. Αντιπροσωπεύουν εκφάνσεις του φιλελευθερισμού. Θέλουν να εκσυγχρονίσουν τις παλαιωμένες γερμανικές υποδομές. Φυσικά, διαφέρουν όσον αφορά το ζήτημα της προστασίας του κλίματος. Αλλά διαφορές έχουν και ως προς την κοινωνική και οικονομική πολιτική - όπως επίσης και την ευρωπαϊκή πολιτική».

Κατά την «Freitag», το ενδεχόμενο να αναλάβει το ΥΠΠΟΙΚ ο Κρίστιαν Λίντνερ (φωτό) του FDP, είναι λόγος να ανησυχεί κανείς: «Το FDP απαιτεί τόσο η Γερμανία όσο και η Ευρώπη να επιστρέψουν το συντομότερο δυνατό στους κανόνες που ίσχυαν για το χρέος πριν από την πανδημία του κορωνοϊού. Αυτό ενδέχεται να είναι εφικτό για τη Γερμανία. Το SPD και οι Πράσινοι θα μπορούσαν ακόμη και να συναινέσουν, εάν το FDP δεχτεί να αυξηθούν σημαντικά οι δαπάνες για επενδύσεις και κοινωνική πολιτική. Ομως για την ΕΕ και κυρίως για τον ευρωπαϊκό Νότο θα ήταν καταστροφικό».

Διαβαστε επισης