Τις τρεις τελευταίες δεκαετίες μειώνεται συνεχώς ο αριθμός των μαιευτηρίων στη Γερμανία, ενώ οι γεννήσεις αυξάνονται. Σε πολλές περιοχές της χώρας, για να γεννήσει μία επίτοκη πρέπει να πάει πολλά χιλιόμετρα μακριά από το σπίτι της. Αυτό συνεπάγεται προβλήματα και κινδύνους.
Το Γκλάντμπαχ, το Ζόλινγκεν και το Νάουεν είναι τρεις τυπικές γερμανικές πόλεις με κάτι κοινό:Δεν διαθέτουν μαιευτήριο. Οσα λειτουργούσαν παλιότερα έχουν βάλει λουκέτο.
Την ίδια τύχη είχαν μερικές εκατοντάδες μαιευτήρια σε άλλες πόλεις. Το 1991 λειτουργούσαν στη Γερμανία 1.186 μαιευτικές κλινικές. Το 2014 έμειναν μόνο 725. Την επόμενη τριετία έκλεισαν άλλες 43. Το 2017 είχαν μείνει εν λειτουργία 672 κλινικές.
Αυτό σημαίνει ότι σε 26 χρόνια ο αριθμός των μαιευτηρίων μειώθηκε κατά 44%. Ένας από τους βασικούς λόγους για αυτήν την εξέλιξη είναι οικονομικός: Τα λειτουργικά έξοδα μίας μαιευτικής κλινικής και για να τα καλύψει πρέπει να έχει πάνω από 800 γέννες το χρόνο.
Στις αγροτικές περιοχές όπου δεν υπάρχουν τόσες πολλές γεννήσεις, η λειτουργία μαιευτηρίων είναι ασύμφορη. Για να εξασφαλιστεί η σωστή λειτουργία τους πρέπει να συγχωνευτούν.
Ενα ακόμη πρόβλημα είναι η έλλειψη προσωπικού: Στη Γερμανία δεν υπάρχουν αρκετές μαίες. Σε ένα κρατίδιο όπως η Ρηνανία- Βεστφαλία, 10 σχολές μαιών εκπαιδεύουν κατά μέσον όρο 25 νοσηλεύτριες το χρόνο η κάθε μία. Οι σχολές είναι τριετούς φοιτήσεως. Ετσι, εάν όλες οι σπουδάστριες περάσουν τις τελικές εξετάσεις και αποφοιτήσουν, στην αγορά εργασίας βγαίνουν 250 μαίες. Ο αριθμός αυτός είναι μικρός για τον πληθυσμό της Ρηνανίας-Βεστφαλίας, που ανέρχεται σε 15 εκατομμύρια.
Σε μια μαιευτική κλινική χρειάζονται τουλάχιστον 5 μαίες σε κάθε βάρδια. Δεν υπάρχουν τόσες πολλές και η δουλειά βγαίνειμε λιγότερες -με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τη μητέρα και το βρέφος.
Πως θα αντιμετωπιστεί η έλλειψη προσωπικού παραμένει άγνωστο. Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία μέχρι τέλος του 2020 η Γερμανία πρέπει να αναβαθμίσει τις σχολές μαιών σε πανεπιστημιακές.
«Η Γερμανία είναι η μοναδική χώρα που δεν έχει εφαρμόσει τον νόμο», λέει η Κίρστεν Κάπερτ Γόντερ, εκπρόσωπος του κόμματος των Πρασίνων. «Καλό θα ήταν να το κάνει, για να μπορούν οι μαίες να λειτουργούν, το επάγγελμα να πληρώνεται καλύτερα και να είναι πιο ελκυστικό. Δυστυχώς όμως η πολιτική στη Γερμανία βρίσκεται πίσω από τις εξελίξεις. Ήταν απόλυτα προβλέψιμο ότι κάποτε θα έλειπαν μαίες. Κι όμως δεν έγινε τίποτα για να προληφθεί η δημιουργία του προβλήματος».
ΠΗΓΗ: Deutsche Welle