Πολιτική

Γερμανία και ΔΝΤ τραβούν το σχοινί για το χρέος


Το Βερολίνο θέτει νέες απαιτήσεις και ζητά ρυθμιστικό πλαίσιο για την απομείωση του χρέους. Αντιδρά έντονα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο

Η διελκυστίνδα ανάμεσα σε Γερμανία και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, για τη μέθοδο ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, γίνεται όλο και πιο έντονη, με τις δύο πλευρές να «τεντώνουν» ολοένα και πιο πολύ το σχοινί. Το γερμανικό «nein» σ’ ένα αυτόματο μηχανισμό απομείωσης του χρέους, εκδηλώθηκε ξανά με τον πλέον δυναμικό τρόπο, κατά το χθεσινό Washington Group. Το Βερολίνο, μάλιστα, πρότεινε τη δημιουργία ενός αυστηρού ρυθμιστικού πλαισίου, το οποίο θα διέπει το «καθεστώς» του ελληνικού χρέους, ερχόμενο σε πλήρη αντίθεση με τα όσα επιθυμεί το ΔΝΤ και ουσιαστικά έχει θέσει ως όρους συμμετοχής στο ελληνικό πρόγραμμα.

Για πολλοστή φορά, το Βερολίνο δια στόματος του υπουργού Οικονομικών Ολαφ Σολτς, εξέφρασε την άποψη ότι ο μηχανισμός απομείωσης του ελληνικού χρέους, πρέπει να είναι άρρηκτα συνυφασμένος με προϋποθέσεις, σειρά αξιολογήσεων και επίτευξη δημοσιονομικών στόχων. Το γερμανικό ΥΠΟΙΚ υπερθεμάτισε εκ νέου την άποψη ότι ο μηχανισμός που θα επιλεχθεί, πρέπει να είναι χειροκίνητος, δηλαδή να ενεργοποιείται μόνον, όταν η Αθήνα ελέγχεται και περνάει τα… τεστ.

Η νέα απαίτηση της Γερμανίας

Μάλιστα, κατά το χθεσινό Washington Group, ο Ολαφ Σολτς απαίτησε τη δημιουργία ενός ρυθμιστικού πλαισίου, το οποίο προβλέπει ότι οποιαδήποτε αίτημα και απόφαση για την απομείωση του χρέους, θα φέρει την έγκριση του γερμανικού κοινοβουλίου. 

Πρόκειται για ένα αίτημα το οποίο έρχεται σε πλήρη αντιδιαστολή μ’ ότι προκρίνουν οι ευρωπαϊκοί Θεσμοί (Κομισιόν, ESM) και το ΔΝΤ, που τάσσονται υπέρ της αυτόματης ενεργοποίησης του μηχανισμού, ο οποίος συνδέεται με τους ρυθμούς ανάπτυξης που θα καταγράφει η Ελλάδα.

Η αντίδραση του ΔΝΤ

Οι νέες απαιτήσεις που προέταξε το Βερολίνο, προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και «φούντωσαν» εκ νέου τα σενάρια περί μη συμμετοχής του στο ελληνικό πρόγραμμα. Ο εκπρόσωπος του Ταμείου Πολ Τόμσεν σημείωσε με έμφαση, σχολιάζοντας τη στάση της Γερμανίας, ότι «οι συγκεκριμένοι όροι που διατυπώνει η Γερμανία δεν είναι δυνατόν να γίνουν αποδεκτοί από το Ταμείο».

Το χάσμα μεταξύ Βερολίνου και ΔΝΤ διογκώνεται αντί να συρρικνώνεται, γεγονός που «γεννάει» σοβαρές αμφιβολίες και επιφυλάξεις σχετικά με την επίτευξη πολιτικής λύσης για το χρέος. Η Ελλάδα παρακολουθεί τους δύο «γίγαντες» να ξιφουλκούν, ενώ παράλληλα κάνει αγώνα δρόμου προκειμένου να ολοκληρώσει το βασικό «κορμό» των 88 προαπαιτούμενων της δ΄αξιολόγησης.

Υπάρχει και η δ' αξιολόγηση...

Ο στόχος για επίτευξη τεχνικής συμφωνίας (Staff Level Agreement), στο Eurogroup της 24ης Μαΐου, έχει δημιουργήσει ένα άκρως ασφυκτικό πλαίσιο δράσης για την κυβέρνηση, η οποία θέλει να αποφύγει προσκόμματα και αστοχίες, που θα επηρεάσουν το μείζον αφήγημά της, περί καθαρής εξόδου από το μνημόνια και συνολικής συμφωνίας στη μεταμνημονιακή περίοδο.

 
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις