Η αριστερή Γερμανίδα πολιτικός Σάρα Βάγκενκνεχτ έκανε επισήμως σήμερα την αρχή για την ίδρυση του δικού της κόμματος, σε μια ρήξη με το προηγούμενο κόμμα της, τη σκληροπυρηνική Die Linke (Η Αριστερά).
«Αποφασίσαμε να ιδρύσουμε ένα νέο κόμμα επειδή είμαστε πεπεισμένοι ότι τα πράγματα δεν μπορεί να συνεχίσουν να πηγαίνουν όπως πηγαίνουν αυτή τη στιγμή», δήλωσε σήμερα στο Βερολίνο η Βάγκενκνεχτ.
«Διαφορετικά πιθανόν σε 10 χρόνια να μην αναγνωρίζουμε τη χώρα μας», πρόσθεσε.
Το κόμμα πρόκειται να ιδρυθεί στις αρχές του 2024 και να συμμετάσχει στις ευρωεκλογές του Ιουνίου 2024.
Η ένωση «Συμμαχία Σάρα Βάγκενκνεχτ - Για Λογική και Δικαιοσύνη ιδρύθηκε για να προετοιμάσει ένα νέο κόμμα», αναφέρεται σε δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα το πρωί στο Βερολίνο.
Η γερμανική κυβέρνηση «παρακάμπτει τις επιθυμίες της πλειοψηφίας» εδώ και χρόνια, αναφέρεται στη δήλωση. Αντί να ανταμείβονται οι επιδόσεις, η αναδιανομή γίνεται από τους σκληρά εργαζόμενους προς τους 10.000 πλουσιότερους. Οι επιθυμίες των λόμπι εξυπηρετούνται και τα δημόσια ταμεία αδειάζουν, προστίθεται.
Στη δήλωση γίνεται λόγος για ένα «αυταρχικό στυλ πολιτικής».
«Πολλοί άνθρωποι έχουν χάσει την εμπιστοσύνη στο κράτος και δεν αισθάνονται πλέον ότι αντιπροσωπεύονται από οποιοδήποτε από τα υφιστάμενα κόμματα», υποστηρίζεται.
Η Die Linke επικρίνει δριμύτατα τα σχέδια της Βάγκενκνεχτ, τα οποία μπορεί να σημάνουν για το αριστερό κόμμα απώλεια χρημάτων, θέσεων και επιρροής.
Μέχρι την ίδρυση του νέου κόμματος, η 54χρονη Βάγκενκνεχτ και οι υποστηρικτές της σχεδιάζουν να παραμείνουν στην κοινοβουλευτική ομάδα της Die Linke, όπως κατέστησαν σήμερα σαφές.
Ωστόσο, όπως δήλωσε η ίδια, τον Ιανουάριο η κοινοβουλευτική ομάδα της Die Linke δεν θα μπορεί να υφίσταται πλέον.
Η κοινοβουλευτική ομάδα της Die Linke έχει μόνο 38 μέλη. Αν περισσότερα από δύο φύγουν ή διαγραφούν, χάνει το καθεστώς της ως κοινοβουλευτικής ομάδας.
Τα τελευταία χρόνια, η Βάγκενκνεχτ είχε αποστασιοποιηθεί σημαντικά από συναδέλφους της στο κόμμα για τις απερίφραστα λαϊκιστικές θέσεις της, περιλαμβανομένων των σφοδρών επικρίσεών της εναντίον των μέτρων που είχε λάβει η Γερμανία για την πανδημία, των εκκλήσεών της για πιο περιοριστικές μεταναστευτικές πολιτικές και των επικρίσεών της για τις παραδόσεις όπλων στην Ουκρανία.