Το Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο της Γερμανίας αναγνώρισε χθες Τετάρτη ως γενοκτονία από τον σοβιετικό ηγέτη Ιωσήφ Στάλιν τον Μεγάλο Λιμό της Ουκρανίας την περίοδο 1932-33. Υπέρ του ψηφίσματος τάχθηκαν όλα τα κόμματα εκτός από την Αριστερά και την Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD).
Το Χολοντομόρ, όπως ονόμασαν τον λιμό οι Ουκρανοί (από τις λέξεις «holod», που σημαίνει «πείνα», και «mor», που σημαίνει «εξόντωση»), «συνιστά έγκλημα κατά της ανθρωπότητας», αναφέρεται στο κείμενο που εγκρίθηκε από την Bundestag.
Την απόφαση χαιρέτισε αμέσως ο πρέσβης της Ουκρανίας στο Βερολίνο, ο Ολέξιι Μακέγιεφ, κάνοντας λόγο, σε δήλωσή του στη Deutsche Welle, για «πολύ σημαντική απόφαση την οποία οι Ουκρανοί περίμεναν για δεκαετίες», ενώ στάθηκε στο ότι συντονίστηκαν «όλα τα δημοκρατικά κόμματα» και στο ότι εντόπισαν ομοιότητες με τον «γενοκτονικό πόλεμο» που διεξάγει σήμερα η Ρωσία εναντίον της Ουκρανίας.
Η ίδια η Ουκρανία χαρακτήρισε το Χολοντομόρ «γενοκτονία» εναντίον του λαού της το 2006.
Η Ρωσία απορρίπτει την κατηγορία. Αντιτείνει ότι από τον Μεγάλο Λιμό στη Σοβιετική Ένωση υπέφεραν όχι μόνο οι Ουκρανοί, αλλά και Ρώσοι, Καζάκοι και Γερμανοί του Βόλγα.
Με αφορμή την Ημέρα Μνήμης του Χολοντομόρ, που τιμάται κάθε τέταρτο Σάββατο του Νοεμβρίου, ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγόρησε ξανά τη Μόσχα ότι χρησιμοποιεί σήμερα ανάλογες μεθόδους. «Κάποτε ήθελαν να μας καταστρέψουν με την πείνα, τώρα με το σκοτάδι και το κρύο. Αλλά δεν θα λυγίσουμε», έγραψε ο κ. Ζελένσκι στο Telegram, αναφερόμενος στις ρωσικές επιθέσεις εναντίον πολιτικών υποδομών, ιδίως του δικτύου ηλεκτροδότησης και ύδρευσης.
Εκτός από την Ουκρανία και τη Γερμανία, τον Μεγάλο Λιμό έχουν ακόμη αναγνωρίσει ως γενοκτονία, σύμφωνα με το αρχείο του Μουσείου Χολοντομόρ, η Αυστραλία, η Βραζιλία, ο Ισημερινός, η Εσθονία, ο Καναδάς, η Κολομβία, η Γεωργία, η Ουγγαρία, η Λετονία, η Λιθουανία, το Μεξικό, η Παραγουάη, το Περού, η Πολωνία, η Πορτογαλία, η Τσεχία, οι ΗΠΑ και το Βατικανό.
πηγή: ΑΠΕ