«Αληθινός πατριώτης δεν είναι εκείνος ο οποίος δεν τόλμησε να κάνει όσα σήμερα απαιτεί. Αληθινός πατριώτης είναι εκείνος ο οποίος θα καθυποτάξει το εγώ του στο πραγματικό συμφέρον της πατρίδας», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, δίνοντας απάντηση, από το βήμα της εθνικής αντιπροσωπείας, σε όσους κατηγορούν τον ίδιο και την κυβέρνηση ότι «συζητάει τα πάντα με την Τουρκία» και τα «συζητάει πίσω από κλειστές πόρτες».
Ο υπουργός Εξωτερικών μίλησε νωρίτερα σήμερα στη Βουλή, στη συζήτηση που εξελίσσεται για τον νέο προϋπολογισμό, και αφιέρωσε μεγάλο μέρος της ομιλίας του στον ελληνοτουρκικό διάλογο, τη στόχευση και το περιεχόμενο του.
Ο υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε ότι κανένα θέμα κυριαρχίας δεν συζητείται ούτε πρόκειται να συζητηθεί με την Τουρκία, γιατί το ένα και μόνο θέμα το οποίο αποτελεί τη μείζονα διαφορά η οποία μπορεί να αχθεί ενώπιον διεθνούς δικαιοδοσίας, αποτελεί η οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ. «Δεν είμαστε δυστυχώς σήμερα εκεί διότι η θέση της Τουρκίας είναι ότι το ζήτημα αυτό συνδέεται και με άλλα θέματα. Δεν πρόκειται να προχωρήσει προφανώς η συζήτηση, ει μη μόνον εάν η Τουρκία προσχωρήσει στη βασική θέση, η οποία είναι η μόνη σύμφωνη με το Διεθνές Δίκαιο, ότι πρόκειται για μια και μόνη διαφορά», είπε ο υπουργός Εξωτερικών.
Όχι στο λαϊκισμό
«Να σταματήσουμε την υποκριτική στάση. Η διπλωματία δεν είναι απλό θέμα. Όποιος την αντιμετωπίζει απλουστευτικά είτε αιθεροβατεί είτε λαϊκίζει. Ένα από τα δύο. Η ιστορία θα γράψει ποιος ήταν ο αληθινός πατριώτης. Αληθινός πατριώτης δεν είναι εκείνος ο οποίος δεν τόλμησε να κάνει όσα σήμερα απαιτεί. Αληθινός πατριώτης είναι εκείνος ο οποίος θα καθυποτάξει το εγώ του στο πραγματικό συμφέρον της πατρίδας. Γιατί εθνικό είναι το αληθές. Και η εξωτερική πολιτική δεν προσφέρεται για λαϊκισμό. Επίσης δεν προσφέρεται για ακινησία. Την ειρήνη και την ασφάλεια δεν την προάγει η δογματική ακινησία. Την προάγει η ενίσχυση της ισχύος και ο δομημένος διάλογος αρχών. Αυτόν θα υπηρετήσουμε», είπε ο υπουργός Εξωτερικών.
Εάν κάποιος ακούσει σήμερα τη συζήτηση για τον ελληνοτουρκικό διάλογο, σχολίασε ο Γιώργος Γεραπετρίτης, «θα θεωρήσει ότι συμβαίνουν τρία πράγματα. Το πρώτον είναι ότι οι αξιώσεις της Τουρκίας δημιουργήθηκαν τους τελευταίους 18 μήνες. Το δεύτερο είναι ότι συζητάμε για τα πάντα και το τρίτο είναι ότι συζητάμε πίσω από κλειστές πόρτες».
Οι αξιώσεις της Τουρκίας στο χρόνο
«Να δούμε τι ισχύει σε σχέση με αυτό. Πρώτα όμως να κάνουμε τη βασική μας παραδοχή. Οφείλουμε να συζητούμε με τους γείτονες. Το κάναμε πάντα, θα το κάνουμε πάντα. Ενίοτε οι πρωθυπουργοί, οι υπουργοί εξωτερικών και οι εμπειρογνώμονες συζητούσαν πολύ περισσότερο, πολύ πιο οικεία και πολύ περισσότερες ώρες», είπε ο υπουργός Εξωτερικών και υπενθύμισε μάλιστα τις αξιώσεις της Τουρκίας όλα τα προηγούμενα χρόνια. «Αποστρατικοποίηση 1964. Το casus beli, 1995. Η δημοσίευση χαρτών για τις μαξιμαλιστικές αξιώσεις της Τουρκίας, 1974. Η γαλάζια πατρίδα, 2006. Η εκχώρηση οικοπέδων από την τουρκική κυβέρνηση στην τουρκική εταιρεία πετρελαίων, το 2012. Οι γκρίζες ζώνες, την δεκαετία του 1990. Όλα αυτά υπήρξαν. Και παρά ταύτα όλες οι κυβερνήσεις, και ορθώς, συζητούσαν με την Τουρκία. Καμία διεύρυνση δεν υπήρξε. Αντιθέτως, υπήρξαν ζητήματα στα οποία υφίσταται σήμερα μια σημαντική απομείωση», είπε ο κ. Γεραπετρίτης και διευκρίνισε ότι δεν αναφέρεται μόνο για την ρητορική ή για τον «ενεργό συντονισμό» στο μεταναστευτικό ή τις σημαντικές εμπορικές συμφωνίες. «Μιλάω για το ένα και κορυφαίο, πέρα του Κυπριακού στο οποίο η Τουρκία προσήλθε παρά τη διακηρυγμένη θέση της για δύο κράτη. Ομιλώ για το γεγονός των παραβιάσεων του εθνικού εναέριου χώρου. Αλήθεια- για να είμαστε λίγο απτοί και να θυμόμαστε, γιατί πολλές φορές ξεχνούμε εύκολα-το 2018 και το πρώτο εξάμηνο του 2019, σε 18 μήνες, είχαμε περισσότερες από 6.000 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου. Είχαμε περισσότερα από 3.000 τουρκικά αεροσκάφη να πετούν πάνω από ελληνική επικράτεια, από τον ελληνικό εναέριο χώρο. Αυτό σήμερα έχει μηδενιστεί. Και νομίζω ο καθένας καταλαβαίνει τι μπορεί να σημαίνει αυτό», είπε ο κ. Γεραπετρίτης.
Κανένα θέμα κυριαρχίας σε διάλογο
Για όσους επικρίνουν το υπουργείο Εξωτερικών ότι «συζητάει τα πάντα με την Τουρκία», ο κ. Γεραπετρίτης υπογράμμισε «η θέση την οποία εκφράζει ο πρωθυπουργός, το ΚΥΣΕΑ, το υπουργικό συμβούλιο, το οποίο καθορίζει την εξωτερική πολιτική, την οποία εφαρμόζει το υπουργείο Εξωτερικών είναι πως κανένα θέμα κυριαρχίας δεν συζητείται ούτε πρόκειται να συζητηθεί. Το ένα και μόνο θέμα το αποτελεί τη μείζονα διαφορά η οποία μπορεί να αχθεί ενώπιον διεθνούς δικαιοδοσίας, αποτελεί η οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ. Δεν είμαστε δυστυχώς σήμερα εκεί διότι η θέση της Τουρκίας είναι ότι το ζήτημα αυτό συνδέεται και με άλλα θέματα. Δεν πρόκειται να προχωρήσει προφανώς η συζήτηση, ει μη μόνον εάν η Τουρκία προσχωρήσει στη βασική θέση η οποία είναι η μόνη σύμφωνη με το Διεθνές Δίκαιο ότι πρόκειται για μια και μόνη διαφορά. Μόνον τότε θα προχωρήσει η συζήτηση. Οφείλουμε σε κάθε περίπτωση να διασφαλίσουμε ότι θα συνεχιστεί η βελτίωση των διμερών σχέσεων έτσι ώστε να αποφεύγονται οι εντάσεις και οι κρίσεις».
Ενημέρωση
Ο υπουργός Εξωτερικών απάντησε όμως και σε όσους κατηγορούν την κυβέρνηση ότι συζητάει με την Τουρκία πίσω από κλειστές πόρτες. «Με κάθε σεβασμό θεωρώ ότι αυτή η υπερβολή δεν μπορεί παρά να ερείδεται σε μικροπολιτικές σκοπιμότητες. Για πρώτη φορά νομίζω, η ελληνική εξωτερική πολιτική συνδέεται τόσο πολύ με το αντιπροσωπευτικό σώμα, στο οποίο όπως γνωρίζετε, εγώ τηρώ μια εξαιρετικά θεσμική στάση, από διαθέσεως. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 18 μηνών, έχουν υπάρξει διαρκείς ενημερώσεις των πολιτικών αρχηγών, διαρκείς ενημερώσεις της Επιτροπής 'Αμυνας και Εξωτερικών, απαντώ σε όλες τις ερωτήσεις που αφορούν τα ζητήματα αυτά. Αισθάνομαι και είναι η πραγματικότητα η εξωτερική πολιτική στην Ελλάδα, με βάση την εθνική γραμμή και τις δικές μας, όλων μας, τις κόκκινες γραμμές, ασκείται από κοινού από την ελληνική κυβέρνηση και τη Βουλή των Ελλήνων, ως κοινή ελληνική θέση. Εμείς δεν θα ξυπνήσουμε μια μέρα, διαβάζοντας για τη συμφωνία των Πρεσπών, όπως συνέβη, δεν θα ξυπνήσουμε ένα πρωί για να διαβάσουμε στις εφημερίδες τη συμφωνία των Πρεσπών. Οτιδήποτε συμβεί, θα είναι το προϊόν της διαβούλευσης στο αντιπροσωπευτικό σώμα που έχει την λαϊκή νομιμοποίηση, για να μας δώσει αυτή την εντολή. Καμία συμφωνία παρά μόνο με τη σύμφωνη γνώμη του συνόλου του πολιτικού προσωπικού. Εάν το θέλουμε. Αλλά να σταματήσουμε αυτή την υποκριτική στάση»
Κυπριακό
Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο υπουργός Εξωτερικών είπε ότι σήμερα η Κύπρος αποτελεί το νούμερο 1, εκτός πολέμων, για τη φροντίδα του ΟΗΕ. «Ήδη στις 15 Οκτωβρίου, είχαμε την πρώτη συζήτηση, υπό την σκέπη του ΓΓ του ΟΗΕ και τη συμμετοχή των ηγετών των δύο πλευρών, έτσι ώστε να επανεκκινήσει ο διάλογος. Θα υπάρξει και διευρυμένη σύνθεση στο μέλλον. Το Κυπριακό επανέρχεται στην αιχμή του δόρατος, για μια λύση στο πλαίσιο των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας, έτσι ώστε η Κύπρος μας, να βρεθεί και πάλι επανενωμένη», είπε ο κ. Γεραπετρίτης.
Συρία-προσφυγικό
Για το ζήτημα της Συρίας, ο κ. Γεραπετρίτης είπε: «Όπως είπα και στο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, καλό θα ήταν να είμαστε ακόμη αρκετά συγκρατημένοι, σε ό,τι αφορά το ζήτημα της Συρίας. Η Ελλάδα, από την πρώτη στιγμή είπε ότι η πτώση του ολοκληρωτικού καθεστώτος 'Ασαντ, ήταν κάτι το οποίο ήταν αναγκαίο. Αντιλαμβανόμαστε όλο ότι η πρώτη του αυταρχισμού είναι αναγκαία. Από την άλλη πλευρά, προφανώς και διατυπώνουμε επιφυλάξεις, σε σχέση με τους θρησκευτικούς πληθυσμούς που υφίστανται, με τα θρησκευτικά μνημεία και κυρίως, εκφράζουμε τις επιφυλάξεις μας, σε σχέση με τη νέα διακυβέρνηση η οποία οφείλει να είναι συμπεριληπτική. Η κυριαρχία και η ακεραιότητα συνέχεται με τη συμπερίληψη. Δεν μπορεί καμία κοινότητα, ιδίως η κουρδική, να είναι εκτός αυτής της κυριαρχίας του κράτους που θα προκύψει. Και βεβαίως ανησυχούμε για την περίπτωση κατά την οποία θα έχουμε μια εξέλιξη, που έχουμε δει ιστορικά, όπως της Λιβύης ή του Αφγανιστάν. Είναι όμως προς όφελος της περιφερειακής σταθερότητας αλλά και της οικουμενικής ειρήνης, να μπορέσει να σταθεροποιηθεί το κράτος και να μπορέσει, με αυτοδιάθεση να προχωρήσει, χωρίς έξωθεν παρεμβάσεις».
Ο υπουργός Εξωτερικών είπε στο σημείο αυτό ότι η Ελλάδα είναι ένα κράτος δικαίου, δεν πρόκειται να αποστεί από υποχρεώσεις οι οποίες απορρέουν από διεθνείς συμβάσεις για την ανθρωπιστική προστασία. «Η Ελλάδα θα συνεχίσει να δέχεται αιτήσεις, θα συνεχίσει να επεξεργάζεται αιτήσεις. Βεβαίως αυτή τη στιγμή διαμορφώνεται μια σχετική ευρωπαϊκή πολιτική. Όμως δεν θεωρώ ότι αυτή τη στιγμή που η κατάσταση είναι ρευστή ότι μπορούμε να έχουμε μια συνολική τοποθέτηση. Θα αναμένουμε να δούμε αν η Συρία θα καταστεί μια πραγματική ασφαλής χώρα. Διότι η πτώση 'Ασαντ δεν την κατέστησε με έναν οιωνεί αυτόματο τρόπο ασφαλή. Ασφαλής θα καταστεί μόνο αν υπάρξει εμπέδωση όλων των δικαιωμάτων».