Τα αντίμετρα με τα οποία… απειλεί η Τουρκία την Κύπρο, δεν αφορούν μόνο ενοχλητικές προβοκάτσιες και δημιουργία επεισοδίων, εντός του Οικοπέδου 11-όπου θα λάβουν χώρα οι γεωτρήσεις- αλλά κάτι πολύ μεγαλύτερο που θα δημιουργήσει τετελεσμένα εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Η Άγκυρα, βάσει και της ενημέρωσης που έχει η Λευκωσία επεξεργάζεται σχέδιο για τοποθέτηση πλατφορμών σε συγκεκριμένα τεμάχια της ΑΟΖ, προκειμένου να επιχειρήσει τις δικές της γεωτρήσεις!
Αργά χθες το βράδυ, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε νέα προκλητική ανακοίνωση, απειλώντας με μονομερείς ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ. Η Άγκυρα «γαβγίζει» για τις κυπριακές ενέργειες στο Οικόπεδο 11, στέλνοντας μάλιστα πολεμικά πλοία και υποβρύχιο, εγγύς της περιοχής.
Ωστόσο, γνωρίζει καλά ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση, οι όποιες παρενοχλήσεις, δεν είναι ικανές να αλλάξουν το status qvo στο εν λόγω τεμάχιο, το οποίο άλλωστε περιφρουρείται από πολεμικά πλοία της Ελλάδας, της Γαλλίας, των ΗΠΑ αλλά και του Ισραήλ.
Το τουρκικό στρατήγημα για γεωτρήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ
Ενδεχομένως τα τουρκικά «γαβγίσματα», όπως τα αποκάλεσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, να λειτουργούν ως αντιπερισπασμό για το στρατήγημα που επιθυμεί να εφαρμόσει ο Ερντογάν στην κυπριακή ΑΟΖ. Η Τουρκία επεξεργάζεται σχέδιο για τη εγκατάσταση δικών της πλατφόρμων, σε τεμάχια της κυπριακής ΑΟΖ, επιχειρώντας έτσι να κατοχυρώσει ενεργειακά δικαιώματα, στην περιοχή.
Ο τουρκικός σχεδιασμός, για τον οποίο είναι ενήμερη η ελληνοκυπριακή πλευρά, έχει ως κεντρικό «πυλώνα» την αμφισβήτηση της κυπριακής ΑΟΖ και των… αποκλειστικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η Άγκυρα, σύμφωνα με τα όσα αποκάλυψε ο υπουργός Ενέργειας της Κύπρου Γιώργος Λακκοτρύπης, ισχυρίζεται ότι το μισό βόρειο κομμάτι του Οικοπέδου 6, το μισό 5 και το μισό 4 νοτιοδυτικά, της ανήκουν, ενώ θεωρεί επίσης ότι τα Οικόπεδα 8, 9, 2,3 και μεγάλο μέρος του 12, είναι αδειοδοτημένα από τα κατεχόμενα και ειδικότερα από την Τουρκική Εταιρεία Πετρελαίων.
Η Τουρκία θα επιδιώξει άμεσα να εγκαταστήσει πλατφόρμες σε κάποια από τα παραπάνω τεμάχια, δημιουργώντας τετελεσμένα εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Όπως τόνισε ο κ.Λακκοτρύπης, μπροστά σ’ ένα τέτοιο ενδεχόμενο, η Λευκωσία μπορεί να αντιδράσει μόνο με διπλωματικά και νομικά μέτρα, ωστόσο το… κακό θα έχει γίνει με την Άγκυρα να εδραιώνει την θέση της…
Διαβάστε επίσης: Κλιμακώνει την ένταση η Τουρκία - Στέλνει φρεγάτες να «επιτηρούν» το γεωτρύπανο