Ελλάδα

ΓΕΩΤΕ: Παρουσίαση των επιπτώσεων της πυρκαγιάς και της επόμενης μέρας στον Έβρο


Την αναγκαιότητα να προχωρήσει άμεσα η δασική μεταρρύθμιση ώστε μέσω της ολοκληρωμένης διαχείρισης των δασικών οικοσυστημάτων να επιτευχθεί η θωράκιση των δημόσιων δασών απέναντι στην κλιματική κρίση υπογράμμισε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης συμμετέχοντας διαδικτυακά στην ημερίδα «Δασικές πυρκαγιές. Συμπεράσματα και κατευθύνσεις. Η περίπτωση του Έβρου», που διοργάνωσε χθες στην Αλεξανδρούπολη το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας.

«…Είναι απαραίτητο να προχωρήσει αυτή η μεταρρύθμιση, να πολλαπλασιάσουμε τους ανθρώπους που ζουν και δουλεύουν στα δάση, να πολλαπλασιάσουμε τις επενδύσεις που γίνονται μέσα στο δάσος για την προστασία του και να το κάνουμε αυτό με πολύ μεγάλη ταχύτητα γιατί το κλίμα έχει ήδη αλλάξει…» ανέφερε χαρακτηριστικά συμπληρώνοντας πως το πρώτο θεμελιώδες πρόβλημα που πρέπει να επιλυθεί είναι το γεγονός ότι τουλάχιστον τα μισά δάση της χώρας δεν έχουν διαχείριση.

Στην προσπάθεια αποκατάστασης των προβλημάτων της πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε στο Εθνικό Πάρκο δάσους Δαδιάς, αναφέρθηκε σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης. «Ήμασταν εκεί από την πρώτη στιγμή, βρεθήκαμε στο πεδίο όλη η ηγεσία του ΥΠΑΑΤ καθώς και οι εκπρόσωποι των εποπτευομένων φορέων και κινηθήκαμε με ταχύτητα, ευελιξία αλλά κυρίως με αποφασιστικότητα. Η προσπάθεια όχι απλώς δεν έχει σταματήσει αλλά κάθε άλλο συνεχίζεται γιατί αυτό επιβάλλεται να κάνουμε ως υπεύθυνη Πολιτεία». Στη συνέχεια αναφέρθηκε επιγραμματικά στις ενέργειες στήριξης των πληγέντων μεταξύ των οποίων το μέτρο 5.2 για δωρεάν αντικατάσταση του ζωικού κεφαλαίου και μερική ή πλήρη ανακατασκευή στάβλων, η ένταξη στα σχέδια βελτίωσης του ΄23 όλων των επιλαχόντων του Έβρου, η ανακατασκευή του μελισσοκομικού πάρκου Δαδιάς Σουφλίου και στην καταβολή των υψηλότερων τιμών προκαταβολών με πρωτοφανή- όπως είπε- ταχύτητα».

Στη σημαντικότητα της συνεργασίας πολιτών, θεσμικών φορέων και εκπροσώπων της πολιτείας σε όλα τα επίπεδα προκειμένου να αποκατασταθούν τα τραύματα που άφησε στο πέρασμά της η μεγάλη πυρκαγιά αναφέρθηκε στον χαιρετισμό του ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σταύρος Κελέτσης. Εκτιμώντας πως «η κλιματική κρίση θα μας φέρνει συχνά αντιμέτωπους με τέτοια φαινόμενα» σημείωσε πως «χρειαζόμαστε οπωσδήποτε τις απόψεις των επιστημόνων, των ειδικών προκειμένου να αποκαταστήσουμε το δάσος αλλά και γενικότερα την οικονομία της περιοχής μας, άρα να αποκαταστήσουμε την επόμενη μέρα στο νομό , αλλά ταυτόχρονα περιμένουμε και τις προτάσεις που έχουν να κάνουν με την πρόληψη» είπε ο κ. Κελέτσης εκφράζοντας την πεποίθηση για την αποκατάσταση τόσο του δάσους όσο και της οικονομίας του νομού .

Την πορεία υλοποίησης του προγράμματος AntiNero, της ενίσχυσης του ανθρωπίνου δυναμικού και του εξοπλισμού της δασικής υπηρεσίας παρουσίασε ο γ.γ. Δασών Στάθης Σταθόπουλος ο οποίος αναγνωρίζοντας την ύπαρξη διαχρονικά διαχειριστικών μελετών στα δάση του Έβρου σημείωσε πως το παγκόσμιο πρόβλημα της κλιματικής κρίσης εξαιτίας της οποίας εμφανίζονται ολοένα και συχνότερα ακραία καιρικά φαινόμενα δυσχεραίνει το έργο της προστασίας ο σχεδιασμός του οποίου, όπως είπε, χρήζει συνεχούς προσαρμογής λόγω των εκάστοτε νέων δεδομένων.

Στην ημερίδα, η οποία σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΓΕΩΤΕ, Μενέλαο Γαρδικιώτη διοργανώθηκε με στόχο την ανάδειξη της πολυπλοκότητας του προβλήματος των δασικών πυρκαγιών στο πλαίσιο του πορίσματος που επεξεργάστηκε αρμόδια επιτροπή του επιμελητηρίου, εξειδικευμένοι επιστήμονες και δασικοί σκιαγράφησαν την υφιστάμενη κατάσταση αναφορικά με το νομικό πλαίσιο, τα έργα δασικής αποκατάστασης στον Έβρο, τις επιπτώσεις της πυρκαγιάς στη χλωρίδα και την πανίδα καθώς και προτάσεις και κατευθύνσεις για το μέλλον στον σχεδιασμό της πρόληψης αλλά και της διαχείρισης μετά από ακραία φυσικά φαινόμενα.

Μέσω μίας ιστορικής αναδρομής από την ίδρυση του δασαρχείου Αλεξανδρούπολης, 100 χρόνια πριν, ο δασάρχης Αλεξανδρούπολης, Γιώργος Πιστόλας μίλησε για τη διαχείριση διαχρονικά των δημοσίων δασών της περιοχής, τον ρόλο τους στην οικονομία της τοπικής κοινωνίας, στα εκτελούμενα στο πλαίσιο της διαχείρισης αντιπυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα, περιέγραψε την εξέλιξη της μεγάλης πυρκαγιάς του Αυγούστου υπογραμμίζοντας τον ρόλο όχι μόνο των δασικών αλλά όλων των εμπλεκομένων στην επιχείρηση κατάσβεσης καθώς και για την μεταπυρική αποκατάσταση.

Στον σημαντικό ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν στην πρόληψη όσο και στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών οι τοπικές κοινωνίες αναφέρθηκε ο καθηγητής Johann Goldammer. Υπογράμμισε την αναγκαιότητα των συνεργασιών, της εκπόνησης ενός ολοκληρωμένου σχεδίου που μεταξύ άλλων θα εκπαιδεύει τους πολίτες και θα αποκλείει τις επικαλύψεις ως προς τις αρμοδιότητες των εμπλεκομένων φορέων στην κατάσβεση με αναφορές σε πρακτικές άλλων χωρών και στον ρόλο και το έργο του παγκόσμιου δικτύου για την πρόληψη και αντιμετώπιση των πυρκαγιών.

Ερωτήματα για την τρέχουσα προσέγγιση των πυρκαγιών, ενός φαινομένου που όπως είπε βάσει των στατιστικών στοιχείων παρουσιάζουν αυξητική τάση ως προς τη συχνότητα εκδήλωσης αλλά κυρίως την ένταση του φαινομένου, την αναγκαιότητα κατανόησης σε βάθος του προβλήματος και των λόγων της σταδιακής επιδείνωσής του, έθεσε ο διευθυντής Ερευνών του ΕΛΓΟ «ΔΗΜΗΤΡΑ», Δρ. Γαβριήλ Ξανθόπουλος.

Μια συνολική προσέγγιση των επιπτώσεων της πυρκαγιάς στην ορνιθοπανίδα στο Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς παρουσίασε ο καθηγητής οικολογίας και διαχείρισης άγριας Πανίδας του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Α.Π.Θ., Δημήτρης Μπακαλούδης. Κάνοντας λόγο για ανεπαρκή γνώση λόγω της έλλειψης αντίστοιχης διεθνούς εμπειρίας, καθώς και αντικειμενικών δυσκολιών ως προς τη διαπίστωση των συνεπειών των πυρκαγιών στα είδη πουλιών που διαβιούν στο Εθνικό Πάρκο, εξήγησε την ιδιαιτερότητα του συγκεκριμένου δάσους που του προσδίδει μία ιδιαίτερη αξία με δομή και σύνθεση που το καθιστούν ως ενδεδειγμένο για τη διαβίωση σημαντικού αριθμού σπάνιων ειδών πουλιών. Αναφέρθηκε δε στο ιστορικό των πυρκαγιών του συγκεκριμένου δάσους και στις ήδη καταγεγραμμένες συνέπειες της ορνιθοπανίδας μεταξύ των οποίων και ο κίνδυνος μετατόπισης ορισμένων ειδών.

Την αναγκαιότητα να προχωρήσει άμεσα η δασική μεταρρύθμιση ώστε μέσω της ολοκληρωμένης διαχείρισης των δασικών οικοσυστημάτων να επιτευχθεί η θωράκιση των δημοσίων δασών απέναντι στην κλιματική κρίση υπογράμμισε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης συμμετέχοντας διαδικτυακά στην ημερίδα «Δασικές πυρκαγιές. Συμπεράσματα και κατευθύνσεις. Η περίπτωση του Έβρου», που διοργάνωσε χθες στην Αλεξανδρούπολη το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας.

«…Είναι απαραίτητο να προχωρήσει αυτή η μεταρρύθμιση, να πολλαπλασιάσουμε τους ανθρώπους που ζουν και δουλεύουν στα δάση, να πολλαπλασιάσουμε τις επενδύσεις που γίνονται μέσα στο δάσος για την προστασία του και να το κάνουμε αυτό με πολύ μεγάλη ταχύτητα γιατί το κλίμα έχει ήδη αλλάξει…» ανέφερε χαρακτηριστικά συμπληρώνοντας πως το πρώτο θεμελιώδες πρόβλημα που πρέπει να επιλυθεί είναι το γεγονός ότι τουλάχιστον τα μισά δάση δεν έχουν διαχείριση.

Στην προσπάθεια αποκατάστασης των προβλημάτων που προκάλεσε η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στο Εθνικό Πάρκο δάσους Δαδιάς, αναφέρθηκε σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης. «Ήμασταν εκεί από την πρώτη στιγμή, βρεθήκαμε στο πεδίο όλη η ηγεσία του ΥΠΑΑΤ καθώς και οι εκπρόσωποι των εποπτευομένων φορέων και κινηθήκαμε με ταχύτητα, ευελιξία αλλά κυρίως με αποφασιστικότητα. Η προσπάθεια όχι απλώς δεν έχει σταματήσει αλλά κάθε άλλο συνεχίζεται γιατί αυτό επιβάλλεται να κάνουμε ως υπεύθυνη Πολιτεία». Στη συνέχεια αναφέρθηκε επιγραμματικά στις ενέργειες στήριξης των πληγέντων μεταξύ των οποίων το μέτρο 5.2 για δωρεάν αντικατάσταση του ζωικού κεφαλαίου και μερική ή πλήρη ανακατασκευή στάβλων, η ένταξη στα σχέδια βελτίωσης του ΄23 όλων των επιλαχόντων του Έβρου, η ανακατασκευή του μελισσοκομικού πάρκου Δαδιάς Σουφλίου και στην καταβολή των υψηλότερων τιμών προκαταβολών με πρωτοφανή όπως είπε ταχύτητα.

Στη σημαντικότητα της συνεργασίας πολιτών, θεσμικών φορέων και εκπροσώπων της πολιτείας σε όλα τα επίπεδα προκειμένου να αποκατασταθούν τα τραύματα που άφησε στο πέρασμά της η μεγάλη πυρκαγιά αναφέρθηκε στον χαιρετισμό του ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σταύρος Κελέτσης. Εκτιμώντας πως «η κλιματική κρίση θα μας φέρνει συχνά αντιμέτωπους με τέτοια φαινόμενα» σημείωσε πως «Χρειαζόμαστε οπωσδήποτε τις απόψεις των επιστημόνων, των ειδικών προκειμένου να αποκαταστήσουμε το δάσος αλλά και γενικότερα την οικονομία της περιοχής μας άρα να αποκαταστήσουμε την επόμενη μέρα στο Νομό , αλλά ταυτόχρονα περιμένουμε και τις προτάσεις που έχουν να κάνουν με την πρόληψη» είπε ο κ. Κελέτσης εκφράζοντας την πεποίθηση για την αποκατάσταση τόσο του δάσους όσο και της οικονομίας του Νομού .

Την πορεία υλοποίησης του προγράμματος AntiNero, της ενίσχυσης του ανθρωπίνου δυναμικού και του εξοπλισμού της δασικής υπηρεσίας παρουσίασε ο γ.γ. Δασών Στάθης Σταθόπουλος ο οποίος αναγνωρίζοντας την ύπαρξη διαχρονικά διαχειριστικών μελετών στα δάση του Έβρου σημείωσε πως το παγκόσμιο πρόβλημα της κλιματικής κρίσης εξαιτίας της οποίας εμφανίζονται ολοένα και συχνότερα ακραία καιρικά φαινόμενα δυσχεραίνει το έργο της προστασίας ο σχεδιασμός του οποίου όπως είπε χρήζει συνεχούς προσαρμογής λόγω των εκάστοτε νέων δεδομένων.

Στην ημερίδα, η οποία σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΓΕΩΤΕ, Μενέλαο Γαρδικιώτη διοργανώθηκε με στόχο την ανάδειξη της πολυπλοκότητας του προβλήματος των δασικών πυρκαγιών στο πλαίσιο του πορίσματος που επεξεργάστηκε αρμόδια επιτροπή του επιμελητηρίου εξειδικευμένοι επιστήμονες και δασικοί σκιαγράφησαν την υφιστάμενη κατάσταση αναφορικά με το νομικό πλαίσιο, τα έργα δασικής αποκατάστασης στον Έβρο, τις επιπτώσεις της πυρκαγιάς στη χλωρίδα και την πανίδα καθώς και προτάσεις και κατευθύνσεις για το μέλλον στον σχεδιασμό της πρόληψης αλλά και της διαχείρισης μετά από ακραία φυσικά φαινόμενα.

Μέσω μίας ιστορικής αναδρομής από την ίδρυση του δασαρχείου 100 χρόνια πριν του δασαρχείου Αλεξανδρούπολης, ο δασάρχης Αλεξανδρούπολης, Γιώργος Πιστόλας μίλησε για τη διαχείριση διαχρονικά των δημοσίων δασών της περιοχής, τον ρόλο τους στην οικονομία της τοπικής κοινωνίας, στα εκτελούμενα στο πλαίσιο της διαχείρισης αντιπυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα, περιέγραψε την εξέλιξη της μεγάλης πυρκαγιάς του Αυγούστου υπογραμμίζοντας τον ρόλο όχι μόνο των δασικών αλλά όλων των εμπλεκομένων στην επιχείρηση κατάσβεσής καθώς και για την μεταπυρική αποκατάσταση.

Στον σημαντικό ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν στην πρόληψη όσο και στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών οι τοπικές κοινωνίες αναφέρθηκε ο καθηγητής Johann Goldammer. Υπογράμμισε την αναγκαιότητα των συνεργασιών, της εκπόνησης ενός ολοκληρωμένου σχεδίου που μεταξύ άλλων θα εκπαιδεύει τους πολίτες και θα αποκλείει τις επικαλύψεις ως προς τις αρμοδιότητες των εμπλεκομένων φορέων στην κατάσβεση με αναφορές σε πρακτικές άλλων χωρών και στον ρόλο και το έργο του παγκόσμιου δικτύου για την πρόληψη και αντιμετώπιση των πυρκαγιών.

Ερωτήματα για την τρέχουσα προσέγγιση των πυρκαγιών, ενός φαινομένου που όπως είπε βάση των στατιστικών στοιχείων παρουσιάζουν αυξητική τάση ως προς τη συχνότητα εκδήλωσης αλλά κυρίως την ένταση του φαινομένου, την αναγκαιότητα κατανόησης σε βάθος του προβλήματος και των λόγων της σταδιακής επιδείνωσής του, έθεσε ο διευθυντής Ερευνών του ΕΛΓΟ «ΔΗΜΗΤΡΑ», Δρ. Γαβριήλ Ξανθόπουλος.

Επιγραμματική προσέγγιση των επιπτώσεων της πυρκαγιάς στην ορνιθοπανίδα στο Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς παρουσίασε ο καθηγητής οικολογίας και διαχείρισης άγριας Πανίδας του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Α.Π.Θ., Δημήτρης Μπακαλούδης. Κάνοντας λόγο για ανεπαρκή γνώση λόγω αντικειμενικών δυσκολιών ως προς τη διαπίστωση των συνεπειών των πυρκαγιών στα είδη πουλιών που διαβιούν στο Εθνικό Πάρκο, εξήγησε την ιδιαιτερότητα του συγκεκριμένου δάσους που του προσδίδει μία ιδιαίτερη αξία με δομή και σύνθεση που το καθιστούν ως ενδεδειγμένο για τη διαβίωση σημαντικού αριθμού σπάνιων ειδών πουλιών, αναφέρθηκε στο ιστορικό των πυρκαγιών του συγκεκριμένου δάσους και στις ήδη καταγεγραμμένες συνέπειες της ορνιθοπανίδας μεταξύ των οποίων και ο κίνδυνος μετατόπισης ορισμένων ειδών .

Σημειώνεται πως την ημερίδα η οποία ολοκληρώθηκε με συζήτηση στρογγυλής τράπεζας παρακολούθησαν και απηύθηναν χαιρετισμό μεταξύ άλλων ο Περιφερειάρχης Α.Μ.Θ., Χριστόδουλος Τοψίδης, ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, Γιάννης Ζαμπούκης, ο μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως κ. 'Ανθιμος, ο δήμαρχος Σουφλίου Παναγιώτης Καλακίκος και εκπρόσωποι κομμάτων του ελληνικού κοινοβουλίου.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβαστε επισης