Διεθνή

Σ. Αραβία: Η εξομάλυνση με το Ισραήλ θα ήταν εξαιρετικά επωφελής


Ο Σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών Φάισαλ μπιν Φαρχάν δήλωσε ότι μια συμφωνία εξομάλυνσης με το Ισραήλ θα μπορούσε να είναι "εξαιρετικά επωφελής" για τη Μέση Ανατολή αλλά αυτή θα εξαρτηθεί από την πρόοδο της ειρηνευτικής διαδικασίας μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων.

Δυνάμει των λεγόμενων συμφωνιών του Αβραάμ, τέσσερις αραβικές χώρες -- τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν, το Μαρόκο και το Σουδάν -- δέχτηκαν το 2020 να εξομαλύνουν τις διπλωματικές τους σχέσεις με το Ισραήλ.

Το εβραϊκό κράτος δηλώνει τακτικά πεπεισμένο ότι η Σαουδική Αραβία θα ακολουθήσει τα βήματά τους.

"Πιστεύω ότι η εξομάλυνση του στάτους του Ισραήλ στην περιοχή θα μπορούσε να αποφέρει τεράστια οφέλη σε όλη την περιοχή", δήλωσε ο πρίγκιπας μπιν Φαρχάν κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε χθες, Πέμπτη, στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN.

"Αυτό θα ήταν εξαιρετικά επωφελές τόσο σε οικονομικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο και από άποψη ασφαλείας", πρόσθεσε.

Ωστόσο, υπογράμμισε ότι κάθε συμφωνία με τη Σαουδική Αραβία "'εξαρτάται πολύ από την πρόοδο της ειρηνευτικής διαδικασίας" μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων. Η διαδικασία αυτή παραμένει σήμερα νεκρό γράμμα.

Το ισχυρό πετρελαϊκό βασίλειο επαναλαμβάνει τακτικά τη θέση του που είναι να μην έχει επίσημες σχέσεις με το Ισραήλ όσο δεν έχει επιτυγχάνεται συμφωνία για την επίλυση της ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης.

Εντούτοις, μια βαθιά κοινή δυσπιστία απέναντι στο Ιράν συνέβαλε στην προσέγγιση τα τελευταία χρόνια του Ισραήλ από χώρες του Κόλπου, ανάμεσά τους η Σαουδική Αραβία.

Σύμφωνα με πηγές στην Ιερουσαλήμ, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου μετέβη μυστικά στα τέλη Νοεμβρίου στη Σαουδική Αραβία για να συζητήσει μια πιθανή εξομάλυνση με τον τότε επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μάικ Πομπέο και τον πρίγκιπα διάδοχο του βασιλείου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.

Το Ριάντ είχε διαψεύσει τη διεξαγωγή μιας τέτοιας συνάντησης.