«Ελάτε στην Ελλάδα όσο πιο γρήγορα μπορείτε, γιατί τώρα θα προλάβετε να βγάλετε περισσότερα χρήματα», είπε χαρακτηριστικά απευθυνόμενος στους επενδυτές από το βήμα της 23ης Συζήτησης Στρογγυλής Τραπέζης με την Ελληνική Κυβέρνηση του Economist ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος υποστήριξε ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη «θα μετατρέψει την Ελλάδα σε μια αληθινά φιλοεπιχειρηματική χώρα».
Ο κ. Γεωργιάδης υπογράμμισε ότι η επένδυση στο Ελληνικό θα γίνει πραγματικότητα και «θα δούμε το έργο να προχωράει, μέσα στο 2019».
Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, ο κεντρικός στόχος του υπουργείου είναι η ταχύτερη αδειοδότηση των επιχειρήσεων. «Αυτό θα συνδυαστεί με τις γενναίες μειώσεις φόρων που δρομολογεί το υπουργείο Οικονομικών. Και οι θεσμοί συμφωνούν στην ανάγκη μείωσης των φόρων».
Από την πλευρά του, τη δέσμευση της νέας κυβέρνησης να συνεχίσει όλα τα μεγάλα δρομολογημένα ενεργειακά projects, δημόσια και ιδιωτικά, διεμήνυσε στο συνέδριο του Economist ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, τονίζοντας: «Όπου θα υπάρχουν αδειοδοτικά θέματα, είμαστε εδώ για να τρέξουν τα πράγματα χωρίς καθυστέρηση».
Ο ίδιος επεσήμανε με νόημα ότι «υπάρχουν ζητήματα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή», τα οποία και «θα χειριστεί οριζόντια» ο αρμόδιος υφυπουργός Γεράσιμος Θωμάς, ούτως ώστε η Ελλάδα να συμμορφωθεί με το ευρωπαϊκό πλαίσιο, διασφαλίζοντας συγχρόνως τα εθνικά της συμφέροντα.
«Παρά τις διαφορετικές γνώμες που υπήρχαν κατά καιρούς - για παράδειγμα αν πρέπει να στηρίξουμε τον αγωγό TAP - σήμερα πλέον όλα τα πολιτικά κόμματα πραγματικά πιστεύουν ότι η Ελλάδα μπορεί να καταστεί κόμβος στον τομέα της ενέργειας», επεσήμανε ο κ. Χατζηδάκης.
Ο νέος υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας τόνισε ότι η Ελλάδα είναι εξαρτημένη κατά 68% από εισαγόμενους υδρογονάνθρακες και πως θα πρέπει να μεγιστοποιήσει την ενεργειακή της ασφάλεια. Σημείωσε δε ότι η Ελλάδα, παρά την πρόσφατη πρόοδο στον τομέα της εξερεύνησης υδρογονανθράκων, απέχει ακόμη από το να καταστεί παραγωγός ενέργειας. Ο ίδιος στάθηκε στη διεύρυνση του ρόλου των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα της χώρας, σε συνάρτηση με την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αντίστοιχα, αναφέρθηκε στην παράμετρο των εναλλακτικών καυσίμων.
Επιπλέον, εξέφρασε την πρόθεση του υπουργείου να προχωρήσει άμεσα με την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης –Αθήνας, και σε δεύτερο χρόνο να εξετάσει την προοπτική υποθαλάσσιας σύνδεσης Ελλάδας–Κύπρου.